Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Trumpův dopis pro Zemana neexistuje,“ věří nadále Michal a žaluje Hrad

Autor: Zuzana Zelenková - 
5. září 2017
05:38

Jak je to s Trumpovým dopisem pro Zemana? To se rozhodl rozlousknout Michal Štingl. Ten oficiálně zažádal Kancelář prezidenta republiky o to, aby do dopisu směl nahlédnout. Dostal ale zamítavou odpověď. Když se odvolal ke kancléři Vratislavu Mynářovi, ten zamítnutí potvrdil. Michal se ale nevzdal a kancelář se rozhodl zažalovat. Pochybuje totiž nadále o samotné existenci dopisu.

Miloš Zeman minulý týden pro Blesk.cz uvedl, že omluvu od Trumpa klidně ukáže a věří, že se oba státníci setkají. Dohady o tom, jestli dopis vůbec existuje, ale zcela nerozptýlil.

Mezi stále dokola opakujícími se diskusemi o dopisu se Michal Štingl rozhodl, že Kancelář prezidenta republiky požádá o nahlédnutí do dopisu od amerického prezidenta.

„V červnu jsem podal žádost o informace jako občan, to může udělat každý. Požadoval jsem dopis, který se ze strany Hradu často zmiňoval v médiích a ve kterém se Trump omlouvá ze schůzky se Zemanem. Dostal jsem odpověď s odkazem na paragraf 11, kde se odvolávají, že ho poskytnout nemusí,“ vysvětlil pro Blesk.cz Štingl.

Michal podává žalobu

Svého práva na informace se ale Michal dožadoval dál. Podal odvolání, zamítnutí ale potvrdil i šéf kanceláře Vratislav Mynář. „Problém je podle mě i v tom, že v tomto případě je odvolací orgán kancelář prezidenta sama sobě. To je z mého pohledu velmi neobvyklé.  Nyní už není jiná možnost než žaloba, to už musí řešit soud, dodal Štingl, který v těchto dnech pošle žalobu pomocí datové schránky.

Žaloba napadá i další argumenty, které Michal Štingl obdržel po zamítnutí žádosti. Podat žalobu ale nebylo nejlevnější. Poplatek s tím spojený je tři tisíce korun.  

Podle Michala Štingla je to, aby dopis spatřil světlo světa, ve veřejném zájmu, a tak nakonec o uhrazení poplatku požádal Nadační fond nezávislé žurnalistiky. „Byli jsme požádáni o to, abychom se na tom podíleli. Po konzultaci jsme zjistili, že tato žaloba má naději na úspěch, a tak jsme to finančně podpořili. Teď čekáme, co z toho bude. Jde o informaci, která by měla být k dispozici. Snažíme se do jednotlivých projektů nevstupovat, zvažujeme jen případnou podporu, nebo nepodporu,“ potvrdil pro Blesk.cz ředitel fondu Josef Šlerka.

Žalobu připravila Otevřená společnost, o.p.s., v rámci své poradny. Šanci na úspěch má i podle nezávislého advokáta Jiřího Nezhyby z kanceláře Frank Bold.  „Předpokládám, že si žadatel o informaci chtěl ověřit, zda dopis Zemanovi byl vůbec napsán a co je jeho obsahem. Taková žádost byla legitimní,“ uvedl pro Blesk.cz Nezhyba.

Má šanci, míní advokát

Podle něj Kancelář prezidenta republiky ale žádost o poskytnutí informace odmítla údajně podle § 11 odst. 2 písm. a) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, podle kterého povinný subjekt (zde Kancelář prezidenta republiky) informaci neposkytne, pokud jde o informaci vzniklou bez použití veřejných prostředků, která byla předána osobou, jíž takovouto povinnost zákon neukládá, pokud nesdělila, že s poskytnutím informace souhlasí.

„Podle mého přesvědčení není možné žádost o informace z takového důvodu odmítnout, protože  § 11 odst. 2 písm. a) infozákona nelze na daný případ použít. Nemáme např. informace o tom, že by se KPR aktivně snažila o souhlas Trumpovy administrativy k poskytnutí dopisu,“ dodal Nezhyba.  

Šance na úspěch jsou podle advokáta špatně odhadnutelné, ne však nemožné. „Nemyslím si, že by bylo vyloučeno, aby nakonec žadatel dopis, který požadoval, získal. Existuje k tomu judikatura soudů,“ popsal Nezhyba.

Argumentace je absurdní...

Pouhá citace je však podle experta malá útěcha. „Pokud žadatel požadoval poskytnout celý dopis, aniž specifikoval nějakou jeho část, kterou chce poskytnout, pak citace z něj nepostačí,“ dodal advokát.

Kauza Michala Štingla a jeho žádosti o kopii dopisu může mít i další dohru. Obdržela totiž nominaci Otevřené společnosti v Soutěži Otevřeno X Zavřeno. Ta patnáct let hodnotí otevřenost úřadů a dalších institucí veřejné správy. Vyjadřuje se v ní odborná i laická veřejnost.

A co odborná veřejnost říká na neposkytnutí dopisu? „Jde o absurdní argumentaci. Informace, které si poskytují státní orgány různých států, nelze považovat za takové, které jsou poskytnuty bez zákonné povinnosti a bez použití veřejných prostředků,“ stojí mimo jiné v hodnocení. Anticenu si Kancelář prezidenta republiky vysloužila už přede dvěma lety. 

harm10 ( 5. září 2017 08:35 )

Co musí tato chamrať udělat,aby byla na netu,je to chudáček který neví čí je,ale podporuje dacany kavárenské a jinou verbež.Vážení po tomto volit jen Zemana ať těmto spratkům spadne hřebínek a navíc je to prezident/jedinný/který nezve muslimy a to má platnost.

lug70 ( 5. září 2017 08:22 )

Když to tak člověk sleduje, kdo pořád a taky nejvíc Zemanovi okopává kotníky, tak to jsou samí paraziti přisáti na státním rozpočtu, od politiků a akademických elit pražské kavárny, přes novináře z veřejnoprávních médií a uměleckou a kulturní frontu až po různé "aktivisty" z (ne)ziskovek. A tahle namyšlená snobská sebranka ještě ostatní Čechy, Moravany a Slezany, kteří je všechny živí svou prací ještě pohrdá a nazývá lůzou. Pojďme lidi k volbám a opětovným zvolením Zemana znovu vypalme rybník té namyšlené pseudointelektuální elitě, ať je zase sranda.

europa ( 5. září 2017 08:21 )

Nepovídej, že víš, co je intelekt. Ty bláboly, co píšeš, tě pasujou na svěrací kazajku a alou do Dobřan.

iFender ( 5. září 2017 08:08 )

Ja bych ti dal "Velkou lopatu" aby's delal konecne neco poradneho.Jako by to byl jeden z nejvetsich problemu v republice.

asijo ( 5. září 2017 07:47 )

Havlovi ve lhaní nesahá po kotníky.

Zobrazit celou diskusi