Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češi mají strach ze samoty. Tisíce Evropanů nemají koho požádat o pomoc

Češi se bojí, že v budoucnu zůstanou osamělí (ilustrační foto).
Češi se bojí, že v budoucnu zůstanou osamělí (ilustrační foto).  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: bud - 
11. září 2017
06:12

Pokud si Češi potřebují s někým promluvit o osobních záležitostech, případně potřebuji pomoc, mají se většinou na koho obrátit. Takovou příležitost nemají jen asi dvě procenta lidí, což nás řadí k evropským zemím, kde obyvatelé nejméně trpí samotou. Třeba v Itálii je takových lidí až šestkrát více.

Každý 17. obyvatel Evropy nemá v okolí lidi, se kterými by si mohl popovídat o osobních záležitostech, případně by je mohl požádat o pomoc – například o peníze nebo radu. Nejhůře jsou na tom Italové, tyto možnosti chybí až 12 procentům z nich. V závěsu za nimi jsou pak Nizozemci, Francouzi a Lucemburčané. Vyplývá to z rozsáhlého šetření Eurostatu.

Naproti tomu Češi si na nezájem svého okolí nemohou stěžovat, pomoc nebo pohovoření s lidmi se nedostává jen malé části (2 %). Osamělí se necítí také Španělé, Slováci nebo třeba Němci. Více čísel si můžete prohlédnout v datové mapě níže.

Obavy z budoucí samoty

Výrazně více Čechů se ovšem obává toho, že by se někdy v budoucnu mohli cítit osamělí, a to například kvůli rozpadu vztahu. Jak uvádí nedávný průzkum společnosti Pioneer Investments, samoty se dlouhodobě obává 37 procent lidí.

Samota v Česku trápí hlavně seniory:

Nejvíce trpí samotou senioři, osaměle se cítí až třetina seniorů, kteří jsou v tomto ohledu nejrizikovější skupinou obyvatelstva. „Mají problém navázat komunikaci s okolím, bojí se někým mluvit, protože mají pocit, že nevypadají dobře, nebo se stydí za svou chudobu,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Blesk.cz Jan Lorman zorganizace Život 90.

Podle průzkumu Červeného kříže z roku 2013 se čeští senioři bojí samoty dokonce více než smrti. Kvůli samotě dokonce část seniorů přemýšlí o sebevraždě, linka seniorů Elpida v tomto ohledu loni zaznamenala kolem přibližně 200 hovorů. „Problematika osamělosti a vyhrocených rodinných vztahů má bohužel setrvalý charakter,“ říká vedoucí linky Kateřina Bohatá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi