Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Firma Zeelandia zřejmě prodávala bílky s jedem. Slovensko hlásí toxická vejce z Česka

Autor: ČTK - 
6. září 2017
19:02

Česká firma Zeelandia obdržela na začátku srpna 7,2 tuny vaječné melanže a tekutých pasterizovaných bílků od německého distributora. Potraviny mohly být kontaminovány jedovatým insekticidem fipronilem. Firma ho distribuovala více než 130 provozovatelům, sdělili veterináři. Šlo o hotely, restaurace, pekárny, cukrárny a jídelny.

Stát zpřísnil kontrolu nad dovozovými potravinami, dovozci budou muset na přítomnost fipronilu testovat pod dvoumilionovou pokutou všechna dovozená vejce a všechny vaječné produkty ze států Evropské unie. Fipronil se zatím na území ČR v potravinách neprokázal, čeká se na výsledky testů.

Veterináři dostali varování před produkty zaslanými Zeelandií systémem rychlého varování od kolegů z Německa. „Státní veterinární správa doposud provedla zhruba 270 vyšetření na fipronil. Vyšetřovala se vejce, vaječné výrobky a drůbeží maso, a to jak ze zahraniční, tak od českých producentů. V žádném z vyšetřovaných vzorků nebyla přítomnost fipronilu zjištěna,“ uvedl mluvčí veterinářů Petr Vorlíček.

Stále se také prověřují Zlaté žloutkové věnečky od společnosti Mondelez. Výsledky by mohly být v pátek.

Čeští producenti vajec a potravináři tvrdší kontroly chválí, trhu s vejci v ČR podle nich výpadky nehrozí. Například mluvčí řetězce Ahold Jiří Mareček sdělil, že výrazné navýšení počtu kontrol řetězec již zaznamenal. „Situace na evropském i tuzemském trhu se může dále měnit s blížícími se vánočními svátky, které přináší vždy vyšší poptávku spotřebitelů po vejcích,“ uvedl.

Slovensko hlásí jed

Slovenští veterináři ve středu uvedli, že zjistili nadměrný obsah fipronilu ve vařených loupaných vejcích, která byla vyrobena v ČR. Slovenská státní veterinární a potravinová správa jméno výrobce ani to, zda vejce pocházejí z českých chovů, neuvedla. Ředitel úřadu Jozef Bíreš řekl, že šlo o větší množství výrobku a že kontroly dále probíhají.

Skandál vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso jedí lidé. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

V úterý eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis oznámil, že problém s insekticidem ve vejcích zasáhl zatím 26 členských zemí EU a také 19 dalších států.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratím.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi