Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lithium z Cínovce by se mělo zpracovávat v Česku. Havlíček o tom jednal s těžaři

Autor: ČTK - 
2. října 2017
17:00

Lithium získávané z ložiska Cínovec by mělo být dále zpracováváno do finální podoby na českém území. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), který v úterý podepsal v Ústí nad Labem se společností European Metals Holdings Ltd. memorandum o porozumění. S těžbou lithia, které se využívá při výrobě baterií, by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt 37 milionů tun rudy.

„Plně respektujeme průzkumné licence udělené ministerstvem životního prostředí, avšak naším hlavním cílem je, aby lithium bylo nejen získáváno, ale především dále zpracováváno a finalizováno v rámci ČR. Proto jsme s právoplatnými držiteli průzkumných licencí zahájili rozhovory nad tímto naším požadavkem již v předstihu,“ uvedl Havlíček.

Společnost European Metals Holdings uvedla, že plně respektuje požadavek ministerstva průmyslu zpracovávat vytěženou rudu do finálních meziproduktů v ČR. „Jsme připraveni pokračovat v jednání s českým státem a společně definovat možné synergie v oblastech těžby, zpracování a využití lithia, včetně možného zapojení českého státu jako kapitálového účastníka projektu,“ dodal generální ředitel EMH Keith Coughlan.

Lithium patří podle surovinové politiky ČR ke strategickým surovinám. V Česku se nacházejí podle odhadů asi tři procenta světových zásob – většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Od loňského podzimu má všechna povolení k těžbě u Cínovce na Teplicku společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Lithium chce těžit povrchově. Hlubinou těžbu pak v lokalitě plánuje společnost Geomet, kterou vlastní právě australský European Metals Holdings (EMH).

Menší projekt Cínovecké deponie na odkališti už má povolení k těžbě, v rámci druhého, který plánuje společnost Geomet, se dělají průzkumné vrty. Hlubinný důl by vznikl na místě původního. Geologický průzkum je velmi nákladný. Firma Geomet už do geologických prací investovala zhruba 350 milionů korun. Vstupní náklady na otvírku dolu mohou být deset miliard korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 3. října 2017 11:12 )

Komunističtí vyvrhelové a vlastizrádci vyrabovali český uran za bilióny korun a poslali ho ruským krvelačným okupantům.

Nezadat ( 2. října 2017 21:20 )

A proto volím Babiše.

Nezadat ( 2. října 2017 18:50 )

Doufám,že ti gauneři z čssd už nebudou ve vládě.*** už se domlouvají na další zlodějně jako privatisace bank,OKD a další zlodějny.Při nynějších volebních preferencích jsou v řiti a oni nutně potřebují peníze na dluh dědicům Altnera jinak skončí jako dlužníci ve spárech poctivých inkvizitorů,kuš chtěl jsem napsat exekurorů.

maruch ( 2. října 2017 18:34 )

Hlavně je potřeba pohlídat ,aby se z povrchové těžby nakonec nestal" TUNEL" !!

Zobrazit celou diskusi