Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Telata v Načeradci zemřela pod vedením vysokého napětí. Farmářka viní ČEZ

Autor: mah - 
22. srpna 2017
19:00

Pro Marii Volšickou z Načeradce to bylo hodně nepříjemné ráno. Když přišla farmářka v pondělí 14. srpna na pastvu, našla tu tři telata ze svého stáda mrtvá. Zvířata, o která se starala dva roky a která měla vysokou cenu, zabil elektrický proud. Žena měla o viníkovi rázem jasno, telata našla hned pod sloupem elektrického napětí, který patří polostátní energetické společnosti ČEZ. 

Výboj, který telata zabil, měla podle Volšické spustit poštolka, která se na sloup posadila. „Dva roky práce, 100 tisíc v telatech plus odvoz kafilerii, kdy to přesáhne částku 10 tisíc korun,“ spočítala škodu žena v rozhořčeném příspěvku na sociální síti.

„Nikomu bych nepřála pohled na matky telat, které se je snažily probudit a bučely, aby nám hned daly vědět, že se něco stalo, popisuje,“ posteskla si žena. Volšická tvrdí, že jí pracovníci ČEZ měli říct, že sloupy nejsou bezpečné. Jeden z nich jí měl oznámit, že šance na to, aby od společnosti získala odškodnění, je nulová, právě proto, že měl výboj způsobit pták.

ČEZ: Vedení splňuje všechny normy

Mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová jakékoli zanedbání odmítá. „Vedení splňuje všechny bezpečnostní i technické normy k provozování. Každoročně probíhají kontroly technického stavu vedení dle řádu preventivní údržby,“ zmínila. Na místě byla podle ní poslední kontrola před rokem, zároveň rázně odmítla výroky údajných techniků společnosti.

Holingerová ale připouští, že elektrický proud telata zabít mohl. K tomu může dojít díky takzvanému krokovému napětí. To je děj, který běžně dobytek zabíjí při bouřkách. „Přední nohy dobytka jsou na jiném potenciálu než zadní nohy dobytka. Dojde pak k vyzkratování a rozdílový potenciál, který má také napětí, pak projde tělem dobytka,“ přiblížila. Podle mluvčí je důležité si uvědomit, že dobytek je na elektrické výboje citlivější. „Jedná se o ojedinělé případy,“ zdůraznila.

Expert: Skot je na elektrický proud mnohem citlivější

Docent Zdeněk Müller z Fakulty elektrotechnické ČVUT pro Blesk.cz spekulace o příčině smrti telat odmítl. Podle něj by vše odhalila až pitva, vyloučit se nedá ani atmosférický výboj.

Müller zdůraznil, že lidé se podobné smrti bát nemusí. Přenosová soustava je stavěná tak, aby pro člověka byla bezpečná. Tomu přikývla i mluvčí ČEZ: „Je bezpečné, tedy neohrožuje lidi procházející v okolí. Neevidujeme také žádný podobný případ, že by se stal člověku.“

Podle Holingerové jde o ojedinělé případy. Tento jev je pro dobytek nebezpečný kvůli tomu, že krávy mají nohy dále od sebe než člověk. „Jsou známé případy, že pastevci se nic nestalo a dobytek bohužel zahynul,“ uklidňuje mluvčí ty, kteří by se báli chodit kolem sloupů.

Farmářka: Totéž se stalo o den později

Že jde o výjimečné případy, farmářka Marie Volšická zpochybňuje. „Kdyby to bylo tak ojedinělé, nedojde k tomu samému o den později ve Veliši, vesnici 15 kilometrů od nás,“ píše v příspěvku.

Jenže podle mluvčí ČEZ o srovnatelný případ nešlo, jakkoli poruchu v nedaleké obci připustila. „Způsobilo ji dosednutí ptáka a následně došlo k upálení přeponky,“ uvedla Holingerové . O srovnatelný případ podle ní ale nešlo.

ČEZ se podle své mluvčí snaží podobným incidentům zabránit. „V současné době máme z hlediska ochrany přisedání ptactva bezpečných nebo zabezpečených zhruba 40 procent sloupů,“ uvedla s tím, že všechny sloupy by měly být pro ptáky bezpečné do sedmi let.

VIDEO: Lidé se výbojů v zemi bát nemusí, nebezpečí představuje především přímý zásah proudem.

JenaLinek ( 24. srpna 2017 06:57 )

....pokračování z předešlého příspěvku co je dole pod tímto č2. Podle mě propaganda přes soc sítě kdy jí blbej pták vyzkratoval stožár a výboj el proudu z ČEZu, ano,ten proud oddělen izolátory zde sehrál roli vraha 3 ks 300kg vážících telat spících u stožáru. Uvedená hmotnost je důležitá a musí být napsána. Paní marie je velká manipulátorka a moc dobře ví že její spasitelství ostatních bude o to důvěřivější když začne šířit to poselství o tom ,,jaký šmejd je ČEZ a lidi ať se to dozvědí všichni co se u nás děje za zvěrstva každý to sdílejte všem protože díky čezu mi pták co udělal zkrat stožáru zabil 3 ks 300kg těžkých telat (a nyní se aplikoval jev co by kdyby) takže telata každý 300kg a teď si představte co by se stalo kdyby to byl člověk,nebo celá rodina to je strašný jak čez šetří a je mu jedno že pujde průvod lidí pod stožárem a blbej pták špatně mávnout,je tam zkrat a místo průvodu tak budou jatka,takový jsou to šmejdi ten čez!Lavinový efekt na sebe nenechal dlouho čekat. Co komentář to ihned ortodoxní odpůrce čezu a marie jako chudinka a oběť systému,bože to musí někdo zemřít aby to někdo začal řešit se také často v komentech oběvuje a soud lidu jasně určil jako chudinku a oběť marii která i přes tragédii co jí postihla netruchlí,ale pokládá si z morálního hlediska ostatní varovat před čezem. Nic,přečtěte si to samy vše kolem toho vč. soudu čez vs koně z r.2014 a pokud jste aspoň trochu logicky uvažující tak z celé této kauzy dojdete k tomu že paní marie jen obyčejná manipulátorka a dobře plánující podvodnice jak obrat čez. Má konspirační teorie je taková - marie dobře znala kauzu s koněma a celou dobu jí to leželo v hlavě no a pak už jen náhoda s ptákem nedaleko,hystorka jako s koněma ale místo koní jen dosadila mrtvá telata která ale před tím byla živá a nebudu jí obviňovat z toho že se neštítila ty mladé zabít pro svůj plán,to ať si každý určí sám a její příběh jak dostat z čezu prachy byl nasvětě! bohužel sice dobrá a mazaná manipulátorka,ale špatná elektr

JenaLinek ( 24. srpna 2017 06:04 )

Tak jsem četl o této neuvěřitelné situaci i na fcb a i 3 roky starý případ kdy blesk zabil 2 koně u stožáru za bouřky a ČEZ prohrál soud jelikož stožár nebyl dostatečně uzeměn. No a příběh marie volšické je řekl bych právě tou kauzou s koňmi inspirován jelikož je zde vidina opětovné prohry ČEZu a jisté plnění od pojišťoven. Jako dost manipulativní mi v článku zde uvedeném přijdou autorem použité jen části výroků mluvčí čezu Holingerové které na čtenáře působí stylem ,,je to pravda i mluvčí čezu to potvrdila,, to že se jedná o elektrický proud né ze stožáru,ale blesku za bouřky už se tu mlčí a veškeré úhyny náchylnější zvěře krokovým proudem jsou opět u stožárů nebo v její blízkosti,opět je na vině el proud či výboj ale bohužel opět proud blesku a né ten ČEZácký protékající stožárem jenž je ale oddělen za izolátory. Paní Marie zřejmě usoudila že případy kdy el proud (ale z blesku i když podle marie el proud jako proud a el proud co zabíjí u stožárů = ČEZacký proud ) ojediněle zabíjí a soudní spor kde je to podložené soudem a jako viník uznán ČEZ jsou sázkou na jistotu úspěchu jejího příběhu. Dokonce jako zázrakem nedaleko od ní nějaký pták ten den (+- 1den teda) způsobil zkrat a následný výboj zažehl stožár a bylo rozhodnuto! Tak vznikl její příběh podle kauzy která jí je jako chovatelce koní určitě od vzniku,tedy od r.2014 dobře známa. Místo koní ale použila telata a místo bouřky byl jako původce neštěstí obviněn pták a díky souhře náhod nedaleko to věděl celý okres že když to mohlo být jinde,je jasné že to nebohý pták zapříčinil i u marie. Kdo by to byl řekl co je to za zabijáky ty ČEZácký stožáry když jeden pták blbě mávne křídly a vzniklý výboj ČEZáckého proudu je schopen zapálit stožár jako sirku. No a pro podvodníky typické je jeden jev - vymyšlení nějaké katastrofické představy co by kdyby na odvrácení pozornosti od sebe a že marie to rozjela na fejsu ve velkém stylu dokazují ohlasy v komentářích kde díky jevu co by kdyby už lid viníka určil sám. pokračuju č2

moiaza ( 22. srpna 2017 19:59 )

Škoda že tam zrovna nešel Kalousek. Když to krokové napětí funguje na telatech, na volovi by mohlo také fungovat.

petrusaa ( 22. srpna 2017 19:29 )

Krokové napětí,rozkročený člověk má menší vzdálenost rozkročených nohou nežli kdejaký vůl,pokud to není právě premiér

Zobrazit celou diskusi