Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V Alzheimercentru v Průhonicích panují tristní podmínky? Ústav čelí nařčení

Autor: Zuzana Zelenková - 
18. srpna 2017
05:30

Nedostatek jídla, zima, práce ve spěchu a málo péče o pacienty? Takové podmínky panují podle bývalé zaměstnankyně v Alzheimercentru Průhonice, ve kterém se léčí i herečka Květa Fialová (87). Svoji výpověď žena zveřejnila anonymně na stránkách, které hodnotí domovy důchodců. Centrum se ale ostře brání. Text je prý smyšlený a lidem se tady nijak neubližuje, jídla a péče poskytují také dostatek. Podle mluvčího Josefa Koukolíčka jde o cílenou kampaň.

„Na oddělení jsme měli 50 klientů, z toho asi 30 imobilních. Pečovali jsme o ně na denní směně v počtu 2–4 ošetřovatelé a jeden zdravotník, který měl plno práce s papírováním, takže nám s přímou péčí moc nepomáhal,“ uvádí text ženy, která svoji identitu nezveřejnila. Přidala ale řadu dalších podrobností, kterými údajné špatné podmínky ilustruje.

Video  Reminiscenční terapie u Alzheimerovy choroby je důležitou součástí léčby.  - Adam Blaževič
Video se připravuje ...

Podle mediálního zástupce alzheimercentra Josefa Koukolíčka tvrzení v textu nejsou pravdivá. Podle mluvčího může dojít například k tomu, že onemocní někdo z personálu, ale v drtivé většině případů je prý lidí dostatek tak, aby byla péče poskytnuta v úrovni, v jaké ji centrum slibuje.

„V nemocnicích se také stane, že není dostatek sester. Nárazově, když někdo onemocní, se to stát může. Tvrzení, že je málo jídla nebo málo lidí, kteří se starají, vylučujeme. Což se dá dokázat přímo na místě nebo z rozpisu služeb,“ uvedl pro Blesk Zprávy Koukolíček.

Miriam: Od táty jsme odcházely v slzách

„Na začátku nám řekli, že ho máme přivést a dva týdny se tam neukazovat. Že si tam zatím zvykne. My jsme se jim snažily vysvětlit, že pro tátu by bylo lepší, kdybychom ho tam vždy vozily jen na den a namluvily mu, že tam jezdí pomáhat. Oni s tím ale nesouhlasili a řekli nám, že pokud o místo stojíme, tak to bude podle nich,“ uvedla pro Blesk Zprávy Miriam.

Už při nástupu to byl velký boj, který ovšem zaměstnanci alzheimercentra rodině prý neusnadňovali. „Hned při příchodu si nás pozvali do kanceláře i s tátou. A začali se ho vyptávat na spousty otázek. Jako: nejoblíbenější jídlo, film, hra. Táta na žádnou otázku neodpověděl a jen se mě a sestry ptal, proč tam musí zůstat a na jak dlouho. Ani to je neodradilo a vyptávali se dál. Vůbec se nesnažili, aby to tátovi ulehčili. Obě jsme se sestrou odcházely v slzách,“ popsala přístup Miriam.

Rodina si pak podle Miriam musela tatínka jezdit do centra „hlídat“. „Sestra byla v osmém měsíci těhotenství, já měla před zkouškami, stejně jsme tam jezdily hlídat tátu. Za 20 tisíc měsíčně,“ uvedla Miriam.

Později jim prý z centra volali, že otce nezvládali, a tak mu zavolali sanitku a nechali ho převést do Bohnic. Bez konzultace s rodinou. „Nedali vůbec na vybranou, odvezli ho do Bohnic, kde z něj během měsíce udělali ležáka na plínkách a s dudlíkem. Zapříčinili tedy stav, kdy odešel dřív, než by odešel normálně,“ dodala Miriam s tím, že by si představovala za zaplacené peníze lepší zacházení.

Podle rodin, které nechaly své příbuzné do Alzheimercentra Průhonice umístit, si tady účtují právě dvacet tisíc a k tomu ještě na pacienty pobírají příspěvek, který je 800 až 13 tisíc měsíčně. Většinou se však příspěvek pohybuje u horní hranice.

Napomenutí za jmenovku na pantoflích

Informace z kritického textu se částečně shodují se zkušeností, které si z centra odnesla další bývalá zaměstnankyně, která si nepřála zveřejnit své jméno, redakce ale totožnost zdá. Špatné podmínky podle ní v centru panovaly už před třemi lety, kdy ho opouštěla, uvedla pro Blesk Zprávy.

„Ve smlouvě jsme měli, že musíme dodržovat mlčenlivost 10 let po tom, kdy už tady nepracujeme. Na směně nás bývalo šest až osm, takže si nedovedu představit, jak teď pracují ve čtyřech,“ uvádí sestra.

Napomenutí bývalá zaměstnankyně dostala i kvůli tomu, že včas pacientovi nesundala jmenovku z pantoflí, přestože měli mít klienti věci popsané. Jednou jí přišel i vytýkací dopis. „Ozývala jsem se na schůzích, chtěli jsme lepší podmínky pro pacienty. Tam už bylo cítit, že se nelíbím vedení. Jednoho dne si mne znovu zavolali na kobereček a dali mi vytýkací dopis s tím, že jsem v určitých dnech nedostatečně zavodňovala pacienty. Já ovšem v uvedených dnech měla volno,“ uvedla.

„Jídla bylo dost, peněz málo“

Žena nicméně rozporuje informace o nedostatku jídla. Toho prý vždy bylo dost a kuchyně byla výborná. To potvrzuje i další bývalá zaměstnankyně, která souhlasila se zveřejněním celého jména. Magdalena Podaná je pryč zhruba rok.

„Kuchyně byla hodně dobrá. Sestavovala jsem ve spolupráci s kuchyní jídelní lístky. Majitelka dbala na to, aby výživa byla dostatečná. Dávaly se přídavky, klienti dostávali ráno velmi výživné kaše. Potom normální snídani, svačinu, oběd, odpolední svačinu, večeři,“ popsala bývalá zaměstnankyně.

Podle Magdy se podmínky v Průhonicích postupně zhoršovaly, protože se často střídalo vedení zařízení. Fluktulace personálu je ve všech zařízeních ale podobná. Personál je totiž málo zaplacen, ale klade se na něj hodně nároků. „Navíc se přijímají i lidé bez vzdělání,“ popsala pro Blesk.cz.

Ke střídání personálu dle jejích slov přispívá i to, že v zařízeních nebývají poskytované žádné benefity. Lidi tedy nic nemotivuje k tomu, aby na místě setrvávali. Podle Magdy je nicméně hodnocení bývalé zaměstnankyně na webu příliš ostré a zaujaté.

Centrum: Je to cílená kampaň

Podle Koukolíčka proti centru „někdo“ vede cílenou kampaň. Na trh prý vstoupily nadnárodní společnosti a Alzheimercentrum v Počernicích je největší tuzemská konkurence. 

„Z našeho pohledu to splňuje vlastnosti cílené kampaně. Předtím si nikdo nestěžoval a najednou se v relativně krátké době objeví tolik příběhů. Většina tvrzení je anonymní. Jsme připraveni dokázat, že nejsou pravdivá. Pacienti i většina rodinných příslušníků jsou spokojeni,“ dodal Koukolíček.

Výši platů personálu mluvčí odbyl jen tím, že žijeme v konkurenčním prostředí, a tak má každý možnost zařídit se tak, jak mu to vyhovuje. Sestry a pečovatelky navíc od začátku vědí, za jaký plat budou pracovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Fanny Fanny ( 1. července 2018 20:48 )

 Je to tam otřesné!!!Byl jsem tam14dní na brigádě a zaím to nejhorší zařízení co jsem viděl.LDN jsou proti Průhonicím velký luxus.Je to je krásný obal než se dostanete pod něj.Za co tam platí takové peníze,když plenu co dostanou ráno mají ještě v14hod odpoledne,pokud je tam1x týdně vykoupou tak mají velké štěstí,děs a taky hodně lidí má zapářku.Jak říkám ve srovnání s LDN jasně vede LDN,myslím tu v Thomayerově nemocnici,nevyměnit plenu a nebo nezkontrolovat zda to není potřeba tam nepřipadá v úvahu,pravidelná koupel,péče,polohování atd.Co chcete,když v Průhonicích je během roku třetí vrchní sestra.Už tam něco je špatně.

Michelle_Nightingale ( 17. října 2017 23:14 )

 Meli jsme v Alzheiner centru v Pruhonicich dedecka, meho jedineho pribuzneho 3 mesice. Za tu dobu ho stacili okrast o obleceni, kdy v listopadu odchazel jen v kratasech a mikine, prestoze tam nastupoval v srpnu s dvema kufry o leceni - asi se personalu zalibily jeho kousky a z pradelny uz se nevratilo (starali jsme se o nej pred tim 3roky a nakoupili jsme mu hezke moderni veci, protoze mel problemy s inkontinenci). V alzheimer centru meli ve smlouve, ze vsechny leky si zajistuje rodi a sama vcetne konzultace predepsanych leku od jimi prideleneho obvodniho lekare, nikdy se tim nedidili! Az pritom, kdyz jsem si vyzadala seznamam podavanych leku, zjistila jsem, ze ho utlumuji i pres den sedativy, aby neotravoval, prestoze jsme chteli byt o jalekoliv medikaci informovani. Jidlo bylo mizerne, avsak tak je to snad ve vsech domovech pro alzheimerovu chorobu v republice, prestoze by tomu melo byt naopak - tito lide vice nez kdokoliv jiny potrebuji kvalitni stravu, hodne vitaminu a hlavne po ranu sladke a ovoce pro nastartovani! Sestry neochotne a neprijemne vcetne reditelky, ktera zadny z problemu nechtela pripustit a popirala! Stalo se to pred tremi lety a dedecek tam byl tri mesice a to jsme na misto cekali dva roky. Uz bych ho tam nikdy nedala! Velmi spatne zachazeni se starymi lidmi!

Kacka_j ( 19. srpna 2017 23:52 )

Staral se někdo z vás o člověka ideálně starého, s demencí, který se počurává, je zmatený? Já ano, o svou milovanou babičku a můžu vám říct, že nebýt finanční podpory mého partnera, takže jsme nebyli finančně zruinováni, že jsme pro náročnost péče musela odejít z práce, mé mámy, která se se mnou ve hodinové péči střídala, alespoň o víkendech, tak jsem to vůbec nemohli realizovat. Přestože to trvalo jen sedm měsíců, měla jsem další rok a půl únavový syndrom. Než číst nějaké opravdu hororové bláboly na té FB stránce bych se spíš ptala našich politiků, proč náš systém funguje jak funguje a když se chceme o nemocného postarat sami, proč nám více nevyjde finančně vstříc. Držím pěsti a odvahu každému, kdo o někoho takového pečuje. Jak doma, tak tomu, kdo si vybral tuto náročnou profesi.

EvaB ( 19. srpna 2017 20:11 )

tohle se začalo řešit na FB na stránce HODNOCENÍ DOMOVŮ PRO SENIORY, pise tam hodne lidi primo z toho pečováku

Simulinka01 ( 18. srpna 2017 16:39 )

Dobrý den, můj pohled je nestranný protože chodím do péče dobrovolně ! Jinak pracuji jako fundraiser v Alzheimercentru. Nejde mi o žádné peníze a práci pečovatelky dělám s láskou a pro svůj osobní pocit.

Zobrazit celou diskusi