Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odbory chtějí zvýšení platů o deset procent. „Nevydírejte,“ kontroval Dlouhý

Autor: Matěj Hynek - 
14. září 2017
16:55

Zvyšte příští rok platy o osm až deset procent, apelovalo ve čtvrtek v Praze 1500 odborářů na adresu firem. Požadavek na konferenci odborů vznesl jejich předák Josef Středula. Jenže zaměstnavatelé skokové zvyšování mezd odmítají. Podle předsedy Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého jde o zbytečné vyostření situace. Mzdy podle Dlouhého zvýšily tři čtvrtiny zaměstnanců. Odbory však trvají na tom, že je prostor pro růst mezd o deset i více procent.

„Přestaňte urážet zaměstnavatele, nepodněcujte nenávist,“ vyzval Dlouhý odboráře. Podle něj je Česká republika zemí, které se daří společensky i ekonomicky. „Odbory mají zachovávat zájmy svých členů, chovají se však úplně naopak,“ řekl dále. Osobně si není jistý tím, koho odbory reprezentují. Zatímco Hospodářská komora podle Dlouhého představuje hlas dvou a půl milionu zaměstnanců, odborářů je podle něj jen 300 tisíc. „Musíme se proto ptát, za koho odborové svazy vlastně mluví,“ dodal.

Podle údajů Hospodářské komory v letošním roce zvedalo mzdy 75 procent zaměstnavatelů. Zaměstnanci si tak většinou polepšili o pět procent i více. Výjimkou není ani růst o sedm a více procent. „Celá Evropa nám závidí naší ekonomickou situaci, máme nejnižší nezaměstnanost z celé Unie,“ připojil Dlouhý. Podle něj je proto zarážející, že odbory se snaží naprosto zbytečně vyhrotit problém, který vlastně neexistuje.

Odbory podle Dlouhého hrají na populistickou notu. Tvrzení, že podniky na svých zaměstnancích šetří, rázně odmítl: „Hovoří o žebrácké mzdě. To není pravda, my si přejeme zvyšovat mzdy, pouze chceme, aby zvyšování bylo založeno na ekonomických ukazatelích.“

Podle Hospodářské komory stejné zvyšování přijde i příští rok. Za tím může stát i to, že v Česku existuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Zároveň je tak pravděpodobné, že firmy rozšíří i pracovní benefity.

Středula: Deset procent je minimum

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ale trvá na tom, že zvýšení o deset procent má oporu i v ekonomických ukazatelích. „Existují i firmy, které na tom tak dobře nejsou, my jsme ale připraveni zohlednit to v kolektivním vyjednávání,“ připustil ale odborářský šéf, že existují i výjimky.

Podle Středuly jsou odbory připravené své požadavky individuálně upravovat. Základem pro vyjednávání podle něj je situace v segmentu, ve kterém firmy podnikají. Konečné požadavky potom odboráři chtějí tvořit podle ukazatelů ekonomického výkonu společností.

„Když byl pan Dlouhý ve vládě, tak přispěl ke mzdové mizerii, která tady dnes panuje,“ odmítl Středula kritiku od Dlouhého. Podle odboráře nese právě nynější šéf Hospodářské komory ČR díl viny na tom, že je Česko stále tak daleko za západní Evropou. „My nikoho nevydíráme, my vyjednáváme,“ prohlásil Středula.

Přijde nakonec stávka?

„Rád bych také reagoval na diskusi o změně návrhu nařízení vlády, kterým by se zvýšení platů ve veřejné sféře posunulo na nový rok,“ obrátil list předák odborů. „Takto to ale nebude, dohoda je jasná, zvýšení platů o deset procent od prvního listopadu a učitelům o deset,“ zdůraznil Středula. Pokud by došlo k jakékoli změně, přijde rychlá reakce odborů.

Karel ( 19. září 2017 10:43 )

Dlouhý, to je bývalý STB-ák a komunista. Předsedou Hospodářské komory se stal po komunisticky, jak byl zvyklý. Byl zvolen, když byl tento STB-ák jediným kandidátem. Mimochodem - koho vůbec zastupuje Hospodářská komora?

salto ( 15. září 2017 08:00 )

Bývalý mladý a nadějný komunista Dlouhý (bryskně převlékl kabát) byl členem polistopadových vlád, které se podílely na brutálním ožebračování lidí, potažmo celého státu se opět zviditelňuje. Měl by jít do kopru jako celá jím zakládaná a posléze zkrachovaná ODA. Nebo lidi už nemají paměť?

Norte ( 14. září 2017 17:57 )

Selský rozum - Žlutý baron - Pravda o Andreji Babišovi - (2017) https://www.youtube.com/watch?v=ZSc9fEDs-UA

Zobrazit celou diskusi