Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odpůrce Erdogana, zachránce migrantů i dětí ulice: Kdo dnes dostane Cenu Václava Havla?

Autor: base, ČTK - 
9. října 2017
08:13

Ve Štrasburku bude v pondělí na úvod pětidenního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy udělena Cena Václava Havla za lidská práva. Šanci ji získat má vězněný turecký právník Murat Arslan, Maďarský Helsinský výbor a rakouský jezuita Georg Sporschill, který se věnuje sociálním projektům. Jména zveřejnila koncem srpna Knihovna Václava Havla.

Arslana považují organizátoři ceny za významného zastánce lidských práv, a to zejména práva na svobodu a osobní bezpečnost a na spravedlivý proces. Před rokem byl zatčen kvůli údajným vazbám na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování loňského nezdařeného pokusu o převrat.

Maďarský Helsinský výbor je v zemi zase jediný subjekt, který poskytuje zdarma právní pomoc žadatelům o azyl, uprchlíkům a osobám bez právního statusu. Během své existence pomohl více než 28 000 lidí v nouzi.

Rakouský jezuita Sporschill se pak podílel na různých sociálních projektech ve Vídni, ale i v Bukurešti, kde se zapojil do záchrany tisíců dětí před nebezpečím ulice. Postavil komunitní centra, školy a domovy pro děti.

Cenu nesoucí jméno prvního českého prezidenta uděluje Knihovna Václava Havla společně s Parlamentním shromážděním Rady Evropy a Nadací Charty 77. Loni ji získala členka jezídské komunity z Iráku Nadja Muradová, která přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty z takzvaného Islámského státu.

Podívejte se na odhalení busty Václava Havla:

Video  Dagmar Havlová odhalila ve Varech bustu manžela.  - WhatsApp
Video se připravuje ...