Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velké srovnání mezd v Česku a na Slovensku: Který stát platí líp?

Autor: Marta Prokešová, Jan Kopřiva - 
10. září 2017
05:02

Přidat komu, o kolik a kdy. A hlavně – kde na to vzít. Platy státních zaměstnanců bude vláda znovu řešit v pondělí. Školské odbory mezitím chystají stávku a přidat se chtějí další. Blesk se tedy podíval, jak jsou na tom jednotlivé profese placené státem ve srovnání se Slovenskem.

Ve hře je až 15procentní zvýšení platů učitelům a 10procentní ostatním státním zaměstnancům. Jenže vládní strany se zatím nedohodly, kde na to vzít, aniž by se zvýšil plánovaný schodek rozpočtu na příští rok padesát miliard korun. Členové vládní koalice se také liší v názoru na to, kdo má dostat přidáno už od listopadu a kdo až od začátku příštího roku. Zároveň se řeší i přidání peněz vysokým školám.

Ministerstva a úřady nejsou schopny ve svých výdajích na příští rok ušetřit finance potřebné na zvýšení platů učitelů a pracovníků rozpočtové sféry. Po ministerstvu financí naopak požadují dalších cca 33 miliard korun. Jejich požadavky by tak mohly dostat schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v pátek řekl, že pod něco takového se nemůže podepsat.

Video  Blesk volební souboj 2017: Politici se neshodli na zvyšování minimální mzdy  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jak vyplývá ze srovnání platů mezi těmito profesemi, v Česku jsme na tom většinou lépe, a to až o několik tisíc. Například vědečtí pracovníci berou v průměru o téměř sedm tisíc víc a učitelé či zdravotní sestry o dva tisíce. Naopak na Slovensku mají výplatní pásky o více než pět tisíc bohatší třeba ředitelé škol či vězeňští dozorci.

Video  Politici v debatě Blesku: Na důchody už nejsou peníze, ať vám pomůžou děti nebo si spořte  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Platy 200 tisíců státních zaměstnanců se zvyšovaly naposledy v červenci. Výdělky jim stouply o sedm až 23 procent, u zdravotních sester to bylo o 2000 korun.

Jsme na tom lépe, nebo hůř než Slováci? (Pozn. Průměrné hrubé platy za celou republiku podle Platy.cz a Platy.sk, přepočítáno aktuálním kurzem ČNB 26,11 Kč/euro) Jsme na tom lépe, nebo hůř než Slováci? (Pozn. Průměrné hrubé platy za celou republiku podle Platy.cz a Platy.sk, přepočítáno aktuálním kurzem ČNB 26,11 Kč/euro) | Blesk

Pozn. Průměrné hrubé platy za celou republiku podle Platy.cz a Platy.sk, přepočítáno aktuálním kurzem ČNB 26,11 Kč/euro

Jako králíci

Státní zaměstnanci se množí jako králíci. Jejich počet se od roku 2012 zvýšil zhruba o 23 tisíc na loňských 437 tisíc. Za letošní rok jich má přibýt dalších 7600. Náklady na jejich odměňování od roku 2012 stouply o 16,6 miliardy z loňských 149 miliard. Letos se pak mají výdaje státního rozpočtu na platy zvýšit na 162 miliard korun. Průměrný plat ve veřejné sféře za poslední tři roky vzrostl asi o 3500 Kč. Zatímco v roce 2013 dosahoval 26 024 Kč hrubého, loni činil 29 501 Kč.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ekonom Vladimír Pikora: Méně lidí ať pracuje za víc

Bylo by spíš potřeba snížit počet zaměstnanců ve státní sféře. Pak by se ze stejného rozpočtu dostalo víc na každého z nich. Tím by navíc ve státní správě zůstali jen odborníci. Můžeme to pozorovat před každými volbami, že se politici snaží zvýšit policistům, učitelům, vojákům a tak podobně.“

jaromir123 ( 10. září 2017 12:15 )

A co takhle Ukrajina ? Makej více a budeš se mít dobře.

jaromir123 ( 10. září 2017 12:13 )

A co ti brání být také zlodějské OSVČ - asi jenom tvoje IQ a schopnosti ?

sores ( 10. září 2017 11:41 )

Proč nezveřejní platy i prodavačů,popelářů,soustružníků,pokrývačů,uklízeček,řidičů,skladníků,dělníků toto jsou profese bez kterých se výše uvedené profese neobejdou!!!!!!! Veledůležité a přitom ubohé platy i důchody. Jsme na úrovni rumunů,už i slováci nás předběhli v platech a důchodech i poláci. Vládo jdi do ry.ti!!!!!!!!!

dzery ( 10. září 2017 11:18 )

Dnes máš pořádný vejvar.

sabartnok ( 10. září 2017 08:32 )

Chtělo by to ještě srovnání cen

Zobrazit celou diskusi