Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Uklízečka bude možná prestižnější než poslanec.“ Zeman zahájil školní rok

Autor: base, ČTK - 
4. září 2017
11:40

V mateřských, základních a středních školách v pondělí po dvouměsíčních prázdninách začal nový školní rok. S radostí do lavic usedlo přibližně 108 000 prvňáčků. Jejich počet by podle odhadů ministerstva školství měl poprvé po dlouhých letech poklesnout, a to asi o 9 200. Po zhruba deseti letech naopak pravděpodobně o něco přibude středoškoláků. Přáním, aby studenty bavilo jejich studium a později i práce, zahájil nový školní rok prezident Miloš Zeman na Akademii řemesel Praha. Poznamenal, že sám se přesvědčil, že když člověka něco nebaví, dělá to špatně.

V mateřských, základních a středních školách přibude v tomto školním roce proti minulému celkem zhruba 15 000 žáků. Vyšší bude počet dětí zejména v základních školách a předškolních zařízeních, mírně ale stoupne zřejmě i počet středoškoláků. Ministerstvo odhaduje, že do školek bude chodit 370 000 dětí, do základních škol 922 900 žáků a do středních škol celkem asi 395 000 studentů.

Nulová prestiž politiků

Již tradičně se slavnostního zahájení školního roku zúčastnil prezident Miloš Zeman, který si letos pro svou návštěvu vybral střední školu v hlavním městě. 

Návštěvu Akademie řemesel Praha Zeman zahájil debatou s jejím vedením, poté se sešel se studenty prvních ročníků. Řekl jim, že ho předchází pověst člověka, který bojuje za to, aby byl kladen důraz na technické školství na všech vzdělávacích úrovních.

S odkazem na informaci od ředitele školy, že šikovným absolventům školy byl v minulosti nabídnut nástupní plat až 70 000 korun, se zeptal, zda jde o příjem před nebo po zdanění. Na odpověď, že jde o hrubou mzdu, řekl, že to není zas tolik. Zároveň ale podotkl, že takový příjem by se rovnal platům poslanců. Na rozdíl od nich se ale podle něj řemeslníci umísťují na předních místech žebříčku prestiže profesí. Zeman podotkl, že poslanci jsou na žebříčku na předposledním místě před uklízečkami. Dodal, že jak ale sleduje poslední vývoj, uklízečky by se brzy před poslance mohly dostat.

Zeman studentům akademie řemesel řekl, že mají jistotu, že na trhu práce vždy seženou uplatnění. „Tuto jistotu mnohé jiné profese nemají. A za druhé toto místo bude dobře placené,“ poznamenal. 

Zeman chtěl se studenty debatovat, žádnou otázku mu ale žádný z nich nepoložil. Od školy dostal dřevěnou ptačí budku.

Nemocného ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD) na začátku školního roku zastoupili jeho náměstci, kteří zavítali na několik různých škol v Praze, Středočeském a Pardubickém a Olomouckém kraji.

Pozor na auta

V prvních dnech po prázdninách jsou děti často rozptýlené a nedávají pozor. Na silnicích je pak ohrožují auta i motorky. Rodiče by s nimi proto měli zopakovat všechna pravidla pro přecházení a upozornit je na nebezpečná místa na cestě do školy. Bezpečnostní oddělení ministerstva dopravy BESIP doporučuje, aby dětem pořídili reflexní prvky na oblečení nebo batoh. Řidiči by měli zejména v blízkosti škol jezdit velmi opatrně. Loni v září bylo na silnicích těžce zraněno 19 dětí. To bylo spolu s červnem nejvíce.

Stejně jako vždy bude školní rok přerušen volnými dny. Jako první přijdou podzimní prázdniny, které letos připadají na čtvrtek 26. a pátek 27. října. Státní svátek 28. října letos bude v sobotu, a školáci tak budou mít čtyři dny volna. První pololetí končí ve středu 31. ledna 2018, poslední den nadcházejícího školního roku připadá na pátek 29. června 2018.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana na zahájení nového školního roku na Akademii řemesel Návštěva prezidenta Miloše Zemana na zahájení nového školního roku na Akademii řemesel | Jakub Poláček / Paparazzi

Jak nejlépe připravit děti na nástup do školy? Podívejte se na video:

Video  Jak připravit děti na nástup do školy  - Maminka.cz, Supermámy.cz/Adam Balažovič
Video se připravuje ...

agfor ( 4. září 2017 14:23 )

Jestli bude prestižnější, to nevím, ale už dávno je podstatně užtečnější. Klidně vyměníme 50 poslaneckých darmožroutů za jednu uklízečku.

sores ( 4. září 2017 13:23 )

Souhlasím na celé čáře, uklízečky,prodavačky,popeláři a podob.bez kterých se lidé neobejdou!!!! Jinak shnijeme a budou mezi námi běhat krysy!!!Herce nepotřebujeme ani zpěváky k životu a prolhané politiky už vůbec nééééééééé!

..krakonos500 ( 4. září 2017 12:37 )

Soudruh Zeman má privilegia - jeho setkání s občany se do předvolební kampaně na rozdíl od ostatních kandidátů, nepočítá. Tak pravil protěžovaný Mynář bez prověrky.

Zobrazit celou diskusi