Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špatné počasí straší kvůli zákazu kouření hospody: „Vyžene nám kuřáky“

Autor: ČTK, Mii - 
30. srpna 2017
12:09

Provozovatelé restaurací se obávají, že se negativní dopad protikuřáckého zákona na návštěvnosti restaurací a hospod projeví s příchodem podzimu a chladnějšího počasí. Zákaz kouření začal platit letos v květnu, včera skončila doba hájení pro hospody a restaurace. Dosud přitom nebyl pro kuřáky problém vyjít s cigaretou před provozovnu nebo kouřit na zahrádce. I přes to ale někteří restauratéři pociťovali úbytek hostů už nyní.

Příchod studeného počasí jako možné riziko očekává například Marek Karlík, výčepní v nádražní restauraci v pražských Dejvicích. Ta doposud se zákazem kouření problém neměla, protože má dvě velké zahrádky, kam se mohou kuřáci uchýlit.

Pokles spotřeby cigaret nenastal

Přestože prosazení zákazu kouření bylo pro provozovatele významným zásahem do jejich podnikání, žádné hromadné stížnosti na něj Asociace hotelů a restaurací (AHR) neeviduje. Provozovatelé se podle jejího prezidenta Václava Stárka se zákazem smířili, neočekává proto ani žádný výrazný nárůst pokut, jež nyní budou moci kontroloři za porušení zákazu udělovat.

Jinak tomu ale může být u podniků, které se kvůli zákazu kouření změnily na soukromé kluby v domnění, že tím nové povinnosti uniknou. Tento postup asociace restauratérům už v minulosti jako neefektivní nedoporučovala. Nyní AHR čeká, jak se s těmito kluby státní správa vypořádá, dodal Stárek.

Video  Takhle v centru Prahy funguje antikonfliktní tým nasazený na kuřáky v ulicích  - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové se očekávání zákonodárců nenaplnila. Pokles spotřeby cigaret podle ní nenastal, lidé jenom méně chodí dovnitř do podniků a spíše si koupí pivo domů.

Přibudou stížnosti na hluk?

Jako další problém v praxi vidí, že místo toho, aby kuřáci stáli sami před bary a výčepy, tak se k nim naopak přidávají známí, se kterými popíjí. Očekává tak do budoucna také více stížností na hluk.

Podle Zbyňka Švece ze společnosti ASW Systems, která do restaurací dodává pokladní systémy, ani ostatní provozovatele restaurací a barů významný pokles hostů zřejmě nečeká. 

„Zkušenosti některých restaurací, které již dříve dobrovolně zrušily kouření, ukazují, že zpočátku sice počet hostů klesl, ale po nějaké době se návštěvnost zvýšila mnohdy i nad původní hodnoty,“ uvedl. Připustil ale, že na dopady zákazu v plošném měřítku bude nutné ještě několik měsíců počkat.

zadnice ( 30. srpna 2017 14:35 )

Je to jednoduché. Po zákazu jsem přestal chodit úplně do hospody a ještě k tomu dost ušetřím.

moiaza ( 30. srpna 2017 13:26 )

Vyženete nám kuřáky? To je škoda, že jen vyženou. Kdyby to špatné počasí i likvidovalo kuřáky, tak to by bylo to pravé ořechové. Konečně bychom žili svobodně a krásně. Nemuseli bychom čichat ty smradlavé monstra téměř všude, kam se pohneme a nebyl by kolem dokola takový svinčík, jaký dokáži udělat právě ty monstra!

sores ( 30. srpna 2017 13:01 )

Bože to je keců pořád ohledně hulení! To něco napovídá o češích, v jiných vyspělých státech s tím zákazem problémy nebyly,lidé si tam uvědomují jaké je to svinstvo, jen u nás to nechtějí pochopit. Jsme opravdu prostoduchý národ jak je o nás známé ve světě!

petr11 ( 30. srpna 2017 12:37 )

....a lidi budou nervózní a budou se před hospodou rvát, že?

Zobrazit celou diskusi