Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rodina ubodané Lenky dostane odškodné. Egypt otálí s vyšetřováním, říká velvyslankyně

Autor: Jakub Veinlich - 
30. srpna 2017
19:49

Před měsícem a půl řádil instalatér Abdel Rahman Shaban Abokorah s nožem v ruce na pláži v Hurghadě. Mezi zraněnými byla i 36letá česká účetní Lenka. Po pár dnech bohužel v Káhirském lékařském institutu zemřela. Česká velvyslankyně v Egyptě v rozhovoru pro Blesk.cz řekla, že útočník je v psychiatrické léčebně, vyšetřování útoku jde prý pomalu a egyptská strana je ochotna vyplatit rodině zemřelé Češky odškodnění. 

Běhal po plážích v Hurghadě a bodal blonďaté ženy v plavkách. Náhodou si vybral útočník také českou ženu. Lenka po pár dnech v nemocnici zemřela. Podle české velvyslankyně v Egyptě Veroniky Kuchyňové Šmigolové je Abdel Rahman Shaban Abokorah v tuto chvíli v izolaci.

„Byl zatčen, byl vyslýchán, poté byl zatčen do psychiatrické léčebny, kde mají úřady posoudit jeho duševní stav, aby zjistily, jestli je zdráv, nebo útočil v nějakém pomatení smyslů. To vyšetřování a jeho výslechy budou pokračovat potom,“ řekla velvyslankyně v rozhovoru pro Blesk.cz

Poslat útočníka do léčebny prý není běžná praxe. Úřady se tak ale podle velvyslankyně snaží zjistit jeho motivy. I to, zda bezhlavě bodal kolem sebe z vlastní vůle, nebo z něčího popudu.

„Jestli ty motivy byly inspirovány třeba Islámským státem, nějakým teroristickým hnutím, nebo jestli je to opravdu nějaké hnutí choré duše, kterému se nelíbily blonďaté dámy v plavkách,“ popsala postup úřadů Kuchyňová.

Česká diplomacie mluví otevřeně o teroristickém útoku. Egypt si to prý ale nechce připustit a to i kvůli tomu, aby neodradil návštěvníky při vrcholící turistické sezóně.

„O terorismu nemluví proto, že to slovo jako takové může odradit turisty. Oni si neradi připouštějí, že něco, co se stane u nich doma, může mít pozadí teroristické,“ vysvětluje obavy Egypta Kuchyňová.

Odškodnění pro rodinu

Těsně poté, co Lenka v Egyptě zemřela, slíbil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), že se pokusí vyjednat s egyptskými úřady jakési „odškodnění“ za zmařený život Češky. Velvyslankyně Kuchyňová Blesk.cz řekla, že nějaké peníze rodina dostane – Egypt o nich ale nechce mluvit jako o odškodnění.

„Egyptská strana je této myšlence otevřená – jakési kompenzaci pro pozůstalé – zdráhá se tomu říkat přímo odškodnění – nechce, aby to bylo precedentem pro nějaké další nároky různých jiných lidí z jiných zemí,“ uvedla. I když, jak velvyslankyně dodala, nelze lidský život nahradit penězi. Jednání v tuto chvíli stále probíhají přes egyptskou ambasádu v Praze, není proto zatím jasné, kdy rodina nějaké peníze dostane, ani v jaké výši. „O konkrétní částce zatím nevím,“ dodala velvyslankyně.

Vyšetřování celého případu může podle české ambasadorky v Egyptě trvat ještě několik měsíců. Sama Šmigolová si ale dovede představit, že by vše šlo mnohem rychleji. „Ta spolupráce je na dobré úrovni – dovedu si představit, že by Egypt jednal pružněji a rychleji, nicméně to nejde. Je třeba respektovat určité regionální zvyklosti,“ dodala.

Video  Lenka (†36) zemřela. Pobodaná česká turistka v Egyptě podlehla svým zraněním  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Blesk.cz natočil s českou velvyslankyní v Egyptě Veronikou Kuchyňovou - Šmigolovou rozsáhlý videorozhovor. V druhé části, kterou pro vás chystáme, popsala útok mladíka na turistky i to, jestli skutečně nebyla možnost přepravit Lenku hned po jejím pobodání do České republiky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villon ( 30. srpna 2017 22:36 )

Já si mislim, že na něj svět nebyl dost hodnej, teď se o něj postarají egiptští odborníci lékaři a ošetřovatelé a zase bude dobře. Přee mu brzké uzdravení a hlavně aby na ty ošklivé chvíle dokázal zapomenout. Slunce v duši.

Zobrazit celou diskusi