Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Začátek školy před 8:30 je pro studenty zničující. Experti: Děti pak trpí úzkostí

Autor: Mii - 
6. října 2017
06:16

Těžká spánková deprivace, deprese a náchylnost k sebevraždě. Takové dopady má na mladé lidi začátek školního vyučování v brzkých ranních hodinách. Odborníci už několik let upozorňují, že do školy by se nemělo chodit dříve než v 8:30, studenti pak stejně celé dopoledne jen prospí. Návrh posunout začátek školy na 9. v minulosti v Česku prosazoval ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Legislativa tomu nebrání.

Že pro děti a teenagery není brzký začátek vyučování vůbec dobrý, popisuje i nová studie lékařského centra Rochesterské univerzity. Podle ní jsou děti, které jsou těmto časům vystaveni, náchylnější na deprese a úzkosti.

Je to proto, že cítí mnohem větší tlak na kvalitní spánek a ve výsledku se jim ho nepodaří získat. Někteří žáci navíc nejsou schopni jít spát a vstávat brzo, což autoři dávají za příčinu modernímu stylu života a výchově. Než se je proto snažit trápit, posunutí začátků školy vidí pro dnešní dobu jako nejlepší řešení.

Anketa
Měla by škola v ČR začínat později?
počet hlasujících: 307

Centrum věc zkoumalo na 197 studentech ve věku mezi 14 a 17 lety. Po určitou dobu byli společně se svými rodiči nuceni zaznamenávat svůj spánkový režim, jeho kvalitu a délku. Zároveň měli zaznamenávat jakékoli příznaky úzkosti a deprese.

Výsledky ukázaly, že začátek vyučování před 8:30 jasně ničil jejich psychiku, a dokonce i stravovací režim. „Chození do postele ve stejný čas, 8 až 10 hodin spánku, minimum kofeinu, vypnutá televize a mobil, to jsou všechno faktory, které kvalitě spánku pomůžou. Nicméně ukázalo se, že když se k tomu přidá pozdější začátek školy, psychice to ještě víc prospěje,“ napsal jeden z autorů studie doktor Peltz.

Žáci si posun chválili

Jaký reálný dopad posunutí začátku vyučování na studenty má, vyzkoušely školy v americkém Dobbs Ferry. Před rokem 2015 zde druhé stupně základních škol začínaly v 8:15 ráno a střední školy v 7:30 ráno. Obě instituce začátek posunuly o 30 minut.

Výsledky byly velice pozitivní. Jak děti, tak jejich rodiče si pochvalovali, že rána pro ně byla méně stresující. Nikdo nemusel na nikoho volat, ať vyleze z postele, měli více času na snídani a ve škole byly děti pozornější. Eventuálně došlo ke zlepšení studijních výsledků.

I díky těmto poznatkům se čím dál více amerických škol v posledních dvou letech rozhodlo začátek vyučování mírně posunout. Aktuálně se kolem deváté ráno chodí do škol ve stovkách zařízení 44 amerických států. Pozdější začátek školy mají tradičně i některé evropské země – Francie, Itálie nebo Velká Británie.

Vyhláška pozdějšímu začátku nebrání

V Česku je na základních školách zvykem, že vyučování začíná v 8:00. Podobná situace je na středních školách, ale na těch už se situace může lišit – zejména odborné školy často u některých dnů sahají k mírně pozdějšímu začátku. Osmá hodina ranní je přitom v Česku jen věcí zvyku, legislativa žádnou hodinu pro začátek vyučování nestanovuje.

Vyhláška o základním vzdělání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky 48/2005 Sb., § 1 jen říká, kdy nejdříve může vyučování začít. „Vyučování začíná zpravidla v 8 hodin, nesmí však začínat dříve než v 7 hodin.“ Přesný čas tedy stanovuje ředitel školy.

Rozvířit debatu o posunu začátku vyučování v českých školách na 9. ráno chtěl v minulosti ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). „Děti, které do školy dojíždějí, musí někdy vstávat i v půl šesté ráno a celé dopoledne pak prospí,“ vysvětloval Chládek v roce 2013 na tiskové konferenci.

I on jako jeden z důvodů pro posun popisoval nepozornost žáku v ranních hodinách. „Psychologové nám říkají, že kdy děti nejvíce vnímají výuku, jen mezi desátou a jedenáctou hodinou,“ řekl Chládek s tím, že v devátá hodina je ideální čas.

Ministrovy návrhy se ale nakonec nad rámec debaty nedostaly. Jeho nástupkyně Kateřina Valachová (ČSSD) věci pozornost nevěnovala.

Video  Křik, hádka, emoce. Klaus s Valachovou se "štěkali" o inkluzi, exministryně vytáhla fotky postižených dětí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jany ( 6. října 2017 08:49 )

my casto meli na stredni skolu od 7.15, zijeme

andorea ( 6. října 2017 08:33 )

salto ( 6. října 2017 07:55 )

Pochopil bych experty, kdyby brojili proti letnímu času. Ten nadělá paseky mezi dětmi x násobně větší paseku než začátek školního vyučování

rider2 ( 6. října 2017 07:49 )

experti nemají už co na práci a tak vymýšlejí ***iny. A za velký peníze.Dočkají se brzy toho, že na ně nebude mít kdo dělat. Chudáci študenti, musí tak brzy vstávat. Úplně s nimi cítím. A chodit třeba na šestou do práce, to by je zničilo úplně.

Jiviny ( 6. října 2017 06:39 )

 pepen - naprostý souhlas!

Zobrazit celou diskusi