Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Protesty „Proč? Proto!“ jsou zpět. Chceme vydání Babiše a otevřít lidem oči, říká Šárka

Autor: Zuzana Zelenková, ČTK - 
6. září 2017
06:08

Šárka Fialová, autorka demonstrací „Proč? Proto!“, znovu láká lidi do ulic. Přitom původně, jak uvedla před časem i pro Blesk.cz, další protesty neplánovala. Konference hnutí ANO „Teď, nebo nikdy“, kde Andrej Babiš představil volební program, ale pro Fialovou prý znamenala silný impuls. Teď vyzývá občany, aby otevřeli oči a ve středu šli mimo jiné podpořit poslance i vyšetřovatele. Právě v ten den má totiž jednat Sněmovna o vydání Babiše policii kvůli vyšetřování možného dotačního podvodu.

„Nejvíc kontroverzní je pro mě to, že Andrej Babiš používá neurčitá obvinění všech tradičních politiků, aniž by předložil jeden konkrétní příklad, jeden konkrétní důkaz. Přitom je proti němu vedené vyšetřování s konkrétními důkazy, protože kdyby tam nebyly, tak by těžko mandátový a imunitní výbor doporučily vydání. Tento absurdní rozpor mi vadí nejvíc,“ popsala Fialová pro Blesk.cz.



Proto prý opět táhne do boje. Hned v neděli, kdy Hnutí ANO představovalo svůj volební program na tiskové konferenci, svolala pomocí sociální sítě demonstraci. Sama ovšem moc nevěří, že by na ni přišlo tolik lidí, jako v květnu, kdy zorganizovala velké protesty „Proč? Proto!“ za odstoupení Zemana i Babiše. 

Na šíření informace, že se něco bude dít, měla totiž pouhé tři dny. Událost vytvořila v neděli třetího září a akce má být ve středu šestého září.

Kolik lidí se sejde?

Podle organizátorky by se mohla ukázat tak tisícovka lidí. „Střízlivý odhad je tak 500 lidí. To odhadujeme podle zájmu z Facebooku. Doufáme ale v tisícovku,“ uvedla Fialová. Ta zároveň připustila, že by na přípravu demonstrace mělo být více času. Tisková konference ANO si ale podle jejích slov zasloužila rychlou reakci.

„Když jsem v neděli viděla program hnutí ANO a slyšela, jak Andrej Babiš přednáší o protikorupční hydře, tak jsem si říkala, že to je nesmysl do očí bijící, a že i když nás přijde málo, tak o nás někdo uslyší a bude o tom vědět, lidé se zamyslí. Ono to totiž na první poslech zní dobře, ty jeho sliby. Potřebujeme, aby lidi vnímali nejen povrch, ale šli i pod něj,“ popsala Šárka.

Podle ní bude už v šest hodin večer, kdy protest začíná, nejspíš rozhodnuto o případném vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Akce chce apelovat i na policii, aby začala co nejrychleji jednat. „Také je dost pravděpodobné, že poslanci za ANO budou hlasovat proti vydání, tak bychom také rádi připomněli, co hnutí ANO o poslanecké imunitě tvrdilo v roce 2013,“ dodala organizátorka. Hnutí imunitu totiž před volbami v roce 2013 slibovalo zrušit.

Sám Babiš ještě nedávno mluvil o poslanecké imunitě jako o přežitku. „Imunita poslanců je podle mě zcela zbytečná a přežitá. Kromě imunity vůči výrokům proneseným ve Sněmovně by se na nic jiného neměla vztahovat. Poslanci nejsou žádní nadlidi,“ podotknul na svém facebookovém profilu.

Klíčové volby

Podle sociologa Ondřeje Císaře z Fakulty sociálních věd mají podobné protesty smysl. „Obecně řečeno to smysl určitě má, touhle cestou se určitě dá upozornit třeba na nová témata, nebo vyjádřit se jinak než účastí ve volbách. V květnu se demonstrace účastnilo dost lidí, takže to určitě může mít potenciál,“ popsal pro Blesk.cz Císař.

Protestní akce podle něj mohou mít vliv i na veřejnost. Záleží ale na konkrétních podmínkách, což se liší podle jednotlivých zemí. Některé můžou mít kulturu protestu rozvinutější než jiné.

 „U nás z porevoluční doby víme, že protestní akce upozornily na určité problémy, vnesly je do veřejné diskuze. Můžeme to považovat za určitý typ dopadu, nelze si představit, že jedna demonstrace změní směřování. Ovšem na něco to upozorní a můžou se toho chytit média a další aktéři,“ vysvětlil Císař.

Nadcházející volby označuje mnoho odborníků, politiků i aktivistů za klíčové. Veřejnost rozděluje do velké míry hnutí ANO, které na jedné straně vede v předvolebních průzkumech, ale formuje se proti němu i silný odpor. Podle sociologa podobná situace vytváří příležitost pro další hráče a hnutí k tomu, aby o nich bylo víc slyšet. 

Jako v roce 1989?

„Pokud nás čekají volby, kdy se voličům zdá, že o nic moc nejde a je jedno, kdo vyhraje, tak už nějak automaticky je ve společnosti menší potenciál pro to, aby lidi ta témata vůbec zajímala. Situace, kdy jsou volby chápány jako důležité, to vytváří nějakou možnost, příležitost, aby i angažovanost na ulicích měla rezonanci, zájem, nebo nějaký dopad,“ dodal sociolog. Podle jeho slov z toho ovšem neplyne, že hodně lidí na demonstracích znamená nějaký zničující dopad na Hnutí ANO.



Po květnových demonstracích se ozývaly hlasy, které tvrdily, že jim atmosféra připomíná události roku 89. To je případ i Martina N. „Na demonstrace chodím od 12 let a ty květnové mne vrátily zpátky do revoluční doby roku 89,“ popsal Martin.

Císař ale srovnání odmítá, Česká republika je teď prý na úplně jiné úrovni, než před 28 lety. Tenkrát podle jeho slov panovala mezi i lidmi jiná atmosféra. Najednou se mohli všichni svobodně vyjádřit a cítili jednotu proti „papalášům“ a režimu, který právě padal.

Vydání Babiše a Faltýnka

Policejní žádostí o souhlas s vydáním k trestnímu stíhání Babiše a Faltýnka by se měla Sněmovna zabývat ve středu 6. září jako prvním bodem. Mandátový a imunitní výbor v tomto týdnu doporučil poslancům oba politiky vydat. Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Sami politici označují celou akci za předvolební tah s cílem poškodit jejich stranu.

hejhej ( 6. září 2017 20:05 )

Na řeči nějaké hloupé slepice může dát jenom ubožák.Co v životě dokázala ? Jenom žvaní jako Sobotka. Sleduji pana Babiše celé volební období a budu ho volit!!!!!

zednik ( 6. září 2017 18:42 )

Na nárožích, když buntuju lidi, tak se představím Tady jsi na bulváru pod nickerm. Jsi blbá protože to máš v genetice, nebo proto že už máš hlavu vymytou?

zadnice ( 6. září 2017 13:56 )

Šárka Fialová, autorka demonstrací „Proč? Proto!“, znovu láká lidi do ulic. To je skutečný kus Milky, vlastně celá!

bb88 ( 6. září 2017 12:25 )

Oni jí právě úkolujou a platí.

zednik ( 6. září 2017 10:32 )

Asi jsou negramotní a čekají až jim nějaká Šárka řekne, co si mají myslet

Zobrazit celou diskusi