Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Maže stát učitelům med kolem pusy? 11 miliard na platy nedostanou, tvrdí Klaus ml.

Autor: Matěj Hynek - 
29. srpna 2017
14:45

Středeční ráno bylo před ministerstvem školství poměrně rušno. Prostranství si totiž vybral Václav Klaus mladší, který je trojkou na pražské kandidátce ODS, jako místo pro křest své nové knihy. Exředitel prestižního gymnázia PORG v ní řeší téma, které je mu vlastní, totiž školství. Podle Klause trpí řadou nešvarů, za řadu z nich prý může současná vláda. Na problémy upozorňuje kombinací vtipů a krátkých komentářů.

České školství je podle Václava Klause ml. v tristním stavu. Lví podíl na tom prý má i současná vláda. Ta podle něj pouze pokračovala ve zvyšování byrokratické zátěže, kvůli čemuž se peníze vynakládají neúčelně, a i proto dnes chybí v kapsách učitelů.

„Knihu křtíme pod okny ministerstva, protože – a řekněme si to upřímně – za čtyři roky panování dua Valachová/Štěch, kterým dělal předskokana pan Chládek, je školství v takovém stavu, že další čtyři roky by nemuselo vydržet,“ prohlásil Klaus v úvodu akce.

Pro Blesk.cz pak uvedl, že „kdyby se školství chovalo racionálně, bylo by možné 30procentní zvýšení platů“. To, že by dobří ředitelé a učitelé měli dostávat i stejně dobrý plat, je podle něj bez debaty.

„Nemyslím si ale, že stát zvládne každý rok najít 11 miliard na to, aby učitelům přidal 15 procent,“ okomentoval řešení, o které se zasazují čeští učitelé. Ti jsou přitom ve svém rozhodnutí podporováni i ministerstvem školství a předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Klaus: Situace vyžaduje humor

Situace je podle Klause mladšího smutná, proto se prý rozhodl vydat knížku vtipů.  „Síla vtipu je značná, takže doufám, že pár lidem by to mohlo otevřít oči,“ dodal k podobě díla syn exprezidenta.

Texty ale Klaus nesepisoval sám. Druhým tvůrcem je známý autor kreslených vtipů Milan Kocmánek. I ten je vůči školství kritický. Na vtipy na toto téma má ale rozpolcený pohled.

„Když jsme začínali, tak jsme si jako autoři mysleli, že s nimi můžeme něco změnit, ale opak je pravdou. Ty vtipy jsou i po 25 letech stále platné, stačí jen dosadit jiná čísla nebo nová jména,“ přidal svůj názor kreslíř. S nadsázkou pak dodal, že jemu, jako autorovi za honorář, to usnadňuje práci.

Stop experimentům?

Autoři se podle svých slov snaží zabránit tomu, aby se v českých školách pokračovalo v „sociálních experimentech sociálních inženýrů a neziskových organizací“. Učitelé by podle nich měli učit a nezabývat se úřednictvím, do kterého je prý nutí současná vláda.

Vznik knihy na téma školství kvitoval i její kmotr Jiří Slíva. „Je to projev selského rozumu a jeho boje proti nerozumům ze shora,“ řekl k tomu další známý autor karikatur. Zdůraznil, že je důležité, že ji sepsali lidé, kteří sami mají ve školství praxi.

Druhým kmotrem byl Leopold Králík, ten je stejně jako autoři pedagogem. S Kocmánkem navíc často pracuje na kreslených vtipech.

„Největším problémem českého školství je, že pro nikoho není problémem,“ začal svůj proslov bonmotem Králík. Podle něj v Česku bereme školství a jeho dostupnost jako samozřejmost, i když realita může být brzy jiná.

VIDEO: Václav Klaus ml. dlouhodobě vystupuje proti novinkám, které prosadilo současné vedení ministerstva školství.

Video  Václav Klaus ml. o inkluzi škol: To je zločin na mentálně hendikepovaných dětech.  - Vera Renovica, Blesk TV
Video se připravuje ...

agfor ( 29. srpna 2017 16:08 )

Čím vyšší vzdělání a platy kantorů, tím blbější žáci chodí ze škol.

petr11 ( 29. srpna 2017 15:24 )

........mně do smíchu není, je to ostuda, co se tady děje a včele toho všeho stál po léta hlavně jeho papínek...co si to vůbec dovoluje vůči kantorům

Zobrazit celou diskusi