Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ústí přidá učitelům ve vyloučených lokalitách. Jsou ve stresu a čelí i násilí

Autor: jer, ČTK - 
6. října 2017
20:05

Radnice v Ústí nad Labem přidá ze svého učitelům základních škol v sociálně vyloučených lokalitách ve čtvrtích Předlice a Mojžíř. Každý učitel dostane měsíčně zhruba 2000 korun navíc, řekl v pátek novinářům náměstek primátorky Jiří Madar (UFO). Město tak chce zabránit odchodům kantorů ze škol.

Navýšení se týká platů učitelů a personálu v družinách ve dvou základních školách. Na každého z nich magistrát pošle školám 3000 korun měsíčně, částka zahrnuje i zákonné odvody. Město podle Madara věří, že se mu tím podaří stabilizovat personální situaci na obou školách.

„Stát přidává učitelům bohužel plošně. Nařídil nám inkluzi. Inkluze umí zaplatit navíc jen asistenty a nějaké náklady na nákup a podobně. Ředitelé škol ve vyloučených lokalitách si stěžují, že jim odchází kvalitní učitelé, nemohou získat nové učitele,“ uvedl náměstek.

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle radnice chodí na obě školy děti, jejichž motivace ke vzdělávání je velmi nízká a jednání s nimi a jejich rodiči je obtížné. „Učitelé jsou tam ve velkém psychickém stresu, někdy dojde i na násilí. Museli jsme do Mojžíře dokonce posílit návštěvy městské policie,“ doplnil Madar.

Rozpočet s navýšením platů z městských peněz nepočítal, radní proto schválili rozpočtové opatření přesahující 640 000 korun. Tyto peníze vystačí školám do konce roku, na příští rok zahrne radnice příspěvek do rozpočtu.

Podle Madara město zvažovalo navýšení platů také u personálu dalších dvou škol v části Krásné Březno, zatím od toho ale ustoupilo. Zda radnice přidá pedagogům i jinde, není zatím jasné. Chce nejdříve vědět, zda pilotní projekt uspěje. „Pak bychom to zhodnotili a domluvili se, zda pokračovat i na další, třeba méně problémové škole v dalších letech,“ dodal Madar.

Zobrazit celou diskusi