Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ptáci odlétají do teplých krajin: Které druhy nás opouští?

Autor: rap - 
6. října 2022
09:53

Hlavně k večeru a v místech, kam nedoléhá městský ruch, můžeme v těchto dnech uslyšet mnohohlasé štěbetání. To se mezi sebou domlouvají tažní ptáci směřující do teplých krajin. První odlétají hmyzožraví (pryč už jsou vlaštovky), protože by se s nastupujícím chladem a úbytkem potravy neuživili. Ale odlétají i zrnožraví ptáci a někteří dravci. Kteří právě nyní? 

Čáp bílý

Odlet: září–říjen

Když se chystají k odletu, shromažďují se v hejnech o desítkách ptáků a společně se vykrmují. Takové hejno je spolehlivým signálem o nadcházejícím odletu. Zimují na jihu a východě Afriky, uletí tedy až 15 000 kilometrů. K nám se vracejí v březnu a dubnu.

Čáp bílý se přes sněhovou pokrývku obtížně dostává k potravě. Čáp bílý se přes sněhovou pokrývku obtížně dostává k potravě. | Petr Pavlík, ČSOP Blatná

Červenka obecná

Odlet: září–říjen

Přezimují v jižních oblastech Evropy – v Itálii, Španělsku. Opticky jich ale neubývá, protože ty naše nahradí na zimu červenky ze severu, které tráví zimu tady. Proto mohou na jaře ihned zahnízdit a mají tak výhodu před »starousedlíky«, které čeká cesta zpět, nejčastěji v březnu.

Červenka obecná Červenka obecná | profimedia.cz

Drozd zpěvný

Odlet: září–říjen

Od nás odlétá do západního Středomoří a severní Afriky, takže uletí i 5000 kilometrů. Italové, Španělé i Arabové chytají drozdy na tahu do sítí, pečou a konzumují. Ne všichni se proto v březnu vrátí domů.

Drozd – Drozd zpěvný zpívá „tydydy tydydy tydydy“. Drozd – Drozd zpěvný zpívá „tydydy tydydy tydydy“. | Foto Aha! – Slávka Červená, Profimedia.cz

Kachna divoká

Odlet: říjen–listopad

Díky kroužkování víme, že české divoké kachny zimují v severní Itálii, jihovýchodní Francii a na pobřeží Španělska, odkud se v březnu vracejí. Jejich hejna, která vídáme na českých řekách i v zimě, tvoří přistěhovalci ze severu a Sibiře, i když mnohé naše kachny už na jih neodlétají. Vyžadují ale proudnou vodu i v zimě.

Kachna divoká Kachna divoká | profimedia.cz

Linduška lesní

Odlet: říjen–listopad

Přezimuje v západní a východní Africe, kam to od nás má více než 4000 kilometrů. Vrací se v březnu až květnu, jako první vždy samci, kteří zhruba v 80 % volí stejná místa k zahnízdění jako v loňském roce.

Linduška lesní Linduška lesní | profimedia.cz

 Pěnkava obecná

Odlet: říjen

Na zimu se od nás stěhuje do jihozápadní Evropy a létá tam často v mnohasethlavých hejnech – k původním ptákům se totiž cestou přidávají další. Vrací se k nám mezi prvními, často již v únoru, nejpozději počátkem března.

Pěnkava obecná Pěnkava obecná | Profimedia

Skřivan polní

Odlet: říjen–listopad

Přezimuje v jižních oblastech Středomoří, ale malý počet otužilců u nás zůstává na zimu. Ti, co odlétají, se vracejí už v únoru a jejich zpěv spolehlivě znamená příchod jara.

Skřivan – Skřivani jsou schopni zpívat v kuse přes 5 minut, rekordní záznam je dokonce 68 minut. Skřivan – Skřivani jsou schopni zpívat v kuse přes 5 minut, rekordní záznam je dokonce 68 minut. | Foto Aha! – Slávka Červená, Profimedia.cz

Skřivan polní zpívá vysoko a dlouho, rekord je 68 minut v kuse. Skřivan polní zpívá vysoko a dlouho, rekord je 68 minut v kuse. | iStock

Špaček obecný

Odlet: říjen–listopad

Ornitologové odhadují, že jich u nás hnízdí až dva miliony párů. Proto jejich statisícová hejna na tahu do jižní Evropy a severní Afriky někdy zastíní i oblohu. Zpět domů se vracejí v únoru a březnu.

Špaček obecný Špaček obecný | profimedia.cz

Špačci Špačci | profimedia.cz

VIDEO: Vyrobte si krmítko pro ptáky za pět minut a skoro zadarmo!

Video  Vyrobte si krmítko pro ptáky za pět minut a skoro zadarmo!  - Irena Sládečková
Video se připravuje ...

VIDEO: Praha vyniká v počtu ptáků! V metropoli létají vzácné druhy!

Video  Praha vyniká v počtu ptáků! V metropoli létají vzácné druhy!  - Matěj Smlsal, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

krapotkin ( 6. října 2022 10:33 )

Že bychom také odletěli ? Ať si tady Fiala se svými teroristy vládne prázdnému státu bez otroků.

Zobrazit celou diskusi