Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvouleté děti míří do školek. Nechceme je tam, říkají učitelé

Autor: Zuzana Zelenková - 
11. října 2017
06:20

Od září 2020 budou mít nárok na školku i rodiče dvouletých dětí. Ministerstvo školství říká, že inovace vznikla v souladu se slaďováním rodinného a pracovního života. Školky ani psychologové se na to ale moc netváří. Kontroverzní se tento krok zdá i jeslím, kterým by mimo jiné ubyly děti. Ve třídách, kde budou pouze děti mezi dvěma až třemi lety, nebo ve kterých bude takových dětí čtyři a více, by měl být souběžně další nepedagogický pracovník. Otázkou je, jestli na to budou finance. Ve třídách také klesne počet dětí. Z dnešních maximálně 28 by se staly šestnáctičlenné skupiny.

Podle dětské psycholožky Aleny Vávrové děti do tří let potřebují prostor, ve kterém můžou dozrávat, projít si svým obdobím vzdoru, kde se zkouší vymezovat vůči nejbližší osobě a regulovat tak své emoce. Jde to období, kdy se budují základy vztahu k druhým a k sobě, sebehodnota a sebedůvěra člověka. V tom hraje podstatnou roli právě blízkost s člověkem, který si s dítětem hraje, zajímá se o jeho svět, reaguje na něj. To ale ve školce není dost dobře možné.

„Dítě se plně vyvíjí skrze blízké a bezpečné vztahy a skrze ně se stává komplexně rozvinutou samostatnou osobností, období do tří let je v tom zcela zásadní. Právě ta blízkost je velmi důležitá. Takto komplexní vývoj není možný ve skupině vrstevníků, kde je jeden dospělý na řadu dětí,“ uvedla pro Blesk.cz Vávrová.

S tím souhlasí i Jaroslava Cardová z Asociace předškolní výchovy. „Byli jsme vždycky zásadně proti. Myslíme si spolu s psychology, že je to pro děti špatné. Souhlasíme, že jsou ženy, které potřebují pokračovat v kariéře. Potom je potřeba, aby se školky přeměnily a aby nebyla situace taková jako dneska, kdy se mezi 24 dětí dostanou tři dvouleté,“ popsala pro Blesk.cz Cardová.

Ministerstvo chce pomoct rodinám

Ministr školství Stanislav Štech to ale vidí jinak. „Jako profesor psychologie, který se více než třicet let věnuje tématům psychického vývoje, výchovy a vzdělávání, konstatuji, že pro dítě ve věku do tří let samozřejmě platí, že funkční rodič je nenahraditelnou osobou v jeho životě. To však neznamená, jak ukazují zkušenosti z mnoha vyspělých zemí, že dítě mladší tří let bude nutně poškozeno, bude-li zařazeno do mateřské školy,“ uvedl Štech s tím, že by se jednalo o zvláštní českou výjimku. Podle ministra se díky umísťování dvouletých do školek rozšiřuje reálná svoboda volby. Za omezující pak chápe takovou možnost lidem nedat.

A proč dávat dvouleté děti do školek? Na zařazování dvouletých do školek budou mít rodiče nárok od září 2020, není to však povinnost. „Je to v souladu se slaďováním rodinného a pracovního života a zajištěním kvalitního předškolního vzdělávání. Nutno říct, že možnost zařazovat děti mladší tří let do MŠ umožňuje školský zákon již nyní, a to v mateřských školách, které k tomu mají vytvořené personální, prostorové a hygienické podmínky a mají volné kapacity,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Komplikace pro jesle

Podle kladenské učitelky z jeslí, která nechtěla být jmenovaná, ubudou v jeslích děti. Učitelky z mateřských školek navíc nemají patřičné vzdělání, aby mohly „obsloužit“ dvouleté děti. „Školky na to nejsou vybavené, nemají dostatek pomůcek, většina je od tří let, nemají přebalovací pulty ani vyškolený personál a chybí jim prostor. Navíc budou potřebovat zdravotní sestřičku, venku si pak děti budou hrát akorát na písku. Protože všechno vybavení bývá od tří let a nám ubudou děti,“ uvedla učitelka.

Školky: Zkomplikuje nám to život

„Nevidím v tom problém, pokud bude systematickým způsobem zajištěno financování toho, že přibudou pracovníci a dětí bude pouze 16 ve třídě, u čehož budou muset být dvě učitelky a ještě chůva. Absolutně to neakceptuji, pokud by to mělo být formou šablon nebo nějakých výzev, které bych musela zpracovávat mimo,“ uvedla ředitelka mateřské školy 4Pastelky Zdeňka Nováková.

Podle ředitelky by mohl být problém ve financích. Učitelky jsou placené podle toho, kolik mají ve třídách dětí. V jedné třídě je 24 dětí, může jich však být až 28. Školky se snaží o vyšší kapacitu, aby učitelky mohly dostávat odměny a příplatky. V případě, kdy by se nechal normativ, tak jak je a počet dětí klesnul na avizovaných 16, mohlo by se stát i to, že by učitelky nebyly řádně zaplacené.



Pro další mateřskou školu – MŠ Bílá je to velká komplikace. Na to, aby zde mohli mít takhle malé děti, nemají dostatečné prostory. Navíc školka není plně bezbariérová. „Je to pro nás nová zkušenost, protože takto malé děti nemáme a nikdo nás na tuto zkušenost nepřipravoval, ani škola, ani praxe,“ popsala Pelikánová.

Soukromé školky jsou na koni


Nejinak to vidí v mateřské škole Na Korábě. „Myslím, že komplikace to je pro všechny školky. Nábytek i hračky máme od tří let. Navíc by nám přibyla starost o pleny a kočárky,“ uvedla zdejší ředitelka Hana Francová. Ta souhlasí i s tvrzením, že učitelky jsou ve školách připravovány na děti tříleté a starší, což je také možná komplikace.

Na koni jsou soukromé a firemní školky, tady totiž dvouleté přijímají už řadu let. „V soukromých zařízeních máme běžně děti od dvou let, pro nás to není žádné novum. Máme upravený i vzdělávací plán pro děti mladší tří let,“ uvedla pro Blesk.cz Jolana Jakoubková z Asociace soukromých a firemních školek. Podle ní je to pro školky náročné v přístupu k dětem – mnohé potřebují pleny, takže prostory se musí rozšířit o sprchu nebo likvidaci plen. Některé školky přijímají dvouleté, ale jen v případě, že už nepotřebují pleny, to Jakoubková považuje za nezákonné.

A co jesle?

Nabízí se otázka, jestli jsou pro děti vhodné jesle. „Pro jemnější, ale v životě podstatné emocionální potřeby je nutné, aby dítě bylo v kontaktu s jedním bezpečným dospělým člověkem, který dítě plně vnímá, což jesle neumožňují. Nesou si tedy do života zprávu, že není důležité, co potřebují, důležité je, že se dobře přizpůsobí davu a „neobtěžují“, popsala psycholožka.

Děti tak snadno získávají postoj k sobě a ke vztahům, který je pak v životě může hodně omezovat. „Učí se, že svět tu není pro ně, aby jim pomohl, když potřebují. Životními hodnotami je přizpůsobit se a mít uspokojené jen základní fyzické potřeby, na víc není v životě prostor, hodně se omezí možnosti rozvoje,“ popsala Vávrová s tím, že se děti v raném věku rozvíjejí právě v kontaktu a komunikaci jeden na jednoho.

Tak rozvíjejí svou emoční inteligenci, sociální dovednosti, vnímání druhého, vnímání sebe sama a svých potřeb, budování blízkých vztahů a spokojenosti v nich. „Naše země má systém jedinečné podpory raného dětského vývoje během rodičovské dovolené na tři roky a to je velký dar, tak toho využijme, co to jen jde,“ doporučuje dětská psycholožka na závěr.

paralenka ( 25. října 2017 08:56 )

Vy jste nepochopil/a vůbec nic! Ne na mně, ale na mých dětech vidím, že jsme v rámci přežití udělali chybu, protože jsme je dali do jeslí místo toho, abychom se jim věnovali co nejdéle. Jenže vy jste neži/la náš život, netušíte, co to bylo bez jakékoliv pomoci rodiny zvládnout finance a poskytnout dětem alespoň slušné zajištění - mateřská 0 Kč při prvním, 500 Kč při druhém a mladí rodiče, kdy otec moc nevydělával, to si dnes nelze představit. Za socializmu přece nebyli chudí a nezaměstnaní, jak se tvrdilo.

Maminam ( 12. října 2017 16:38 )

 Milé maminky keď čítam tie blbé názory že materskú platia pracujúce maminky zo svojich daní druhým maminkam je s toho fakt na grcanje.pokial sa maminka pekne stará o svoje detí a je snimi fakt doma tak si tú almužnu od štátu určite zaslúži.som vdruhom štáte kde je materská platená len jeden rok a dala bi som neviem čo aby som bola na materskej 3roky.a viete prečo? pretože chodím do práce aby som prežila,a určite nežijem preto aby som pracovala!!! Máš malé dieťa a chces mať kariéru haha každá matka sa niečoho na nejakú dobu musí vzdať. Houby kariéra zduchnut o domácich povinností!!! ísť si oddýchnuť do práce pod zámienkou budovania kariéry.karieristky nak nekotia len kvôli tomu lebo vsetky jej kamošky majú deti.ked sa rozhodneš mať dieťa buď si s ním pekne doma dokým ti to stat dovolí

1pravda1 ( 11. října 2017 19:50 )

Několik miliard z norských fondů to jistí - výchova v zařízeních tak jako v Norsku. Dát dvouleté dítě na 9 hodin do školky? I tříleté to špatně zvládají, nástup do školky od maminky, natož dvouleté. Ty peníze, co stojí výchova ve dvou letech ve školce, dejte maminkám raději.

Oliverovamama ( 11. října 2017 19:03 )

Přesně, děkuji za inteligentní názor

Oliverovamama ( 11. října 2017 18:52 )

Ellka souhlas

Zobrazit celou diskusi