Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zdravotním sestrám se zkrátí vzdělání, díky novele nemusí mít bakalářský titul

Autor: ČTK - 
1. září 2017
06:58

Novela zákona o vzdělávaní nelékařských pracovníků zkrátí dobu, za jakou se zájemce stane zdravotní sestrou, o dva roky. Nově sestry nebudou muset absolvovat tříleté bakalářské studium, ale vystačí si s jedním rokem vyššího odborného vzdělání. Novela rovněž zavádí nové odbornosti terapeuta tradiční čínské medicíny a aplikované behaviorální analýzy. Zdravotničtí záchranáři, kteří se chystají nastoupit, budou nově muset absolvovat praxi v nemocnicích.

Změna ve vzdělávání sester nastane od září. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem.

Poprvé také český zákon pracuje s odborností terapeutů tradiční čínské medicíny, což sklidilo kritiku odborných lékařských společností. Oficiální studijní obor by mohl podle ministerstva zdravotnictví vzniknout odhadem za pět let. Podobně zákon zavádí obor behaviorálního analytika, který souvisí s terapií pro lidi s poruchou autistického spektra.

Norma také ruší povinnost doplnit si vysokoškolské vzdělání pro ty, kteří desítky let ve zdravotnictví pracují. Zanikne rovněž kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání, ovšem podle ministerstva zdravotnictví neplnil dostatečně motivační roli ani nebyl dostatečně efektivní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bre-burda ( 1. září 2017 09:18 )

Kašlu jim na bakaláře. Zajímají mne jejich schopnosti, znalosti, ochota pomoci, empatie, schopnost jednání s lidmi, ohleduplnost a tolerance. Jaký titul mají na toto?

Zobrazit celou diskusi