Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Máte problém s exekucí? Poraďte se s viceprezidentem Exekutorské komory

Chatujte s viceprezidentem Exekutorské komory
Chatujte s viceprezidentem Exekutorské komory  (Autor: Exekutorská komora, Profimedia)
Autor: ula - 
11. září 2017
10:21

Přišlo vám oznámení od exekutora a nevíte, co dělat? Nebo vám naopak někdo dluží peníze a vy nevíte, jak se jich domoci rychle a legálně? Dluží vám partner nebo partnerka výživné? Poraďte se s viceprezidentem Exekutorské komory.

JUDR. Vladimír Plášil je viceprezidentem Exekutorské komory od roku 2015. Členem prezidia je s přestávkami od roku 2001. Vladimír Plášil má více než 30letou praxi z advokacie a justice. Od roku 2001 vede Exekutorský úřad Praha 7 a působí rovněž jako externí vysokoškolský pedagog.

Vladimír Plášil bude online už 11. 9. od 10:00. Otázky mu můžete ale položit už teď.

Online chat
Dobrý den,k vůli návštěvám dlužníka v mojem bytě mě návštívil před dvěma roky exekutor a polepil mi nábytek,elektroniku a drobné věci s tím,že pokuď druhý den nedostane od dlužníka 100 000 Kč,tak věci odveze.Jelikož dlužník byl nemajetný a nechtěl jsem o věci přijít,tak jsem si musel vzít půjčku a částku vyplatit,což jako 70-letý důchodce budu léta splácet.Navíc mi mi u soudu leží podaná vylučovací žaloba,která se má projednávat v nejbližší době,neboť nebyly uznány nákupní paragóny k dotčeným věcem a to ani ty,kde bylo uvedeno jméno a adresa.Měl bych tedy dotaz,pokuď případně soud dopadne pro mne kladně,existuje nebezpečí,že mne exekutor navštíví v budoucnu znova ,jelikož jsem u něho v tzv. imaginárním trestním rejstříku a zabaví mi třeba nový televizor a jiné věci,které si později k věcem soudem osvobozeným dodatečně pořídím?Děkuji.(Dvořák Jiří důchodce)
Foto
Vážený pane Dvořáku, pokud jste již k sepsaným věcem podal vylučovací žalobu, je nezbytné vyčkat výsledku tohoto soudního řízení. Pokud budete úspěšný, musí Vám být sepsané věci navráceny (pokud byly odvezeny k uskladnění) a můžete se samozřejmě u odškodňovacího odboru ministerstva spravedlnosti, případně u příslušného soudu domáhat náhrady vzniklé škody, resp. újmy .
V exekucích je 12% populace starší 15 let. Je to systémový a velmi vážný problém, který hrozí rozkladem společnosti. Vy jste toho problému součástí, byť uznávám, že né příčinou, ale jste první na ráně. Tam kde nejsou exekuce nadužívány tolik jako v ČR jsou soudní exekutoři velmi užiteční a potřební, ale je tomu tak i v ČR? Neměli by sami exekutoři nejdříve ze všeho odmítnou dále decimovat populaci a pokračovat ve své práci až bude problém vyřešen? Já osobně jsem díky hodně neférové exekuci propadl do depresí, byl jsem skoro rok na neschopence a velmi blízko sebevraždě. Od té doby nenávidím stát a jeho instituce včetně vás, obávám se, že nejsem sám. Víte, že frustrace a následná deprivace není nic, co by si člověk sám vybral jako svůj osud? Kdyby došlo k vraždám a násilnému řádění, tak je to sice k odsouzení, ale zároveň platí, že člověk ve frustracích a depresích nemá takové sebeovládání jako člověk zdravý. Přestanete tedy provádět exekuce až do doby než bude vyřešen systémový problém exekucí v ČR?(David Michal)
Foto
Dobrý den, úvodem mi dovolte sdělit, že ve světě soukromí exekutoři fungují cca v 60 státech. V Evropě je to Francie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Litva, Estonsko, Lozyšsko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, státy bývalé Jugoslávie (s vyjímkou Chorvatska), Albánie, Kosovo,Řecko, Slovensko a Moldavsko. Z jiných světadílů mohu jmenovat například USA, Kanadu, Kazachstán, Spojené království. Takže v systému existence soukromých exekutorů bych chybu neviděl. Problém vidím především v tom, že nejrůznějšími pochybnými subjekty jsou lidem vnucovány tzv. "rychlé půjčky" , poskytované lichváři a nebankovními domy. Toto není trestně takřka vůbec postihováno. Citované subjekty pak při úvěrových akvizicích své potenciální klienty často podvádějí, vnucují jim akceptaci rozhodčích doložek a ručení nemovitými věcmi v rozsahu, který odporuje dobrým mravům. Tak nahlížím na Vámi nastíněnou problematiku.
Dobrý den, mám vyměřeno výživné 2000 Kč. Ztěží dostávám pravidelně 150 Kč, aby můj bývalý partner nebyl stíhatelný. Žije na ubytovně, majetek nemá a pracuje brigádně - prý za 5000 Kč měsíčně, údajně mu zbývá 900 Kč, když zapaltí ubytovnu. Pije, kouří a hraje automaty. Dala jsem před 4 lety vymáhání soukromému exekutorovi, který ústně sliboval co dokáže vymoci. Bývalému parnerovi se rázem navýšil dluh o 20 tisíc Kč. V prvním roce ho exekutor jednou kontaktoval. Za poslední tři roky 1x ročně napíše bankám, zda si nezaložil účet (nesmysl všude dluží) a zda je evidovaným zaměstnancem (pracuje na černo). Jinak za ním nejede, nijak ho neuhání, nekontaktuje. Za celou dobu nevymohl doslova ani jednu korunu (na přednostní pohledávce). Uvažuji o stížnosti pro nečinnost. Mám podle vás jinou možnost? S exekutorem se není možné osobně kontaktovat, nepustí mě k němu. Děkuji. Mikesková (Lenka Mikesková)
Foto
Dobrý den, těžko pro mne posuzovat práci jiného kolegy. Nicméně ve věcech vymáhání dlužného výživného je podle mne dostatečným podnětem pro dlužníka jeho případné trestní stíhání, a to k Vašemu podnětu.
dobry den pane doktore. chci se zeptat. je na me vedeno vice exekuci.......ja se je snazim nejak splacet, ale jsem dlouhodobe nezamestnany a zaroven jsem dosahl duchodoveho veku 63 le a dva mesice......ale kvuli duhu u cssz duchod nedostanu ....... myslite si , ze mam sanci na odpusteni dluhu ..........(PAVEL JUREK)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě bych ,vzhledem ke složitosti věci ,doporučil obrátit se na bezplatnou poradnu Exekutorské komory ČR, domluvit osobní návštěvu a především vzít veškeré písemné podklady, aby bylo možné věc seriozně posoudit.
Dobrý den, před cca půl rokem proběhla médii informace, že od ledna 2018 bude možné oddlužení po dobu 7-mi let. Mohu prosím vědět, zda je to reálné? Děkuji Vám za odpověď.(Hana)
Foto
Každou žádost o oddlužení posuzuje insolvenční soud. Tedy nikoliv soud exekuční nebo soudní exekutor. Obecně při žádosti o povolení oddlužení se posuzují dlužníkovy ekonomické možnosti. Jejich posouzení je předběžnou otázkou, zda povolit oddlužení nebo prohlásit konkurs. To vše je na posouzení věřitelů, insolvenčního soudu a insolvenčního správce. V každém případě po zveřejnění oznámení o zahájení insolvenčního řízení na webu insolvenčního soudu nelze nařízenou exekuci dále provádět. V tomto případě soudní exekutor po odečtení nákladů exekuce vydá zbytek již vymoženého plnění insolvenčnímu správci.
Dobrý den, může mi exekutor nechat provést srážky z důchodu v roce 2016, když soudní spor není do dnešního dne pravomocně ukončen, a může dát ke stejnému případu požadavek k novému srážení z důchodu?(BARTOŠ EMIL)
Foto
Je otázkou, jaký soudní spor běží. Pokud je to třeba obnova řízení, dovolání nebo ústavní stížnost, tedy mimořádné opravné prostředky , a těmito soudy nebyl povolen odklad exekuce, tak původní rozhodnutí exekučního soudu o pověření exekutora k vedení exekuce na Váš majetek nadále trvá.
Dobrý den.Dlužník mě dluží 120tis. soudem má pravomocně určeno zaplatit.Nemá se k tomu,vymlouvá se a prý raději vydělává v zahraničí (asi na černo) aby nemusel splácet dluhy.Poradíte co s ním? Ty peníze bych sama moc potřebovala. Děkuji.(Rozárka)
Foto
Dobrý den, pokud dlužník skutečně pracuje v zahraničí, lze předpokládat, že tam má i nějaký majetek. Například účet, osobní automobil. V takovém případě musíte zjistit konkrétní stát v němž se zdržuje a tam proti dlužníkovi podat exekuční návrh. Do zahraničí tuzemský soudní exekutor namůže. Vzhledem k zahraničnímu prvku bych Vám však doporučoval věc konzultovat s právníkem.

Video  Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Samo ( 9. září 2017 14:19 )

Rada od víceprezidenta exekutorské komory je k ničemu, protože vám nic neporadí. Všechno, co umí tito šéfové, je jenom zahlazovat případné stopy po nezákonném řádění svých podřízených exekutorů. Ještě jsem se nikde nedočetl, že by Exekutorská komora odebrala licenci nějakému exekutorovi pro nezákonné postupy při exekuci a že jich bylo, např. přerovský exekutor, jehož řádění ve Zlínském kraji musel ukončit až soud.

Zobrazit celou diskusi