Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Trapné a nedůstojné.“ Vysoké školy dusí nejistota, sní o miliardách od Valachové

Autor: mah - 
21. září 2017
17:30

Vysoké školy jsou znepokojené. Ani pár dní před posledním jednání vlády, na kterém budou ministři naposledy projednávat návrh rozpočtu pro příští rok, nevědí, kolik peněz dostanou. Podle předsedy Rady vysokých škol Jana Fischera platí, že hranicí spokojenosti jsou 4,5 miliardy, které školám slíbila už bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Po posledních jednání vlády se ale nejčastěji zmiňuje částka kolem tří miliard. Ta by podle Fischera vedla pouze k diskusi o tom, kde leží hranice mezi nespokojeností a velkou nespokojeností.

„Je trapné a nedůstojné, že se svých požadavků musíme domáhat na poslední chvíli,“ uvedl Fischer. Podle něj jde ze strany vysokých škol pouze o oprávněné požadavky. „Vysoké školy jsou jediným sektorem financovaným z veřejných zdrojů, který několik let stagnuje,“ vysvětlil.

„To, že místo toho, abychom učili, organizujeme protestní akce a vymýšlíme slogany pro Týden pro vzdělanost, je věc, která i mě osobně velmi mrzí,“ posteskl si Fischer. Vláda zatím vysokým školám nic nezaručila. Možnost hrozby stávkou, podobně jako to na začátku září udělaly Školské odbory, ale komentovat nechtěl. „My se snažíme uspořádat protestní akci, která bude důstojná a zároveň důrazná,“ dodal s odkazem na připravovaný Týden pro vzdělanost.

Během Týdne pro vzdělanost chtějí vysoké školy přesvědčit i laickou veřejnost o tom, že jejich požadavky jsou oprávněné. „Chceme ukázat, jakým způsobem se vyvíjelo financování vysokých škol, včetně toho, že i v době hospodářské krize byl náš rozpočet nominálně, bez započtení inflace, o tři miliardy vyšší,“ popsal Fischer argumenty, kterými chtějí akademici získat veřejnost na svou stranu.

Další vývoj zatím není jasný. „Momentálně se soustředíme na vyjednávání a Týden pro vzdělanost,“ řekl Fischer. Dívat se dál do budoucnosti v tuto chvíli nemá podle něj příliš smysl. Podobně se předseda RVŠ dívá i na vyjednávání s politickými stranami, které budou brzy skládat další vládu. „V tuto chvíli je podle mě bezpředmětné bavit se o slibech do budoucna,“ uvedl. Podle Rady vysokých škol je nyní zásadní jednání o rozpočtu pro příští rok.

Nepříznivý vývoj diskuse o rozpočtu

„Situace ohledně rozpočtu vysokých škol se vůbec nevyvíjí příznivě,“ řekl Fischer na čtvrteční tiskové konferenci. Vysoké školy podle RVŠ pouze požadují splnění slibů, které dostaly od bývalé ministryně školství už na jaře. Zatím ale přišla jen dohoda o zvýšení platů učitelů na základních a středních školách. „Učitelům jejich úspěch přeji, protože situace v regionálním školství je také tristní,“ zmínil Fischer.

„Vysoké školy nemají zatím na stole žádný závazný návrh jakéhokoli navýšení,“ upozornil předseda RVŠ. Rada podle něj přijala usnesení, ve kterém požaduje, aby došlo k navýšení o 4,5 miliardy korun. „To, že se rozpočet vysokých škol nezvyšoval ani v době rychlého ekonomického růstu, považujeme za zcela neslučitelné s proklamovaným prioritním postavením této části vzdělávání,“ prohlásil Fischer.

Podle něj v současnosti neexistuje záruka toho, že se propad ve financování vysokých škol v příštích letech nebude opakovat. „Požadované navýšení rozpočtu vysokých škol je přitom zcela nezbytné pro udržení dostatečné úrovně vzdělávání,“ upozornil.

Rada vysokých škol se také shodla na podpoře protestní akce Týden pro vzdělanost, kterou vyhlásila Česká konference rektorů. „Vyzýváme akademické senáty veřejných vysokých škol k aktivaci akademických obcí a k organizaci odpovídajících protestních akcí,“ uzavřel Fischer.

amgal ( 23. září 2017 07:45 )

Souhlasím a zavést opatření, aby vystudovaní vysokoškoláci za peníze daňových poplatníků neodcházeli do zahraničí, jinak si budou muset studium zaplatit ze svého.

marais ( 22. září 2017 12:38 )

VŠ dusí nejistota? Tak ať jdou do terénu a zkusí si, jak se vydělávají peníze v praxi.

agfor ( 21. září 2017 19:36 )

Také sním o miliardách, ale nežiji v nejistotě, protože vím, že mi vláda peníze nedá. Radši je rozdělí cikánům nebo je pošle do Afrika, aby si černoušci měli za co kupovat lodičky na plavbu do Evropy.

Hliza ( 21. září 2017 18:36 )

Zavést školné, zrušit část vysokých humanitních škol, soukromým ze státního nedávat nic. A hned bude stačit bohatě i současná suma peněz.

kukuku ( 21. září 2017 18:05 )

Názory přicházející ze školství jsou primitivní, zvládají asi jen procentuální počet a mantru 130% průměrné mzdy. Úplně zmizely diskuze o zavedení školného, které by mohlo mít kombinováno se stipendii - plně vrátit školné studentům sociálně slabším s dobrým prospěchem, školné nechat platit v plné výši tupanům z rodin, které na to mají - posílat hlupáčka na VŠ, na kterou nepatří. A hned by bylo jak pomoci vysokým školám bez stupňování nároků na státní rozpočet.

Zobrazit celou diskusi