Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

A kouří se vesele dál. Kontroly nestíhají a část hospod „protikuřák“ neřeší

Autor: zst - 
24. září 2017
13:33

Kontrola protikuřáckého zákona v praxi pokulhává. Někteří majitelé hospod si s ním nelámou hlavu a nechávají své hosty kouřit dál. Příklad jednoho z nich přinesly Lidové noviny. Kontrolovat dodržování zákona totiž mohou pouze policisté, strážníci, hygienici, inspektoři a určení úředníci. Na zhruba 40 tisíc zařízení po celém Česku jsou tak krátcí.

Nejmenovaná hospůdka na jihu Plzeňska je jednou z těch, která zavedení tzv. protikuřáckého zákona, jenž zakazuje kouření ve veřejných prostorech, příliš neřeší. Popelník najdete na každém stole a servírka na dotaz, zda se v lokálu smí kouřit, odpovídá s úsměvem „samozřejmě“.

To je jen jeden z příkladů, kterých jsou po celém Česku pravděpodobně desítky, možná stovky. Zapadlé hospůdky kontrolu v životě nezažily, a tak se pokut nebojí. Cílené kontroly na dodržování nové legislativy, která je platná od konce května, se u nás navíc nepořádají.

„Policie ČR v souvislosti s tímto zákonem do současné chvíle neprováděla žádné speciální akce, nýbrž se této problematice věnuje v rámci běžného výkonu služby,“ řekla Lidovým novinám Eva Kropáčová z policejního prezidia. K cíleným akcím prý zatím není důvod. I celníci a další kontroloři řeší porušování v rámci běžné služby, případně „na udání“.

Video  Blesk Volební souboj 2017 o zdravotnictví: Soňa Marková (KSČM) chce zákaz kouření v autech, kde jednou děti. ODS by naopak protikuřácký zákon mírnila.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Hlídka je třeba povolána kvůli rušení nočního klidu, na místě zjistí, že hlučí právě kuřáci před provozovnou, a může udělat kontrolu i uvnitř,“ popsala mluvčí Městské policie v Plzni Jana Pužmanová. Případů „na udání“ je podle strážníků minimum.

V létě řádil HAD, odhalil opilé děti i několik kuřáků

Policisté, celníci, hasiči, hygienici a inspektoři ČOI v létě podnikli nadvakrát velkou kontrolní akci s názvem HAD (hazard-alkohol-děti). Jeden týden v červenci a jeden v srpnu kontrolovali pití mladistvých či právě dodržování protikuřáckého zákona. Zkontrolovali téměř 2800 lidí a 860 restaurací.

Kontrola odhalila 53 mladistvých pod vlivem alkoholu, z toho pět dětí. 266 kontrol směřovalo na protikuřácký zákon, kouření objevili kontroloři jen ve 14 případech. „V kontrolách se bude pokračovat až do konce září,“ upozornila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Video  Politici pro Blesk: Kde ještě zakázat kouření? A za co (ne)platit u lékaře?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

tgbg ( 25. září 2017 07:50 )

Kuřácká hovada otravují vzduch všude.

amgal ( 24. září 2017 18:38 )

kdo ten zákon vymyslel je de...bil. má se kouřit v hospodách, kdo nekouří, tak tam neleze. Ale běžte ráno nebo před den po ulici za kuřákem a dýcháte taky smrad z cigaret. Tak kde je ochrana zdraví?

bandolero ( 24. září 2017 14:37 )

I když jsem nekuřák, tak zásadně se zákonem nesouhlasím, protože je to omezování osobní svobody a šikana od státu. Mít hospodu, tak tam se kouří také.

Zobrazit celou diskusi