Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi jsou už 3 noci „uvěznění“ na letišti v Dubaji. Nemohou domů, spí na podlaze

Češi zůstali „uvěznění“ na letišti (ilustrace).
Češi zůstali „uvěznění“ na letišti (ilustrace).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: base - 
13. září 2017
10:30

Český pár neprožívá právě pohádkovou dovolenou, kterou si původně vysnil. Dvojice plánovala cestu po východní Evropě a Spojených arabských emirátech, nakonec ale zůstala uvězněná na letišti v Dubaji. Ztratili totiž cestovní pasy a kvůli přísným pravidlům transferu se nemohou jen tak dostat domů. Složitě tak řeší vyřizování dokumentů a čekají už třetí den v nástupní hale, informoval web Seznam zprávy.

Turisté plánovali po návštěvě východní Evropy okružní dovolenou po Spojených arabských emirátech. V sobotu tak přistáli v Sofii a následující den se přesunuli do Dubaje. Cestou ale ztratili cestovní pasy. Zůstaly totiž ležet v transferovém autobuse na letišti v Sofii.

Imigrační úřad je odmítá pustit do Dubaje bez platných dokladů, tráví tak dny a noci v letištní hale. I když spali na sedačkách nebo na zemi, nikdo si jich prý nevšímal. 

Je to bezvýchodná situace a my budeme muset nejspíš trávit 72 hodin na malém letišti a bez základních potřeb. Nemáme deku na přikrytí, toaletní potřeby a z letiště nás akorát usadili do čekací haly plné dělníků a noc jsme strávili na zemi a na sedačkách. Pasy nám prý poslat ze Sofie nikdo nemůže a žádný další doklad totožnosti nemáme,“ uvedl v pondělí ráno Pavel Kušnirák pro Seznam zprávy.

Nakonec se dvojice dovolala na českou ambasádu do Abú Dhabí a tam jim navrhli tři řešení. První z nich bylo, že jim vystaví náhradní doklad, kterým se mohou přesunout zpět do České republiky. Jenže z letiště, na kterém jsou, nelétají přímé lety do Česka. A na jiné letiště mají přesun zakázán.

Druhá možnost by byla deportace zpět do Sofie, ale kvůli sobotním letenkám z Emirátů zpět do Evropy to dvojice odmítla.

Třetí možnost byla nejvýhodnější. Za pomoci konzulátu dostat zpět své doklady. Bohužel sofijská letištní policie nechtěla vydat doklady nikomu jinému než jejich držitelům. Zároveň transfer dokladů odmítla i letecká společnost Wizz Air, se kterou dvojice cestovala na pravidelné lince Sofie–Dubaj. Až v úterý nakonec společnost povolila, že doklady Čechům další den doveze. Dvojice tak doufá, že by se brzy mohla dostat domů, zatím ale nemá nic jisté.

agfor ( 13. září 2017 16:11 )

Nějak se araáčtí uprdlíci dostat do Evropy musí. Já jim taky prodal svůj pas.

asijo ( 13. září 2017 13:14 )

rego je už několik měsíců přikurtován v blázinci a nefňuká.

jany ( 13. září 2017 12:56 )

mne se nelibi "usadili do čekací haly plné dělníků" - nemam rada, dkyz se zbohatlici povysuji na lidi, kteri jakis treba stavi to letiste, na kterem jsou

dandova ( 13. září 2017 12:08 )

Dobře jim tak. Nechat pasy v autobusu ....

arne100 ( 13. září 2017 11:48 )

Měli sedět na zadku doma.Patří jim když jsou hloupý.

Zobrazit celou diskusi