Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena zhubla 50 kilo za 15 měsíců. Obezitu porazila díky ketodietě

Autor: pet - 
22. srpna 2017
22:10

Kim Fletcherovou (39) z Queenslandu upoutalo na lůžko vzácné autoimunitní onemocnění. Z nedostatku pohybu hodně přibrala, pak ale zhubla za 15 měsíců padesát kilo. K vítězství nad obezitou jí pomohla takzvaná ketodieta. Tento druh hubnutí má mnoho příznivců, k tělu je šetrné i příznivé a pomáhá ke zdravému životnímu stylu. Informoval o tom britský web Daily Mail.

Kim se kvůli nemoci stala zajatcem nejen postele, ale i vlastního těla. Protože se nemohla hýbat, kila šla nahoru. Mohly za to převážně deprese a úzkosti, které v ní vyvolaly špatné stravovací návyky. K těm sklouzla na sklonku roku 2014, kdy začala pátrat po příčinách své nadměrné únavy. Když jí doktoři oznámili, že onemocněla vzácným autoimunitním onemocněním svalů, propadla v zoufalství. Začala se přejídat a kvůli bolestem skončila upoutána na postel.

Účinnou léčbou pro Kim by byla chemoterapie, jenže tu okamžitě odmítla. Nějaká kila dole a zdravý životní styl byla jedna z dalších variant, jak držet nemoc pod kontrolou. Kim se rozhodla pro kontroverzní a radiální ketodietu, která jí změnila život. A začala s ní na začátku roku 2016. Díky vytrvalosti a odhodlání zhubla během patnácti měsíců 50 kilogramů.

„Nemohla jsem si ani dojít vybrat schránku,“ řekla Kim, která musela ujít velký kus cesty, aby byla schopná zase znovu opustit svůj dům. „Přešla jsem z velikosti 22 na velikost 10, dokonce můžu nakupovat i šaty,“ připojila. Sport je její každodenní rutinou a zahrnuje minimálně 20 minut chůze. „Jsem ohromená a pyšná, jako každá máma,“ zmínila matka Kim Angie Fletcherová.

VIDEO: Čtyři zlozvyky, kterých byste se měli zbavit, abyste zhubli.

Video  4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout.  - iStock.com/ccmixter.org
Video se připravuje ...

Co je to ketodieta?

Ketodieta bývá také někdy označována jako „KetoDiet“ a jde o dietu založenou na redukci tělesné hmotnosti pomocí proteinové stravy. Základem ketodiety je strava vysoce bohatá na proteiny doplněná o neomezené množství zeleniny. Jídelníček je poskládaný tak, aby tělo získalo z proteinové stravy co nejvíce živin a díky zelenině vitaminů a vlákniny, a zároveň naprosto eliminoval příjem sacharidů.

Když tělu nejsou dodávány sacharidy, bere si je pak z tukových zásob, které redukuje a zahajuje tak proces hubnutí. Protože je proteinová dieta bohatá na bílkoviny, ztenčují se tak jen tukové zásoby a ne svaly.

Při této dietě dochází v těle k jevu, který odborníci nazývají „ketóza“ (proto ketodieta). Do moči tělo začne tělo vylučovat tzv. ketolátky, které potlačují chuť k jídlu a zabraňují tak pocitu hladu. Ketolátky pomáhají i odvodňovat, což také napomáhá k dosažení vytoužené slim postavy. Ketodieta tak není jen o hubnutí, ale měla by napomoci člověku ke zdravému životnímu stylu, pohybu a dostatečnému pitnému režimu.

Jak dlouho se drží a komu je určena?

Ketodieta má tři fáze: hubnoucí, udržovací a návrat k běžnému stravování. Samotné fáze pak trvají kolem tří měsíců.

V první hubnoucí fázi, která trvá přibližně čtyři týdny, byste měli nahradit veškerá denní jídla proteinovými pokrmy. Ve fázi udržovací, která zpravidla trvá jednou a půlkrát déle než fáze první, bystě měli kombinovat běžnou stravu s tou proteinovou. Ve třetí fázi se navracíte zpět k běžným jídlům, která by však měla mít vysoký podíl bílkovin a pokud možno co nejméně sacharidů.

Zpravidla je dieta určena pro ty, kteří trpí vysokou nadváhou. Mohou ji držet ale i lidé, kteří by rádi změnili životní styl a stravovací návyky k lepšímu.

Dietě by se ale měli vyhnout lidé trpící chronickým onemocněním jater nebo ledvin. Tělo po dobu diety zpracovává nadměrné množství bílkovin, které zatěžuje právě tyto orgány. Ketodieta není vhodná také pro cukrovkáře. Nedostatečný podíl sacharidů by mohl u těchto lidí vyvolat závažné problémy, stejně jako u lidí trpících na infarkty nebo zvýšený cholesterol.

Co jíst a co ne?

Obecně vzato je povolené libové maso, ryby, zelenina a ovoce, mléčné výrobky a vajíčka. Zakázané jsou však veškeré přílohy, uzeniny, ochucené a slazené vody, sladké, alkohol a veškeré další potraviny obsahující tuky a sacharidy.

Dieta přináší nedrastický způsob, jak shodit přebytečná kila a propadnout zdravému životnímu stylu. Díky ketóze je i dobře snášená, protože nevyvolává pocit hladu. Na druhou stranu je však náročná na čas a přesnost a i minimální porušení v průběhu tří měsíců může znamenat její selhání.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi