Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřela Slávka Peroutková (†94), třetí žena spisovatele Ferdinanda Peroutky

Zemřela třetí manželka Ferdinanda Peroutky.
Zemřela třetí manželka Ferdinanda Peroutky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zzu - 
13. srpna 2017
19:30

Ve věku 94 let zemřela v neděli novinářka Slávka Peroutková, třetí žena spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky. V exilu společně pracovali pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa, po listopadu 1989 se vrátila do Československa a zasloužila se o návrat Peroutkova díla do českého povědomí. Stála také u vzniku Ceny Ferdinanda Peroutky, která oceňuje práci českých novinářů.

Slávka Peroutková se narodila 9. listopadu 1922 v Trutnově jako Jaroslava Fenclová. S Peroutkou se seznámila po druhé světové válce a v roce 1948 za ním s velkými peripetiemi emigrovala do Londýna a následně do USA. V roce 1955, po smrti druhé Peroutkovy manželky, se stala jeho třetí ženou. Pracovala jako písařka, hlasatelka a občas jako rozhlasová herečka v Rádiu Svobodná Evropa.

V exilu připravila o Peroutkovi knihu Muž přítomnosti, která vyšla nejprve u Škvoreckých ve vydavatelství Sixty Eight Publishers a v roce 1995 v Nakladatelství Lidové noviny pod názvem Deníky, dopisy, vzpomínky. V roce 2005 vydala v nakladatelství Dokořán a Máj svoje paměti Třetí ženou svého muže – Třiatřicet let s Ferdinandem Peroutkou.

Slávka Peroutková Slávka Peroutková | ČTK

avina ( 14. srpna 2017 01:45 )

Peroutka- první ženu s dítětem opustil Odešel do ciziny s milenkou i druhou ženou Vnučka /z 1. man.- dcery/ se zviditelnila Peroutkou, sporem o článek. On se oženil potřetí a na vnučku, dceru, první ženu zapomněl.

Zobrazit celou diskusi