Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stávku učitelů podpoří i další odbory. Středula nevylučuje protesty v ulicích

Autor: ČTK, Mii - 
6. září 2017
12:29

Podporu požadavku na růst platů učitelů vyjádřili ve středu odboráři z veřejného sektoru. Ke školským odborům se se stávkovou pohotovostí připojily odbory policejní, hasičské, úřednické a zdravotnické. Trvají na zvýšení platových tarifů učitelů o 15 procent a ostatním o 10 procent od listopadu. Šéf ČMKOS Josef Středula nevylučuje, že dojde na protesty v ulicích.

V úterý vyhlásily stávkovou pohotovost školské odbory, dnes se k nim přidaly další. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly bude rozhodujcí pondělí, kdy má o platech jednat koalice. Pokud poslanci nenabídnou dostačující řešení, nevylučuje, že dojde až na protesty v ulicích.

Stávková pohotovost ve 13 odborových svazech

Ve veřejném sektoru pracovalo loni 626 100 lidí. Vláda se zatím nedohodla na tom, o kolik, komu a kdy přidá. Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) na pokrytí odborářských požadavků v rozpočtu nejsou peníze. Výdělky by se zvedaly učitelům, hasičům, policistům, zdravotníkům, úředníkům, pracovníkům v sociálních službách či v kultuře.

„Stávková pohotovost byla vyhlášena ve všech 13 odborových svazech. Jsme připraveni vyjednávat, ale připravujeme i kroky, abychom mohli přistoupit k vyhlášení stávky, která ale není náš cíl. Sociální smír má mnohem větší cenu než bouře v ulicích,“ řekl Středula.

Odbory už připravují stávkové výbory

Premiér ve středu znovu požadavek odborů podpořil. Na svém facebookovém profilu uvedl, že chce přesvědčit koaliční partnery ve vládě, aby se zvýšením tarifů pro všechny od listopadu souhlasili. „Ekonomika rychle roste, opatření proti šedé ekonomice pomáhají výrazně zvyšovat výběr daní. Kdy jindy by měl stát zvednout platy svých zaměstnanců, když ne teď!“ uvedl premiér.

Odboráři tvrdí, že s vládou v letošním volebním roce začali o růstu platů jednat dřív než obvykle. První schůzka s premiérem a ministryní práce se konala koncem dubna. Původně odbory požadovaly přidání od září, na červnovém jednání se zástupci vlády a lídry souhlasily s listopadovým termínem. Předáci si stěžují na to, že za poslední více než dva týdny se řešení nepřiblížilo.

Odboráři ve stávkové pohotovosti zřídí stávkové výbory a začnou připravovat přerušení práce. Stávkovat nesmí příslušníci bezpečnostních sborů a ozbrojených sil a také soudci a žalobci. Omezené právo na zastavení práce mají pak někteří státní zaměstnanci a lidé, kteří zachraňují životy.

Věří, že se zdroje najdou

Průměrný plat ve veřejné sféře se za poslední tři roky zvedl o zhruba 3500 korun. Zatímco v roce 2013 dosahoval 26 024 korun hrubého, loni činil 29 501 korun. Meziročně se zvýšil o 5,5 procenta. Odměny, příplatky a náhrady tvořily 34 procent výdělku. Menší částku než průměr vydělávalo 61 procent zaměstnanců.

Na pondělní koaliční schůzce o rozpočtu a růstu platů dohoda nepadla. Vládní strany se shodují na tom, že by učitelé měli dostat přidáno víc než ostatní. O kolik a kdy by si pracovníci veřejné sféry měli polepšit, není zatím jasné. Další jednání se má konat 11. září. Odboráři věří tomu, že ministři do konce týdne zdroje na přidání najdou.

Odbory se podle Středuly rozhodnou o dalším postupu právě na základě výsledku jednání 11. září. Pokud nebude nabídnuté řešení uspokojivé, může dojít právě až k protestům v ulicích. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 6. září 2017 13:55 )

Vychcaní odboráři ženou do stávky. Odborář s kravatkou - dnes úžasný flek za desetitisíce, viz vychčión pan Středula. Učitelé 22 hodin týdně za docela slušný peníz, dlouhá dovolená o které se může ostatním jen zdát. Když se jim přidá, tak se jiným ubere ( pokud nenatisknou další bankovky ). Je to jako s každým jiným zaměstnáním, výpovědní doba 2 měsíce a zkusit štěstí jinde. Možná by se divili jak hodnoceni jsou ostatní pracující. Také je zajímavé, že se hovoří jen o penězích ale nikdo nehovoří o produktivitě a hlavně kvalitě odvedené práce.

tomtelini ( 6. září 2017 13:46 )

Měli by si uvědomit, že na všechny tyto státní zaměstnance děláme. 3 měsíce prázdnin. Taky bych chtěl stávkovat. Nevím, ale důležitější jsou podle mě zdravotníci, hasiči, policisté a třeba i řidiči MHD. Kdyby stávkovali pekaři a pracovníci v pekárnách o zvýšení mezd tak bych jim to přál radši. Kdyby nešli do práce prodavačky, řidiči MHD, pekaři, popeláři tak to pocítíme všichni. Já jsem operátor a mě můžou nahradit levnou silou z východu. http://www.info.cz/cesko/novinarka-pracovala-mezi-nejhur-placenymi-uz-na-nic-nemaji-silu-nemuzou-si- skoro-ani-nakoupit-15397.html

vlasta244 ( 6. září 2017 13:30 )

souhlasím s Vámi

alenotakno ( 6. září 2017 13:28 )

Ať si stávkují. Nic nedostanou.Teď jsme na řadě my, penzisti.Chceme taky 15%

vlasta244 ( 6. září 2017 13:28 )

Nevím co chtějí at si uvědomují že mají nejdelší dovolené a jejich práce zase až tolik náročná není vždyt to všechno opakují jako básničku - žádná fyzická námaha oproti jiným profesím !!! Nic jim nepřidávejte

Zobrazit celou diskusi