Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čechy čeká v Turecku drsných 6 let vězení, tuzemsku je nevydají. Existuje záchrana?

Autor: Jakub Veinlich - 
21. srpna 2017
18:08

6 let a tři měsíce si mají odsedět v tureckém vězení Markéta Všelichová a Miroslav Farkas. Podle výkladu soudu napomáhali kurdským milicím, které v Turecku považují za teroristickou organizaci. Oba čeští občané teď čekají, zda se nad nimi soudci slitují a v odvolacím řízení trest zruší, nebo alespoň zmírní. Vydání do České republiky po jejich odsouzení je přitom podle mluvčí českého ministerstva zahraničí (MZV) Michaely Lagronové vyloučené.

„Nemůžou si odpykat trest doma (podle našeho právního výkladu), protože by musela platit podmínka oboustranné trestnosti - tedy, že to, co spáchali v Turecku, je trestným činem i v ČR (YPG je považováno za teroristickou organizaci v Turecku, ale ne v ČR),“ řekla Blesk.cz Lagronová těsně po vynesení rozsudku.

Ministerstvo teď přitom čeká na originál rozsudku, aby mohlo podniknout další kroky. To může ale trvat i několik týdnů nebo měsíců. Dokument je pak třeba nechat úředně přeložit a následně zanalyzovat. Rodiny Mirka a Markéty zatím o případu svých dětí mluvit příliš nechtějí.

„Omlouváme se, ale zatím se držíme, myslím v naší situaci vcelku pochopitelné strategie nevystupování v médiích. Naše případné veřejné uvádění zavádějících informací, které publikují turecká média, na pravou míru by bylo jen nežádoucím přiléváním oleje do ohně. Zatím plně důvěřujeme strategii MZV a minimálně do vydání pravomocného rozsudku nepředpokládáme v našem chování změnu,“ napsal Blesk.cz otec Markéty - Radovan Všelicha.

Pomoc českého advokáta

Pokud už se někdo dostane do svízelné situace a potřeboval by právní pomoc, musí se spolehnout buď na rodinu, nebo popřípadě zastoupení českého státu v dané zemi. Jenže jak upozorňuje bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU- ČSL), ne ve všech zemích má ČR svého velvyslance nebo konzula, který je schopný alespoň základní pomoc bezplatně zajistit.

„Naši lidé jezdí do různých exotických zemí, kde naše zastupitelské úřady nejsou. Když se dostanete do potíží například v Guatemale, tak nejbližší diplomat je v Peru,“upozorňuje na další rizika bývalý šéf české diplomacie. 

Do problémů se podle něj navíc nemusejí dostat lidé jen kvůli závažným trestným činům, ale například i kvůli běžné dopravní nehodě, kterou mohou zavinit. A na místě tak může kdokoliv zůstat před soudy bez pomoci.

Jazyk, kterému rozumí

Veškerou právní pomoc si musí hradit, v případě zatčení či stíhání, český občan sám. Pracovník zastupitelského úřadu může ale například pomoci zajistit advokáta. Jak Svoboda, tak i mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková ale upozorňují, že jednání před soudem nemusí být vždy v mateřském jazyce.

 „Státy EU i státy mimo EU, které jsou signatáři Evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod – 46 států, mají respektovat článek 6 Úmluvy (právo na spravedlivý proces), kdy mj. obviněný má právo být informován v jazyce, kterému rozumí,“ řekla Blesk.cz mluvčí Advokátní komory Iva Chaloupková.

V praxi to znamená, že pokud soudy v zemi, kde je český občan zadržovaný, zjistí, že ovládá angličtinu, může být pro jeho případ úředním jazykem angličtina. Na účasti českého advokáta v cizí zemi pak podle Chaloupkové záleží na mezinárodních smlouvách mezi jednotlivými státy. Lehčí je to pak především v rámci Evropské unie.

„Pokud by např. český advokát zastupoval klienta v Rakousku či jiné EU zemi, tak musí u soudu spolupracovat s místním rakouským advokátem. Zároveň má tato osoba obviněná právo na tlumočníka. Orgány činné v trestním řízení také kontaktují příslušnou ambasádu či zastupitelský úřad,“ dodala pro Blesk.cz mluvčí Advokátní komory ČR.  

Protesty i oslavy v ulicích Turecka po klíčovém referendu

karey ( 9. září 2017 21:43 )

Tolik zloby najednou se hned tak nevidí... To se vám to plácá, hezky v teple v obýváku. Schválně kdo z vás naposled měl aspoň snahu udělat dobrou věc pro někoho jiného.

Zennek ( 22. srpna 2017 15:08 )

Kdyby doma dělali a z nudy nevymýšleli blbiny,nestalo by se jim to.Tam je možná makat naučí a aspoň si budou vážit domova.Zd.

11karel11 ( 22. srpna 2017 10:15 )

Dostali, co si zaslouží, když se v cizině neumí chovat jako turisté.

salto ( 22. srpna 2017 08:15 )

Život není jeden velký mejdan a každá sranda jednou končí. Co si ti sluníčkáři vůbec mysleli? Že jim přinejhorším pohrozí prstíkem a týden nedostanou po večeři moučník a potom tady budou vykládat jací že to jsou hrdinové? Je to pro ně tvrdá životní zkušenost, ale kdo chce kam, pomozme mu tam

defakto ( 21. srpna 2017 23:23 )

... a co je to 6 let ? Vždyt jsou mladí , uteče to jako voda . Aspon se naučí místní jazyk a taky by si měli svůj pobyt v tomto zařízení odpracovat , at ví že nic není zadarmo.

Zobrazit celou diskusi