Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sklo dodali královně i papeži. Zemřel Jiří Rückl (†76), který obnovil známou sklárnu

Autor: simao, ČTK - 
20. září 2017
08:29

V nedožitých 77 letech zemřel v pondělí 11. září bývalý senátor a podnikatel Jiří Rückl, který v roce 1992 obnovil slavnou rodinnou tradici nižborských skláren. Sklárna Rückl Crystal v minulosti vyráběla mimo jiné filmové ceny Český lev. Pohřeb měl v úterý v rodinném kruhu, potvrdila Českému rozhlasu manželka Jana Rücklová.

Jiří Rückl, který se narodil 20. října 1940 v Nižboru, pocházel z rodiny se sklářskou tradicí. Absolvent Průmyslové školy sklářské a Vysoké školy ekonomické v pracovní kariéře úročil rodinné sklářské zkušenosti, když pracoval ve Výzkumném ústavu technického skla, později jako technik ve společnosti Sklounion Teplice.

V roce 1979 nastoupil na ministerstvo průmyslu jako referent odboru sklo a keramika, od roku 1990 postoupil na místo vrchního ředitele personální politiky.

V roce 1992 v rámci privatizačního projektu koupil sklárnu Nižbor u Berouna a obnovil tradiční firmu Antonín Rückl a synové, která byla později přejmenována na Rückl Crystal.

Sklo pro papeže, královnu Alžbětu II. i Clintona

Ve sklárně vedle běžných výrobků vznikaly například sošky Českých lvů, cena Ferdinanda Peroutky nebo takzvané Křišťálové oko pro vítěze soutěže Czech Press Photo.

Sklo od nižborských sklářů se dostalo k papeži Janu Pavlu II., anglické královně Alžbětě II. nebo bývalému americkému prezidentovi Billu Clintonovi.

V roce 2015 na sebe ale firma podala insolvenční návrh. Novým majitelem nižborské sklárny se tak v roce 2016 stala společnost BVY Czech podnikatele Martina Wichterleho.

Jiří Rückl byl také v letech 1996 až 2004 senátorem, nejprve zvolený za ODA, později za Čtyřkoalici. V Senátu se věnoval činnosti ve Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. V letech 1996 až 1998 zastával funkci místopředsedy senátorského klubu ODA. Ve volbách 2004 mandát neobhajoval z rodinných a podnikatelských důvodů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi