Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

»Zprasená« rekonstrukce stoleté školy: Změna vzhledu bez povolení?

Autor: Kristýna Beránková - 
30. srpna 2017
05:11

Ze stoleté budovy školy udělali v Kamenných Žehrovicích na Kladensku při její opravě pestrobarevný »panelák«. Stavba proběhla jen na základě ohlášky, bez stavebního povolení. Zařídil to úřad, kde pracuje manželka autora přestavby.

Nepříliš povedené rekonstrukci se směje celé Česko. Nejčastější otázka zní, jak mohli takovou »věc« autorovi přestavby, projektantovi Aleši Millerovi, vůbec povolit? Podle Jany Šmejkalové, vedoucí Stavebního úřadu Kladno, kam Kamenné Žehrovice spadají, vydal její úřad už v roce 2015 rozhodnutí, že na stavební úpravy není zapotřebí stavební povolení. Zajímavé je, že na stejném úřadě působí i manželka projektanta Marcela Millerová. „Já jsem to vyjádření ale nepsala,“ uvedla žena pro server iDNES.cz.

Úřad se hájí

Opravdu není třeba při tak velkých úpravách a změně vzhledu mít stavební povolení? „Stavební úřad nebude vydávat žádné nové posouzení stavu věci. Ve svém postupu nijak nepochybil,“ prohlásila mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková.

Budova vypadá jinak

Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) však pouhé ohlášení nestačí. „Neznáme detaily konkrétního případu, obecně však lze říci, že vzhledem k tomu, že se jedná o budovu školy, tak stavební úpravy nelze provést jen na ohlášku. K dané problematice vydalo MMR pro stavební úřady podrobnou metodiku,“ uvedl Vilém Frček, vedoucí tiskového oddělení ministerstva. Dodal, že bez stavebního povolení lze provést jen ty úpravy, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí, nemění se vzhled stavby a nemohou negativně ovlivnit požární bezpečnost. „Pokud by nebyla splněna byť jedna z těchto tří podmínek, potom v případě školy mohou být prováděny pouze na základě stavebního povolení,“ dodal Vilém Frček.

Škola po rekonstrukci vypadá docela jinak a měnil se i tvar oken, takže k zásahu do nosných konstrukcí zřejmě také došlo. Zda neměl mít stavební povolení, se včera Blesk zeptal i projektanta. „K této věci už se nebudu vůbec vyjadřovat,“ prohlásil projektant Aleš Miller. Dříve byl ale sdílnější a svou práci hájil. „Objekt není nijak památkově chráněný. Chtěli jsme, aby vzhled školy byl konkurenceschopný s ostatními školami,“ uvedl Blesku Aleš Miller minulý týden.

Rekonstrukce stoleté školy stála 13 milionů korun!

VIDEO: Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.

Video  Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.  - Šumavská Tower s.r.o.
Video se připravuje ...

djaba ( 30. srpna 2017 22:29 )

A kde jste byli v nějakém r. 1980 ,zbořili se tak úžasné čtvrti a na jejich místě byly po dlouhá léta kolotoče .A pak jste vy hnusní komunisti , postavili Cíl , ze schodama voslové .

zednik ( 30. srpna 2017 12:31 )

Šok to je , to je fakt. Hezké, stylově sladěné a nadčasové už to bylo. Teď je z toho nějaká montážní fabrika , kde osadily jen okna do tříd tak,jak jim někde zbyly ze 60.let a všechny zdobné prvky fasády pro jistotu vymlátili

zednik ( 30. srpna 2017 12:26 )

Úhel fotozáběru už na téhle hrůze nic nezmění. Fotografa do toho tedy nepleť, i tak je ze záběru vidět že je to prostě příšernost

janapi ( 30. srpna 2017 08:52 )

K porovnán í by měly být fotky brané ze stejného úhlu-místa...takže máslo na hlavě má i ten který fotograf, protože pak chybí právě záběr na titulní budovu...vstup. Jinak vzhled po rekonstrukci budí dojem spíše nabarvených továrních prostor-šedivá barva je totálně mimo - nehodí se na budovu pro děti. To je tak zfušované-že vyvstává otázka...která firma potřebovala "vydělat" a samozřejmě na takovýto výdaj mělo být výběrové řízení! Je to vizitka obce-tak si to měli pohlídat a nikoliv házet vinu-že to financoval okres či kdo!

hasickajana ( 30. srpna 2017 08:07 )

Za mě tedy běžná sterilní nenápaditá krabice jako všude jinde. Původní budova má své kouzlo, to nové je úplně všude a úplně stejné. Na unimo je třeba architekta...?

Zobrazit celou diskusi