Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po bramborách nebudou letos jablka ani hrušky. Úrodu zdecimovaly jarní mrazy

Autor: ČTK, var - 
22. září 2017
14:50

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o čtvrtinu na 96 657 tun. A bude tak zřejmě nejnižší od roku 2011. Sklizeň hrušek by se měla snížit o 36 procent na 4281 tun. Vyplývá to z odhadu sklizně provedeného Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka jsou hlavním důvodem nízké sklizně jarní mrazy. Slabá je letos úroda také brambor, kterých bude chybět 100 tisíc.

Celkové ztráty na tržbách ovocnáři letos odhadli na půl miliardy korun. Poslední odhad sklizně k 1. září se týká jen jádrovin, protože ostatní ovoce je již většinou sklizené. Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o 24 procent na 96 657 tun, a být tak nejnižší od roku 2011.

Sklizeň hrušek by se měla snížit o 36 procent na 4281 tun. Vyplývá to z odhadu sklizně provedeného Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka jsou hlavním důvodem nízké sklizně jarní mrazy. Celkové ztráty na tržbách ovocnáři letos odhadli na půl miliardy korun.

Málo je i meruněk, broskví nebo třešní

„Mrazy významně poškodily i peckoviny. Nízké sklizně byly u meruněk, broskví, třešní, višní i švestek,“ řekl Ludvík. Dodal, že někde, především na Moravě a ve středních Čechách, se na propadu úrody podepsalo i sucho. Největší finanční ztráty budou na jablkách, které jsou v ČR hlavním ovocným druhem.

Nynější zářijový odhad proti prvnímu odhadu z poloviny června snížil sklizeň jablek o dalších asi 1700 tun, tedy o dvě procenta. U hrušek se původně v červnu odhadovala sklizeň 5811 tun, skutečnost by podle zářijového odhadu mohla být horší o čtvrtinu.

Ovocnáři by mohli dostat 200 milionů

Sklizeň jablek i hrušek nyní pokračuje naplno, hotova by měla být do začátku listopadu. Konečnou bilanci sklizně u jednotlivých ovocných druhů budou mít ovocnáři k dispozici na začátku ledna příštího roku.

Ovocnáři by jako kompenzaci za ztrátu tržeb mohli od státu podle návrhu ministerstva zemědělství dostat až 200 milionů korun. Mrazy poškodily ovoce i loni, kdy se škody pohybovaly kolem 400 milionů korun. Stát loni pro ovocnáře uvolnil 133 milionů korun. Z nich nakonec nebylo vyčerpáno 57 milionů korun, které by podle Ludvíka bylo možné použít na kompenzace za letošek. Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se v průměrném roce pohybuje kolem 1,5 miliardy korun.

Video  Jak snadno a rychle připravit granátové jablko?  - youtube.com
Video se připravuje ...

Česko většinu ovoce dováží

Část výsadeb letos postihlo také krupobití. Nejvíce kroupy ničily úrodu ve východních Čechách a v některých místech na Moravě. „Na výši úrody to mít vliv nebude, ale bude větší podíl jablek na zpracování,“ řekl Ludvík. Za moštová jablka ovocnáři letos dostávají kolem pěti korun za kilogram, což je nejvyšší cena za posledních deset let.

Nízká úroda v ČR se na cenách ovoce v obchodech podle ovocnářů neodráží, protože ceny v Česku se řídí cenami na evropském trhu. Česko je totiž v ovoci závislé na dovozu. Například u meruněk a broskví pokrývá dovoz 80 až 90 procent českého trhu, u jablek to je polovina. Potvrdilo se to loni, kdy pokles úrody v ČR na ceny neměl vliv.

gabreta ( 22. září 2017 22:24 )

Úrodu čehokoli nám tady dávno zlikvidovaly nařízené kvóty z EU! V zemědělský výrobě jsme vždy byli soběstačný a o kvalitě, ani nemluvě. Závislost na dovozu byl hlavní záměr zmetků z Bruselu!!

lunatic ( 22. září 2017 15:54 )

Opět zbytečné a ekonomicky zcela zcestné úvahy ;když nebude ovoce - doveze se,nebude-li porodnost ,přijmeme gastarbaitery odkudkoliv - vím,je to sice nehezké takto psát,ale podstatné je pouze,aby byly prachy - o jejich nedostatku nepíší ... a tak je vše O.K. Když bude na celém území ČR žít pouze 10 nesoběstačných seniorů,ale s penězi,tak se o pracovní povolení zde poperou i v Kataru - tolik logika

Zobrazit celou diskusi