Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dopují čeští chovatelé prasata? Maso máme kvalitní a antibiotik méně, hájí se

Autor: Matěj Hynek - 
30. srpna 2017
14:05

Dopují chovatelé prasata antibiotiky? Ti čeští uvádí, že vepřové maso z jejich chovů má v sobě antibiotik jen minimum a oproti dřívějšku se to snížilo o celou čtvrtinu. Společně s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) tak chtějí přesvědčit obchodní řetězce a české zákazníky, aby jejich maso kupovali ještě více.

Čeští zemědělci mohou slavit několik úspěchů. Ministerstvu zemědělství se výraznou podporou podařilo zastavit zmenšování českých chovů prasat. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž české chovy představují tu nejlepší záruku toho, že kupujeme kvalitní vepřové.

Boj proti úpadku chovů je v polovině

Svými výsledky se ministerstvo pochlubilo na středeční tiskové konferenci. Hned na úvod zaznělo, že ještě není dobojováno. „V současné době je soběstačnost ČR pouze někde kolem 55 procent,“ vysvětlil Jurečka, proč je situaci nutné sledovat i nadále.

Krize v chovu prasat kulminovala především v letech 2014 a 2015. Tehdy padla výkupní cena vepřového masa tak nízko, že se zemědělci chovem prasat v podstatě nemohli uživit.

„Za posledních osm měsíců jsem zaznamenal nárůst asi o tisíc chovných prasnic,“ uvedl Jurečka. Podle něj je tento nárůst zatím malý, ale značí, že zemědělci znovu získávají důvěru v chov prasat. Zároveň pochválil řetězce, které začaly nakupovat více českého vepřového.

„Pokud český spotřebitel chce myslet na své zdraví, tak by měl preferovat české vepřové maso,“ míní ministr a zopakoval tak jeden ze svých cílů. Jurečka se totiž dlouhodobě zasazuje o to, aby český spotřebitel měl na stole hlavně české potraviny.

Už v minulosti kvůli tomu jeho ministerstvo vytvořilo značku Česká potravina. Podmínky jejího používání ministerstvo nastavilo tak, aby ho mohli používat skutečně pouze čeští výrobci, kteří vyrábí u nás a z českých surovin. 

Spotřeba antibiotik klesla o čtvrtinu

U českého vepřového jde podle ministra i o nejlepší záruku kvality. Ve srovnání s okolními státy totiž zdejší chovatelé do svých prasat pumpují nejmenší množství antibiotik.

To potvrdil i předseda Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Josef Luka. „Za posledních pět let se nám podařilo snížit spotřebu antibiotik asi o čtvrtinu i díky tomu vycházíme ve srovnání se státy, které k nám nejčastěji maso dováží, nejlépe,“ dodal Luka.

Podíl na tom má i ministerstvo. „My se snažíme spoluinvestovat se zemědělci do toho, aby chovy měly vysokou technickou úroveň, ale i do toho, aby zvířata měla lepší životní podmínky,“ vysvětluje Jurečka.

Výsledkem těchto investic jsou podle ministra právě zdravější prasata. V tom mu dávají za pravdu i data Evropské lékové agentury. Poukazují na to, že maso, které se k nám nejčastěji dováží, v sobě mívá často i dvakrát více antibiotik, než to, které produkují čeští zemědělci.

Problémem tak podle Jurečky zůstává, že se více než polovina masa do Česka dováží. Podle náměstka ministra Jiřího Šíra je masa z dovozu dokonce přes 60 procent.

To je podle chovatelů způsobeno i tím, že u nás chybí kapacita zpracovatelského průmyslu. Z více než 300 tisíc tun vepřového, které se v České republice vykrmí, se 94 tisíc tun prasat určených na porážku vyváží do zahraničí. I kvůli tomu se do Česka musí dovážet více masa, než by bylo vzhledem k produkci potřeba.

„Za kvalitu našeho masa můžeme děkovat především přísným regulacím,“ dodává k tomu prezident Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal a doplňuje: „Občas na ně žehráme, ale výsledkem přísných kontrol je, že se České republice vyhnuly všechny potravinové skandály.“

Video  Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi