Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Učebnice pro čtvrťáky propagovala trávení ptáků. Na základkách dostala stopku

Autor: Zuzana Zelenková - 
20. září 2017
06:20

Česká společnost ornitologická (ČSO) již dlouhá léta bojuje za ochranu ptáků. Jaké tak bylo rozhořčení odborníků, když zjistili, že v učebnici pro základní školy bylo propagované trávení opeřenců. Podle ornitologů je to vážné pochybení. Dětem prý autor vštěpuje pocit, že trávení patří mezi běžné metody, jak se zbavit zvířat, která jsou v očích některých lidí označená za škůdce. Ministerstvo školství v tomto případě postupovalo rychle. Letos se z knížky „Rozmanitost přírody pro 4. ročník, 1. díl“ už čtvrťáci učit nebudou.

Ornitologové na prohřešek přišli letos na jaře. Oznámila jej jedna ze členek ČSO, která kontroverzní větu objevila v učebnici své ratolesti. V knížce doslova stálo toto: „Zvlášť škodlivé jsou vrány šedivky, a proto mohou myslivci v boji proti nim používat otrávená vejce.“

ČSO tak sepsala dopis pro ministerstvo, ve kterém poukázala na problematický text.

„Upozornili jsme, že se na jedné straně vynakládají velké prostředky, nyní i státní, na vymáhání platné legislativy. Na druhou stranu existuje takhle problematický text v učebnici, který vlastně ospravedlňuje nezákonné jednání a že toto považujeme za nepřijatelné,“ uvedl pro Blesk.cz prezident ČSO Zdeněk Vermouzek.

Knihu stoplo ministerstvo

Podle Vermouzka ministerstvo jednalo v řádu týdnů. A tak už od letošního září nemá učebnice potřebnou doložku k tomu, aby se z ní děti mohly učit. „Byť na začátku byla nějaká chyba v systému, že tato učebnice vůbec dostala doložku, tak ta reakce současná ministerstva školství byla naprosto profesionální, správná a rychlá,“ pochválil ornitolog.



Kniha dostala od ministerstva školství schvalovací doložku v březnu 2014, letos pro změnu obdržela stopku. „Důvodem je nesprávný text týkající se otrávených návnad, který je v rozporu s platnou legislativou České republiky. Jedná se o text na s. 41 této učebnice. MŠMT doporučuje pedagogickým pracovníkům, kteří používají ještě tuto učebnici, aby závadný text nepoužívali k výuce a žáky o jeho závadnosti informovali,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Vrána šedivka je krkavcovitý pták, kterého známe pod běžným označením vrána. Vyskytuje se hlavně ve volné krajině. Podle ornitologů je v dnešní době zastaralý pohled, který dělí zvířata na užitečná a škodlivá. Pokládání otrávených nástrah je navíc trestný čin, za který hrozí až osm let vězení a v případě obecného ohrožení (extrémně silný nervový jed karbofuran je smrtelně nebezpečný i lidem) si travič může ve vězení pobýt ještě déle.

Myslivec kroutí hlavou

I rodičům žáků připadá věta minimálně kontroverzní. „Nevím, co si o tom myslet a je to přinejmenším zvláštní. Ovšem v této zvrácené době se tomu nějak extra nedivím. Chudáci zvířata,“ uvedla pro Blesk.cz Soňa K.

Dominika S. o větě neví: „Dcera tuto učebnici ve škole měla, vůbec nevím, že by zde něco takového stálo, je dost možné, že učitelka větě nevěnovala větší význam.“

Josef R. podobnou větu v učebnici neschvaluje: „Nechtěl bych, aby se moje dítě učilo o tom, že je nějaká zvířata potřeba zabíjet jedy. Určitě jsou jiné způsoby hlídaní populace.“



Kontroverzní citace udivila i ostříleného myslivce. Podobný způsob lovu se dávno nepoužívá a zakazuje ho i zákon. „V myslivosti se nepoužívají otrávené nástrahy. Patří to mezi zakázané způsoby lovu a to už velmi dlouho, stejně jako pasti nebo železa,“ podivil se myslivec Bohumil Straka.

Podle myslivce může tahle problematická věta vrhat špatné světlo na celý myslivecký cech. „Z dnešního hlediska by to myslivcům vůbec neprospívalo. Překvapuje mě, že to v nějaké moderní učebnici bylo,“ dodal Straka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 20. září 2017 09:39 )

V Itálii dali do učebnic matematiky počítání uprchlíků.

ninga ( 20. září 2017 09:23 )

Jsetli jsi to kr et é ne ještě nepochopil, tak tyhle věci byly běžné za totáče, a v hlavách "myslivců" přetrvávají dodnes. Takže se nedivím, že občas něco takového vyplave na povrch. Myslivci v Česku jsou komoušská chátra.

zelvik22 ( 20. září 2017 07:50 )

To se pak nedivím, že si o myslivcích každý myslí že jsou to vrazi, když se to učí už i malé děti. Tuhle jsem zase viděla nějakou Kriminálku Anděl či co to bylo a tam vyšetřovatelé tvrdili, že oběť zabili nějakým jedem - kde to vrah mohl sehnat? "Je možné že u myslivců, v tomhle cechu se to dá sehnat". To byl opět blábol dne. V myslivosti se pohybuji tak 10 let a neznám nikoho kdo by měl u sebe jed a trávil zvěř. Asi scénárista ve 4. třídě byl výjimečný šprt. Je to smutné co nám někteří pseudospisovatelé podstrkují a jak lidi svými bláboly vychovávají.

petr11 ( 20. září 2017 06:51 )

....Ovšem v této zvrácené době se tomu nějak extra nedivím. Chudáci zvířata,“ uvedla pro Blesk.cz Soňa K.....já myslel, že jsme prosperující společnoar a ejhle...zvrácená

Zobrazit celou diskusi