Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se stát stará o duševně nemocné? Michaela s depresemi: Stav péče je tristní

Autor: Matěj Hynek - 
12. října 2017
05:55

Jsou to tři roky od chvíle, kdy schizofrenička ubodala na škole ve Žďáru jednoho z žáků. Kauza tehdy vyvolala debatu o stavu psychiatrické péče v České republice. Jak se ale ukazuje, je pro nás duševní zdraví stále tabu. Lidé často duševním poruchám nerozumí a mnohdy o nich nechtějí slyšet. Zarážející je, že problémy s psychikou mohou být často tabu pro rodinu člověka, který jimi trpí. Situace se ale pomalu zlepšuje.

„Myslím, že lidé pomalu začínají rozumnět těm základním věcem. Například už tuší, že mít depresi neznamená jenom blbou náladu,“ popisuje například Vlasta, která od mládí trpí bipolární poruchou.

Méně časté poruchy jsou ale pro mnohé lidi stále záhadou. „U mánií je to ale úplně jiná písnička,“ dodává Vlasta. Podle ní lidé nechápou, co mánie, které jsou součástí její poruchy, vlastně jsou, natož to, že i ony mohou život člověka ovlivnit často horším způsobem než deprese.

„Osobně nevidím problém v tom, jak mě vnímají mí známí,“ říká k tomu i Michaela, která trpí depresemi. Zásadnějším problémem pro ni je, že stejně k tomu nepřistupuje rodina. „Doma je můj psychický stav stále tabu,“ podotýká.

Problémem podle ní je i stav současné péče, kterou mají lidé k dispozici. Ta sice může být výborná, neplatí to podle ní ale všude. „Stále je vidět, že chybí peníze, někde je tak situace tristní,“ upozorňuje. Podle Michaely je nejočividnější nedostatek personálu. To prý vede k tomu, že na některých místech se moc nevěnují potřebám jednotlivých lidí.

„Naše předchozí výzkumy potvrdily, že pouze 19,6 % lidí v Česku by bylo ochotných mít za spolupracovníka člověka s duševním onemocněním. Například ve Velké Británii je toto číslo výrazně vyšší – 68 %,“ upozornil u příležitosti Světového dne duševního zdraví vedoucí výzkumného programu Sociální psychiatrie Národního ústavu duševního zdraví Petr Winkler.

Na nedostatečnou péči doktor upozorňoval i na začátku září. Tehdy vyšla statistika, která ukazuje, že každý den si život v průměru vezmou čtyři lidé. „Existuje celá řada faktorů, které zvyšují riziko spáchání sebevraždy. Jedním z nejvýraznějších je přítomnost duševního onemocnění,“ řekl k tomu tehdy Winkler.

Psychiatrická pomoc v Česku není ideální

Doktor tehdy upozorňoval zejména na to, že chybí efektivní způsob prevence. Ta přitom funguje v řadě států kolem nás. Podobné programy ale v Česku chybí.  „To je ve světle nadprůměrné sebevražednosti a existence důkazů efektivní prevence neospravedlnitelné,“ kritizoval tehdy Winkler stav české psychiatrické péče.

To potvrzuje i ředitel pražské psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý. Ten si myslí, že v destigmatizaci duševních poruch už je mnoho odpracováno. „Ve srovnání se zeměmi na západ od našich hranic je situace neuspokojivá,“ dodává.

Kritická je podle něj dostuponost péče pro lidi s psychyckými problémy. Část služeb podle Hollého chybí. Ostatní jsou potom fragmentované. I proto v Česku běží reforma psychiatrické péče.

Reforma je nezbytná, podle statistik, se kterou pracuje její strategie, přibylo od přelomu tisíciletí do roku 2015 80 procent pacientů. U některých typů onemocnění přitom došlo až ke 100procentnímu nárustu.

Počet duševních onemocnění začíná pociťovat i česká ekonimika. „Dle dat ČSSZ bylo v Česku jen v 1. pololetí roku 2017 ukončeno 22 648 případů dočasné pracovní neschopnosti pro duševní nemoci, které celkově zahrnovaly téměř 2 miliony prostonaných dní,“ upozornila u příležitosti Světového dne duševního zdraví Lucie Kondrátová z NUDZ.

Video  Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 12. října 2017 11:26 )

Je diost odvaha tedy otevrit diskuzi...Ja bych tam hlacne zavrel ty vrahy.. Mimochodem kolik luzek si myslite, te ta psychiatricka odd. maji...

lunatic ( 12. října 2017 07:02 )

Duševně nemocní jedinci vůbec neexistují ;tak,jako před listopadem 1989 vůbec neexistovali homosexuálové,protože všichni měli rádi pouze ženy,anebo někteří ještě i maximálně děti

Zobrazit celou diskusi