Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skokový růst minimální mzdy dopadne na malé prodejny na vesnicích, varují obchodníci

Autor: base, ČTK - 
7. září 2017
16:09

Zvýšení minimální mzdy od ledna 2018 na 12 200 korun by mělo zároveň doprovodit snížení odvodů zaměstnavatelů. Další skokový růst minimální mzdy může mít totiž negativní dopad na existenci malých prodejen na vesnicích. Minimální mzda by se také měla lišit podle regionů a oborů, uvedla ve čtvrtek Asociace českého tradičního obchodu (AČTO).

Opakované navyšování minimální mzdy bez dalších ekonomických změn je podle asociace nezodpovědné vůči zaměstnancům i zaměstnavatelům. Situace totiž může paradoxně vést k tomu, že ti, kteří pobírají minimální mzdu, o pracovní místo nakonec přijdou.

„Není to jen o navyšování mzdy, ale zejména o zvyšování odvodů za zaměstnance a obecně vysoké ceně práce. Téměř polovinu z toho, co si zaměstnanec vydělá, se totiž odvede státu. Pokud tedy má být zvyšována minimální mzda, musí to být ruku v ruce se snižováním odvodů zaměstnavatelů,“ uvedl člen představenstva asociace a předseda Družstva Eso market Jiří Štorch.

Malí obchodníci uvádějí tlak na zvyšování mezd jako jeden z faktorů vedoucích k likvidaci venkovských prodejen. „Silný tlak na skokové zvyšování minimální mzdy v krátkém časovém horizontu je jednoznačně jedním z klíčových důvodů uzavírání malých venkovských prodejen. Jde o důvod mnohem závažnější než často skloňované EET,“ dodal předseda asociace Zdeněk Juračka. Rozumným řešením by podle něj mohlo být diferencování minimální mzdy podle regionů a oborů tak, jak je tomu například v Itálii.

Video  Blesk volební souboj 2017: Politici se neshodli na zvyšování minimální mzdy.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Počty ztrátových prodejen v menších obcích v Česku rostou. Jen Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP) provozuje kolem tisíce obchodů v červených číslech, tedy zhruba třetinu. Zvyšuje se ale i počet obcí, které prodejny dotují. Další stovky radnic o tom uvažují.

Vláda v červnu schválila plány na podporu obslužnosti venkova, pomoci by mohl prodej potravin v partnerských pobočkách pošty nebo lepší internet. Prodej potravin v malých obcích by se pak mohl podle návrhu ministerstva zemědělství označit za veřejnou službu, která by měla nárok na veřejnou podporu.

Asociace českého tradičního obchodu sdružuje české maloobchodníky z oblasti malého a středního podnikání. Má 19 členů z řad českých maloobchodních sítí i českých výrobců potravin a reprezentuje 7 000 prodejen s 30 000 zaměstnanci. AČTO uvádí, že představuje zhruba 25 procent na trhu s potravinami.

MINIMÁLNÍ MZDA V ROCE 2018 PODLE PROFESÍ --> ZDE

djaba ( 8. září 2017 14:14 )

 A co kdyby EU nařídila ve všech státech unie stejné mzdy ,důchody i dávky a samozřejmě ceny jako třeba v Německu .Copak by asi naši podnikatelé dělali ?

e.44 ( 8. září 2017 03:01 )

Už před EET jely na vesnicích krámy na hranici udržitelnosti. Po zavedení EET, které znamená finanční i časové náklady navíc spousta krámů (tak průmětně čtvrtina) zavřela nebo omezila otvírací dobu. U nás z osmi krámů dva zavřely a jeden podstatně zkrátil pracovní dobu. Z těch co zůstaly jsou troje potraviny. Malá pultovka která zkrátila pracovní dobu, samoška z které už zdrhly tři prodavačky kterým nestačila současná minimální mzda, jelikož po EET se musely snížit platy, takže momentálně funguje na doraz se třemi zaměstnanci při otvíračce od 6do18hod, a třetí potraviny mají rákosníci, co jsou vysmátý, jelikož EET ochcávaj a stejně maj krám jenom jako pračku na prachy. Takže jestli se zvedne minimální mzda, tak z potravin u nás zůstanou jenom ti rákosníci, a starejm babkám nezbyde než kupovat to jejich svinstvo, jelikož tahání nákupu z města nezvládnou.

Dannero ( 7. září 2017 18:00 )

v Německu mají potraviny stejně drahé, často i levnější a zboží dvakrát tak kvalitnější než u nás a také tam mají vesnice a malé vesnické obchody a přesto je tam minimální mzda 1498 EUR. Takže problém bude asi trochu jinde.Dokud se nezvýší kupní síla, nepohneme se z místa a ta se zvýší pouze pokud budou lidé na to mít a to se nestane když bude minimální mzda hluboko pod hranicí chudoby.Takže obchodníci by se měli zamyslet co vlastně chtějí.

Zobrazit celou diskusi