Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Černé pásky i symbolický „pohřeb“: Praktičtí lékaři zavřou protestně ordinace

Autor: base, ČTK - 
10. října 2017
11:05

Praktičtí lékaři, kteří v úterý protestují mimo jiné nošením černé pásky, žádají méně byrokracie a víc peněz pro své ordinace. Peníze, které od zdravotních pojišťoven dostanou, nejsou prý jejich plat. Platí mzdu sestry, provoz ordinace a další výdaje, řekl v rozhovoru Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů. Doktorům, zubařům a ambulantním specialistům vadí to, že ministerstvo navyšuje peníze hlavně nemocnicím. Vadí jim také nárůst povinností, které na ně stát klade. Od ledna 2018 musí povinně posílat recepty elektronicky, od března i evidovat tržby. Sdružení proto vyzvalo své členy, aby 18. října na jeden den zavřeli své ordinace. 

Podle pořadatelů protestuje asi polovina lékařů. „Je sklon srovnávat doktora v nemocnici a příjem celé ordinace. Něco jiného je plat 200 000 korun měsíčně a příjmy 200 000 od pojišťovny, z nichž je třeba poplatit všechny výdaje,“ vysvětlil Šonka. Mezi největší podle něj patří plat zdravotní sestry, provoz ordinace a spotřební materiál, například vakcíny. 

„Veškeré přístroje musíme nejen koupit, ale i udržovat. Chodí na ně pravidelné kontroly. Jednou za rok musíme všechny nechat ozkoušet, jestli měří správně, což také nejsou malé peníze,“ řekl dále Šonka. Desetitisíce ročně stojí lékaře i potřebný software. „Až zbytek je příjem lékaře, který se zdaní a odvede z něj zdravotní a sociální pojištění,“ dodal. 

K prostestu se přidal i stomatolog Roman Šmucler. „Dnes v šatně se smuteční páskou. Kolegové ve Žlebech protestují pohřbem proti omezování ambulantní medicíny nejenom na venkově hrazené pojišťovnami. Komu záleží na lékařích a lidech mimo bohatá centra a dnes třeba operuje jako já, vzal si dnes aspoň pásku. Je to šance si s lidmi popovídat, proč zdravotnictví nefunguje a jak to zlepšit,“ napsal na sociální síť Facebook. Sám si pásku vzal.  

Zavření ordinací? 

Praktičtí lékaři hrozili protestem i loni na podzim. S tehdejším ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) se dohodli na dvouprocentním navýšení kapitačních plateb, což jsou pravidelné měsíční platby za každého registrovaného pacienta. Podle Šonky tvoří asi 70 procent příjmů ordinace. Základní sazba je 48 až 54 korun za pacienta za měsíc, násobí se indexem podle věku pacienta. Nejvíce dostávají lékaři za děti do čtyř let a seniory, o které je péče nejnákladnější. Obvykle má lékař v kartotéce asi 1700 až 2000 pacientů. 

Zbývající třetinu příjmů tvoří takzvané výkonové platby, podle Šonky jde například o preventivní prohlídky, očkování, prohlídky diabetiků a podobně, které pojišťovně lékaři vykazují zvlášť. 

V roce 2018 se počítá s nárůstem výběru ze zdravotního pojištění asi o 15 miliard korun. Koalice praktických lékařů kritizuje to, že nejvíc z nich dostanou nemocnice. „Návrh úhradové vyhlášky je dokonce napsán tak, že dochází k poklesu příjmů meziročně, což považujeme za políček do tváře praktických lékařů ze strany ministerstva,“ dodal Šonka. Ministerstvo se k návrhu vyhlášky nechce vyjadřovat, dokud nebude mít definitivní podobu. 

Koalice praktických lékařů, která protest organizuje, sdružuje praktiky včetně dětských, ambulantní specialisty a zubaře. Lékařů těchto odborností je kolem 19 500. Registrovaných zubařů je na 10 000, praktických lékařů zhruba 5500 a ambulantních specialistů kolem 4000. Ve Žlebech na Kutnohorsku v úterý v 10:00 symbolicky pohřbili praktičtí lékaři své praxe. V obci s 1300 obyvateli totiž končí jediná ordinace praktického lékaře. 

Zároveň ve Žlebech Šonka vyzval k jednodenní stávce. Měla by se konat příští středu 18. října. „Pokud by naše požadavky nebyly akceptovány, jsme připraveni zavírat opakovaně,“ oznámil Šonka novinářům. 

Předpokládá, že akci podpoří většina kolegů. „K protestu se připojili praktičtí lékaři pro děti a dorost a ambulantní specialisté, kteří také uzavřou své ordinace,“ uvedl. Stomatologové podle něj protest podporují, ale budou ordinovat.

 

Na navýšení plateb nejsou peníze 

V reakci na protest řekla ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Helena Rögnerová, že úhradová vyhláška na rok 2018 nepočítá s navýšením plateb praktickým lékařům, protože na to nejsou peníze. Za největší problém zdravotnictví v posledních letech považuje odchod personálu z nemocnic. Za finanční prioritu proto udržela podporu nemocnic, aby si personál udržely. Z toho důvodu podle Rögnerové nezbývají peníze na masivní navýšení v ostatních segmentech. 

Ředitelka také řekla, že má každý nárok demonstrovat, je-li nespokojen. „My si ale myslíme, že podmínky nejsou tak špatné. Praktičtí lékaři mají platby z kapitace bez ohledu na to, kolik lidí jim chodí. Pokud jim roste počet pacientů, mají přirozený růst,“ tvrdí Rögnerová.

 

Doplnila, že časem by peníze na navýšení mohly být, pokud se rozloží růst ve všech segmentech. „Chtěli bychom zvyšovat platby za výkony mimo kapitaci, aby se odlišili lékaři, kteří dělají něco navíc,“ uvedla. 

Některé nemocnice v ČR mají problémy s nedostatkem sester, největší jsou u sester v třísměnném provozu. Rögnerová upozornila, že řada lidí odešla mimo resort a nemocnice mají problémy udržet pracovníky. Proto se v posledních letech opakovaně navyšovaly platy pracovníků nemocnic o pět a poté o deset procent. 

Podívejte se na debatu o zavedení měření kvality lékařské péče: 

 

Gentleman3 ( 11. října 2017 12:39 )

Jestli nemate alkespon maturitu, asi opravdu nepochopite nic

Gentleman3 ( 11. října 2017 11:56 )

Ono snad starsi lide na to tak nevidi no a trochu se snad klepu ruce... Ovsem Vy jste hulkvat bez rozdilu veku

Gentleman3 ( 11. října 2017 11:54 )

aD nik zednik...To jsou takove vykriky do tmy, ktere kde koho urazi a nic neresi...Odstehujte se do Anglie nebo Nemcka.. Tam zaplatite vsechno

doktormediciny ( 11. října 2017 09:15 )

In Dubio pro aegroto, in Certas pro Reo...Sit venia verbo...Dum taciesis philosophus mansiesis.. ANEČB vOLTAIRE. c EST CA ER NE SE JAMAIS

zednik ( 10. října 2017 22:35 )

Takže budeme vydírat co ?

Zobrazit celou diskusi