Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blíží se revoluce v neschopenkách. Místo papíru do práce pošlete jen zprávu

Autor: bud - 
15. srpna 2017
06:25

Zjednodušené vyplňování údajů, rychlejší vyplácení nemocenské i konec složité administrativy. Novinka v podobě elektronických neschopenek by podle současných představ ministerstva práce a sociálních věcí měla řadu zjednodušení. Jejich zavedení bylo definitivně schváleno a v lékařských ordinacích se objeví už od ledna 2019. Systém by měl stát desítky milionů korun.

Jen za loňský rok bylo v Česku vydáno téměř 1,6 milionu neschopenek a za první polovinu toho letošního už 942 tisíc. Současná papírová neschopenka má pět formulářů, které musí lékař vyplnit. Následně se musí dostat k zaměstnavateli a okresní správě sociálního zabezpečení.

Už brzy by část papírování měla vymizet, od ledna 2019 bude totiž zaveden systém elektronických neschopenek (rovněž e-neschopenek). Jeho příprava se v průběhu tohoto léta rozběhla naplno a už od druhé poloviny příštího roku by se měl spustit pilotní režim fungování. Příslušnou novelu zákona o nemocenském pojištění už schválil parlament i podepsal prezident.

Papírová verze bude stále možná

V praxi sice půjde o plnou elektronizaci systému pracovní neschopnosti, zároveň ale zůstane možnost vydávat klasickou papírovou neschopenku. „Ošetřující lékař si bude vždy moci zvolit, zda úkon provede elektronicky, nebo na papíře s tím, že následně provede elektronizaci ČSSZ a od toho okamžiku je celý proces jen elektronický,“ vysvětlil Petr Sulek z tiskového oddělení ministerstva práce. O zavedení plné povinnosti se zatím neuvažuje.

Cílem e-neschopenek je podle Sulka především zrychlit všechny procesy předání informací o pracovní neschopnosti a tím urychlit výplatu nemocenského. Měla by se také snížit administrativní zátěž zaměstnavatelů, ošetřujících lékařů i úředníků správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Konkrétně lékařům by například systém měl automaticky vyplnit všechny údaje pacienta, což by mělo urychlit samotné vydání neschopenky. Zaměstnancům by pak také mohla odpadnout cesta do práce nebo zasílání neschopenky poštou.

Díky elektronickému ověření by v reálu mělo stačit poslat zprávu, například přes SMS, a zaměstnavatel by měl vše potřebné získat přes internet. „Cílem elektronizace neschopenek je zavést zcela novou a funkční formu elektronické neschopenky jako plně elektronické cesty komunikace,“ řekl už dříve Blesk.cz náměstek ministryně Michaely Marksové (ČSSD) Robert Baxa.

Lékaři: Hlavně pryč s byrokracií

Lékařům v principu e-neschopenky nevadí a především vítají, že tato novinka nebude povinná. Zůstávají však ostražití. V čerstvé paměti totiž mají dřívější snahu zavést elektronické verze neschopenek. Tehdejší návrh ovšem do ordinací přinášel spoustu byrokracie a práce navíc. „Elektronizoval“ totiž pouze jednu část neschopenky, zbytek bylo nutné vypisovat stále ručně.

„Alternativa musí být výhodná, jinak to celou věc pohřbí. Lékařům by to mělo zrychlit a zjednodušit práci, případně by lékaři měli být za využívání bonifikováni,“ uvedl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Desítky milionů na zavedení

V současné době se řeší, jak by měly e-neschopenky v reálu vypadat. V plánu je vytvoření samostatného systému, v rámci něhož se budou všechny pracovní neschopnosti zpracovávat. Cílem resortu je podle náměstka Baxy připravit vše tak, aby e-neschopenky vyhovovaly jak úředníkům, tak především lékařům a zaměstnavatelům.

Podle prvních odhadů vyjde zavedení e-neschopenek na desítky milionů. „V první fázi MPSV předpokládá využití stávajících aplikací ČSSZ, které budou dle legislativních potřeb upravovány. Očekáváme náklady v první etapě v řádech do desítek milionů,“ upřesnil na dotaz Blesk.cz Petr Sulek.

Jde o pokračování trendu elektronizace českých ordinací. Už od začátku roku 2018 totiž začne platit úplná povinnost používat elektronické recepty. V současné době je využívá přibližně 10 tisíc lékařů, což je asi pětina z celkového počtu.

Pink ( 15. srpna 2017 10:18 )

Z práce vám následně dojde zpráva,že už nemusíte chodit vůbec.

krat5 ( 15. srpna 2017 09:32 )

Firmy byly už dávno donucený zasílat veškeré údaje o zaměstnancích elektronicky, mimo jiné i údaje pro vyplácení nemocenských dávek. S nikým se poslanci nebavili, vydali to zákonem a hotovo. Už tenkrát nám na školení valili klíny do hlavy, že lékaři to budou muset do roka udělat taky. Výsledek je ten, že jim to už několik let posunují a dělají z nich chudáky, kteří si kvůli tomu musejí pořídit PC a internet a to stojí lékaře moc peněz. Firmy to musely udělat taky a nikdo se jich na náklady neptal.

rendypie ( 15. srpna 2017 08:56 )

už od ledna 2019 ??????? No to je opravdu rychlost.

Bocian ( 15. srpna 2017 07:15 )

Podnikatelé si stěžují, že nemohou tak často mít neschopenku jako zaměstnanci. Taková závist je možná snad jen v našem Exekutistáně. Každý den nemoci, kterou zaměstnanec přechází, ve finále totiž zaplatí později stát ve zvýšených nákladech na nemocnost lidí ve stáří. Kdyby si podnikatelé byli ochotni platit více na sociálním pojištění, tak mohou marodit, kdy se jim zachce.

Zobrazit celou diskusi