Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženy ohrožuje přemíra nočního světla, tvrdí vědci. Zvyšuje riziko rakoviny prsu

Autor: Mii - 
23. srpna 2017
06:20

Nová studie Harvardovy univerzity odhalila další faktor, který u žen zvyšuje riziko rakoviny prsu. Je jím velké množství venkovního světla v noci. Podle výzkumníků se riziko zvyšuje jednoduše tím, že osoba v podobné oblasti dlouhodobě žije. Světelným smogem je ohrožena většina žen žijících ve větších městech, píše web televize CNN. 

Výzkumníci  vycházeli z průzkumů vykonaných institutem Nurses Health Study, který se věnuje zkoumání vzniku chronických onemocnění u žen. Epidemiolog Peter James a jeho kolegové vzali data o výskytu rakoviny prsu z let 1989 až 2013 a dům každé ze 109 tisíc zaznamenaných žen zanesli do mapy. Pomocí satelitních meteorologických snímků také určili, jakému množství světelného smogu jsou domovy žen vystaveny.

Během 15letého období přibylo ve zkoumaném vzorku žen 3 549 nových případů rakoviny prsu. Počet odpovídal průměru v běžné populaci. Výzkumníky zarazil ale vztah mezi oblastí, kde žena žila, a pozdějším rizikem rakoviny prsu. Čím více světla svítilo ženě v noci v oknech, tím spíše dostala rakovinu prsu. Tento vztah se držel, i když se započítaly faktory jako věk, počet dětí, váha nebo užívání hormonálních medikamentů.

První varování už před 30 lety

Úvaha, že by světelný smog měl co do činění s rakovinou prsu, se poprvé objevila v roce 1987. Tehdy vypukla v Americe pandemie této nemoci. Lidé ale možnou souvislost nebrali vážně, světlo nikdo nepovažoval za toxické nebo karcinogenní. Jelikož se jedná o viditelnou část elektromagnetického záření, neobsahuje ani ultrafialové záření, ani rentgenové záření.

Přesto světlo lidské tělo zásadně ovlivňuje. Lidé si během své existence vypěstovali závislost na denních cyklech čítajících zhruba 12 hodin zářivého světla a 12 hodin tmy. Proto jakmile začne něco – například umělé světlo v noci – cyklus narušovat, tělo reaguje podrážděně. A dokonce i rakovinou prsu.

Jedním z možných vysvětlení je, že moc velké množství světla v noci brzdí růst hormonu melatoninu v krvi. O melatoninu je díky dřívějším výzkumům známo, že má silné protirakovinné účinky.

Studie nicméně uvádí, že osvětlené noční oblasti zvyšují riziko rakoviny prsu jen o 14 procent. Nevylučuje také, že možnost onemocnění zvyšuje jiný faktor doprovázející podobné oblasti.

Lékaři se každopádně shodují, že vystavování se světlu v noci není pro lidský organismus prospěšné. Minimálně se vám nebude dobře spát.

Video  Čtenářka Irena o tom, jak bojovala s rakovinou 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi