Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zadlužené české domácnosti: Nejvíc dluží lidé na severu Moravy, lidé dělají „školácké chyby“

Autor: Zuzana Zelenková - 
24. září 2017
12:30

Nejvyšší dluhy mají lidé na severu Moravy, tedy ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Komu lidé nejčastěji dluží? Jsou to banky, pojišťovny anebo třeba operátoři. Pohledávky jsou nejlépe vymahatelné ve Středočeském kraji a v Praze, nejhůře naopak na Ústecku. Údaje vyplývají z analýzy společnosti MBA Finance. Podle Exekutorské komory ČR (EK ČR) také narůstá počet nových exekucí. Ovšem kdo je bude vymáhat, zůstává ve hvězdách.

„Lidé na Zlínsku a Olomoucku sice dluží po splatnosti dluhu nejvíce, v průměru kolem devíti tisíc korun, ale dluh tam přestane splácet skoro třikrát méně lidí než například na Ústecku,“ říká Jakub Zetek, provozní ředitel inkasní společnosti MBA Finance.

Průměrný dluh je potom v Česku asi 7422 korun. Podle analýzy se lidé na severu Moravy dostanou do prodlení se splácením, protože si výdaje špatně rozplánují, nejde o to, že by neměli pravidelný příjem.



Podle EK ČR došlo v porovnání s předchozím obdobím k celkovému nárůstu nových exekucí o sedm procent. Nejvíc hříšníků pak exekutoři evidují v Praze. Tam jich je dokonce o 17 procent víc oproti konci loňského roku. Problém jsou i vícečetné exekuce. 49 procent dlužníků má čtyři a více exekucí, 17 procent jich potom má i deset a více.

Rezerva 20 tisíc

„To jen potvrzuje to, na co dlouhodobě upozorňujeme, a sice že se vymahatelnost dluhů snižuje. Legislativní vývoj však ukazuje, že změny, které by ji zvýšily, nepřichází. Naopak, vracíme se zpátky,“ komentovala statistiku vycházející z Centrální evidence exekucí prezidentka EK ČR Pavla Fučíková.



 „Lidé mezi důvody neschopnosti hradit své finanční závazky uvádějí hlavně zdravotní problémy a to zejména v okamžiku, kdy nemají finanční rezervu a ocitnou se třeba na nemocenské. Srážka s realitou, kdy se rodinné příjmy najednou výrazně sníží, je pro mnohé dlužníky tvrdá. Dalším důvodem je špatné finanční plánování, kdy je kromě pravidelných splátek potřeba uhradit mimořádné výdaje, například za novou ledničku nebo rozbitý kotel. V mnoha případech se ale lidé dopouštějí vyloženě školáckých chyb, kdy utratí neúměrně třeba za dovolenou a pak nemají na úhradu pravidelných výdajů,“ uvádí mluvčí společnosti Jan Hlaváč. 

Podle Hlaváče by měli mít lidé finanční rezervu alespoň dvacet tisíc korun. Odborník upozorňuje, že finanční rezerva znamená opravdu reálné peníze uložené třeba na spořicím účtu, není tím myšlen kontokorent nebo jiná forma půjčky.

Elektřina až naposledy

Nicméně neschopnost splácet neznamená, že dlužník spadne automaticky do dluhové spirály. „Pokud dlužník s věřitelem spolupracuje a domluví se na splátkovém kalendáři, který bere v potaz jeho finanční situaci, výše dluhu nijak podstatně nevzroste. Nejhorší je strkat hlavu do písku a přestat komunikovat, v ten okamžik může výše dluhu dramaticky narůstat nejen o úroky z prodlení, ale hlavně o různé administrativní poplatky za právní řešení dluhu. Soudu pak nezbude nic jiného než poslat nekomunikujícího dlužníka do exekuce,“ vysvětlil Zetek.

Podle odborníků jsou lidé o své situaci schopní mluvit na rovinu, bez výmluv. Když už k nějaké té výmluvě sáhnou, tak jde především o tvrzení, že dlužníci už zaplatili, ale přitom platba evidentně nedorazila a to i po opakovaných výzvách. Lhaním se však podle Hlaváče výše dluhu jen navyšuje a nevede k vyřešení situace. Jediným řešením je podle něho postavit se k situaci čelem a domluvit se s věřitelem na plánu úhrady dluhu.



Nejlépe se pohledávky vymáhají v Praze a Středočeském kraji. Naopak třeba na Ústecku je znát, že řada chronických dlužníků nemá dostatečný pravidelný příjem, a vymahatelnost dluhů tam je proto problematická.

Domácnosti dluží po splatnosti nejvíce za finanční služby a pojištění (67 %), kde je pro dlužníky případný postih nejméně hmatatelný. U mobilních operátorů (28 %) si jsou vědomi, že mohou být rychle odpojeni, takže se snaží za služby platit co nejdříve. V případě energií (5 %), které jsou pro chod domácnosti nepostradatelné, přestávají platit až v okamžiku úplného finančního kolapsu.

Chybí exekutoři

Počet exekucí roste, ale nemá je kdo vymáhat. Počet exekutorských úřadů se snižuje, o tohle řemeslo není totiž velký zájem. Časy, kdy se hlásilo i několik nových zájemců, jsou podle prezidentky EK ČR pryč. „Kolegové jsou dlouhodobě nespokojení, povinností nám přibývá, ty však nejsou vyvažovány odpovídajícím ekonomickým ohodnocením náročné práce soudního exekutora. Za vše mluví nedávné snížení exekučního tarifu,“ připomněla Fučíková.

GULDAF ( 24. září 2017 15:46 )

Jelikož jsi nejspíš Pepík,tak jsi nejchytřejší ze všech čecháčků,ale s nejvyšším dluhem u banky. Z M R D E !!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi