Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na útok teroristů musíme cvičit v ulicích, džihádisté najdou rychle novou zbraň, říká generál

Autor: deb - 
22. srpna 2017
10:57

Potřebujeme v ulicích reálné simulace teroristického útoku. „Z opakujících se útoků džihádistů se musíme konečně poučit, probudit se a nespoléhat se, že to teroristům zrovna u nás v Česku nevyjde,“ řekl generál František Mičánek, děkan vojenské školy NATO Defense College v Římě. A dodal: „Jen takové nečekané simulace útoku teroristů nám ukážou, jak na tom policisté nebo záchranáři opravdu jsou.“ Rozhovor přineslo Aktuálně.cz.

Podle Mičánka se nedávnými útoky islamistických teroristů v Barceloně jen znovu potvrdilo to, že islamisté jsou velmi operativní. Naučili se používat auta jako účinnou zbraň, a to ve velmi krátké době. Auta se pro ně stávají trendem. Časem můžou džihádisté stupňovat útoky do série.

„Automobilovému trendu“ lze čelit jen do jisté míry. Džihádisté si najdou rychle jinou zbraň, a to v případě, kdyby je na ulicích brzdilo více betonových zábran a policistů. Invence teroristů je neomezená.

Díky stupňujícímu se teroru bychom měli pracovat a zdokonalovat prevenci. Být trpěliví, protože teroristické útoky přicházely a budou přicházet i nadále ve vlnách, které přešly. Když budeme propadat zoufalství a beznaději, tak nás islamisté lehko dostanou do kolen, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz František Mičánek.

Mičánek doufá, že k našemu rozjezdu prevence nebude potřeba podobných tragických impulzů jako tragédie v Barceloně a Cambrils. Tyto varování bychom měli brát jako poučení. Probudit se a nespoléhat na to, že to džihádistům nevyjde zrovna u nás.

Ke svému okolí bychom měli být vnímavější a ostražitější

Jednoduchým cílem se stáváte v momentě, kdy sledujete mobil a máte sluchátka na uších. Nejezdíme přeci na dovolenou, abychom při procházkách po ulicích hleděli do mobilu nebo poslouchali hudbu a tím se izolovali od vnějšího okolí. Dodává Mičánek.

V momentě, kdy jdeme na nějakou větší kulturní nebo sportovní akci, bychom se měli dívat kolem sebe a být víc všímaví. Kromě toho bychom měli sledovat i provoz kolem nás. Podle Mičánka by na stránkách cestovních kanceláří a zahraničních resortů měly být srozumitelné pokyny, jak se chovat v kritických situacích.

Video  Drastické záběry z Barcelony: Na zemi leží zranění i mrtví lidé  - https://twitter.com/LauraLoomer/status/898214133581172738
Video se připravuje ...

Dále by se měly zintenzivnit reálné nácviky teroristických útoků. I když Mičánek hodnotí český integrovaný záchranný systém vysoko, tak tvrdí, že by měl počítat a připravovat se na teroristický útok průběžně. Ne až když přijde nějaký útok, tak pak reagovat.

Nečekané simulace útoku teroristů jsou sice nákladné, ale ukážou nám, jak jsou na tom záchranáři a policisté. I kdyby nácvik nedopadl dobře, tak ukáže chyby, na kterých máme pracovat. Týká se to i dalších zemí NATO, ne jen Česka. Připravit simulovaný scénář je dost složité a podílí se na něm nejlepší praktici a odborníci, kteří mají volnost cokoliv rozehrávat. I případný neúspěch je podle něj přínosným řešením pro boj s terorem a ukáže, kudy cesta nevede.

 

Zobrazit celou diskusi