Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česká armáda bude cvičit postup na uprchlíky. Středoevropské země se semkly

Autor: bru/ČTK - 
1. září 2017
08:37

V Rakousku se v polovině září uskuteční pětidenní vojenské cvičení, kterého se zúčastní i dalších pět středoevropských zemí včetně Česka. Podle dnešních informací rakouského listu Der Kurier by měla Česká republika na cvičení, jehož cílem je vyzkoušet si spolupráci při ochraně hranic, vyslat kolem 160 vojáků.

Podle Kurieru pozval rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil na cvičení vojáky z Česka, Slovenska, Maďarska, Slovinska a Chorvatska, tedy ze zemí, které s Rakouskem spolupracují v rámci takzvané Středoevropské obranné spolupráce (CEDC).

Česko a Maďarsko by přitom mohlo na vojenské cvičiště Allentsteig na severu Rakouska vyslat až 160 vojáků, zbylé tři země se budou podle Kurieru účastnit zřejmě jen prostřednictvím pozorovatelů. Rakouských vojáků bude ve dnech 11. až 15. září cvičit v Allentsteigu zhruba 2200.

Cílem společné akce je nácvik ochrany hranic, a to vzhledem k situaci z roku 2015, kdy po takzvané balkánské stezce z Turecka přes Řecko do střední Evropy putovaly statisíce migrantů.

Video  Drsný střet policie a uprchlíků v Římě: Létalo kamení, policie nasadila vodní děla.  - Reuters
Video se připravuje ...

Situace jako v roce 2015 se nesmí opakovat, řekl listu Kurier rakouský ministr obrany Doskozil. „Proto armáda, která podstatně přispívá k zastavení ilegální migrace, nacvičuje určité scénáře,“ řekl. „Nikdo neví, jak to bude dál vypadat s dohodou s Tureckem,“ dodal ministr s poukazem na migrační smlouvu, kterou loni Evropská unie uzavřela s Ankarou. Rakouské ministerstvo obrany podle svého šéfa v poslední době pozoruje nový trend, kdy se pašeráci lidí pokouší migranty do EU dostat „východní cestou“.

Regionální spolupráce je podle Doskozila nutná mimo jiné proto, že „se na úrovni Evropské unie ještě pořád neetablovala civilně-vojenská mise na ochranu vnějších hranic“.

Na uspořádání společného cvičení na ochranu hranic se zástupci ministerstev obrany šesti členských zemí CEDC dohodli již v červnu na setkání v Praze. Uskupení CEDC letos předsedá Česko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi