Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dárců kostní dřeně přibylo. Dárců krve by bylo potřeba ještě 150 tisíc, míní expert

Autor: Zuzana Zelenková, dce, ljš - 
12. září 2017
22:10

Matějovi (13) lékaři loni v říjnu diagnostikovali leukémii. Šanci na uzdravení má teď o něco vyšší, dárců kostní dřeně letos rapidně přibylo. Je to i díky tomu, že se zvedla jejich věková hranice ze 35 na 40 let. Oproti tomu dárců krve stále chybí až 150 tisíc, alespoň podle prezidenta Českého červeného kříže Marka Jukla. Podle organizace Zdraví-život je potřeba vychovat je přímo ve školách.

Světový den dárců kostní dřeně letos připadá na 16. září a lékaři už teď uvádějí, že jen do začátku září jich letos přibylo víc než za celý loňský rok. Může za to i zvednutí věkové hranice a nové partnerství Registru dárců kostní dřeně s Kapkou naděje, která přidává peníze na vyšetřování nových dárců. 

„Jsem velice ráda, že možná i díky rozšíření naší pomoci o Český registr dárců krvetvorných buněk vzrostl tento rok rekordně počet registrovaných dárců kostní dřeně. Tito potencionální dárci dávají zcela nezištně poslední naději těžce nemocným dětem, a za to jim patří můj velký obdiv,“ zmínila Vendula Pizingerová, prezidentka a zakladatelka Nadačního fondu Kapka naděje.

V Česku ročně onemocní 100 lidí některým z typů leukémie a 1000 lidí onemocní poruchou krvetvorby. A tady je několik čísel:

  • Počet dárců v Českém registru dárců krvetvorných buněk IKEM: 27 443 (k 1. 9. 2017)
  •  Počet dárců na celém světě: 31 318 398 (k 1. 9. 2017)
  •  Aktuální počet nových dárců od 1. 1. – 1. 9. 2017: 2118
  •  Aktuální počet nových dárců od 1. 1. – 31. 12. 2016: 1864
  •  Aktuální počet nových dárců od 1. 1. – 31. 12. 2015: 2032

Letošní rok je tedy pro Registr dárců kostní dřeně přímo rekordní. Oproti tomu dárců krve je stále málo. Respektive chybí doporučená rezerva, která by pokryla hluchá období, jako jsou chřipkové epidemie nebo třeba prázdniny. 

Odborník: Sehnat dostatek dárců je otázka 15 let

Rozšířit řady dárců by mohli studenti středních škol. Speciální program rozjíždí organizace Zdraví–život na střední policejní škole. Podle prezidenta uskupení Otakara Vaníčka by bylo dobré, aby se program, kdy budou podle daných podkladů studenti vyučovat spolužáky, rozšířil na všechny střední školy v republice.

„Počítám, že praxi začneme řešit už v průběhu října. Na střední policejní škole obnovili střední civilní školu, mají druháky a prváky, těm ještě není 18 let, budou vytvářet metodiku přípravy. Ale mají už i uniformované policisty, těm je víc než 18 let a ti by mohli darovat krev. Sehnat dostatek dárců je otázka 15 let,“ uvedl pro Blesk.cz Vaníček, podle něhož v Česku chybí 100 tisíc dárců.

Červený kříž: Dárců chybí dokonce 150 tisíc

Podle prezidenta České červeného kříže Marka Jukla chybí dokonce až 150 tisíc dárců krve. „Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by pro hladký chod transfuzní služby měl být počet dárců mezi čtyřmi až pěti procenty populace, to znamená minimálně 400 tisíc dárců,“ uvedl pro Blesk.cz Jukl.

To ovšem podle Jukla neznamená, že by se někdo měl bát, že nedostane krev nebo jiný tranfuzní přípravek. Znamená to, že je to mnohdy obtížné zajistit, třeba v době dovolených nebo při chřipkových epidemiích.

Podle Vaníčka je také aktuální otázka migrantů, kteří by do České republiky prý měli „zatáhnout“ pro nás doposud neznámé nemoci. „Jsme předvídaví a jdeme cestou prevence, všechno má svůj čas a teprve všechno začne. Proč řešit dárcovství? Kvůli příchodu lidí z třetích světů se zvýší nemocnost, lidi si myslí, že tady budeme mít levnou pracovní sílu, ale přijdou k nám také nemoci, na které nemáme léky,“ dodal pro Blesk.cz Vaníček.

jana999 ( 13. září 2017 11:14 )

tak proč jí dárcům nezaplatí, jako v rakouzsku, dobře víme, že naši lidi pořádají výlety do rakouzska, aby tam darovali krev, protože je to finančně výnosný, doktoři neudělají ani n zadarmo, ale ostatní by pořád něco zadarmo měli dávat

Zobrazit celou diskusi