Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi budou moci sbírat houby pro stát. Šumavský projekt za miliony dotuje EU

Autor: zst - 
14. srpna 2017
05:20

Zmapovat houby rostoucí na Šumavě se rozhodla Evropská unie. Projekt, na který dostal Národní park Šumava peníze z Bruselu, vyjde Česko na necelých 400 tisíc korun. Většinu práce totiž obstarají Němci. EU na projekt Houby regionu bavorsko/česko/rakouského trojmezí poslala Česku téměř dva miliony korun a včetně německé části vyjde na téměř 19 milionů. V Česku se počítá i se zapojením veřejnosti, amatérští mykologové už teď dostávají za svoji pomoc zaplaceno.

Národní park Šumava vsází na tuzemskou houbařskou vášeň. Projekt mapování hub za miliony nabídne poprvé na tomto poli spolupráci hned tří států. Kromě Česka také Německo a Rakousko, tam všude totiž Šumava zasahuje.

Celý projekt už se rozběhl, potvrdil Blesk.cz Martin Starý, náměstek ředitele NP Šumava pro ochranu přírody. „Jsou vytvořeny tři skupiny. Skupina mykologů bavorských, českých a rakouských a každá se schází, za rok je setkání odborných mapovatelů několik,“ zmínil Starý s tím, že každá ze skupin zapojuje veřejnost různými formami.

„Na české straně pro letošek ještě není naplánována akce pro úplně laickou veřejnost,“ uvedl náměstek šumavského národního parku. Už teď jsou v projektu ale zapojení amatérští mykologové. Nejde o úplné laiky, někteří jsou například členy mykologické společnosti. „Mají s námi normálně smlouvu – dohodu o provedení práce. Je to klasická brigádnická sazba,“ uvedl Starý.

Právě mykologové-amatéři budou organizovat setkání pro veřejnost na akcích, které běžně připravuje správa parku. „Proběhla jedna taková akce na bavorské straně asi před 14 dny, na české straně to plánujeme na příští rok, pro tu úplně laickou veřejnost,“ zmínil náměstek.

„Houby platí v rámci evropské ochrany přírody za „opomíjené druhy“. Tato okolnost není jak odborně odůvodnitelná, tak neodpovídá velkému veřejnému zájmu mnoha skupin obyvatel, kteří mají zájem o fascinující svět těchto organismů,“ píše se v popisu projektu. Ten tak mimo jiné odkazuje na českou vášeň v jejich sběru.

Atlas hub i studie o vlivu oteplování

I proto chce národní park, potažmo ministerstvo pro místní rozvoj, které poskytlo evropské peníze, zapojit do projektu také veřejnost. „Velká část současných dat z pozorování pochází od amatérů z místních spolků apod., kteří se této činnosti věnují ve svém volném čase. Podporou Citizen Science (zapojení občanů do vědeckých projektů), například úhradou výdajů dobrovolnické práce, by měly být tyto aktivity posíleny a tím by měla být získána nová nálezová data,“ píše se také v příloze smlouvy.

„Plánuje se udělat přednáška pro veřejnost se zaškolením. A součástí bude také to, že se vyrazí do terénu, budou se poznávat houby a budou z toho i data. To území je tak obrovské, že není možné, abychom ho rozdělili a dělala to jen veřejnost,“ dodal Starý s tím, že v tomto případě se ale amatérští houbaři na peněžitou odměnu zatím těšit nemohou.

Plánovaný konec výzkumu, jenž běží od začátku letošního roku, by měl být s koncem roku 2019. Výsledkem pak každému bude dostupný atlas hub, které se v oblasti vyskytují, a to v internetové formě. Nebo třeba vědecké studie vlivu oteplování Země na určité skupiny hub.

Miliony na rozšíření znalostí o světě hub

Česko na mapování dostalo téměř dva miliony korun, asi 350 tisíc korun pak musí dofinancovat jako spoluúčast z vlastního rozpočtu.

„Plánovaný projekt nabízí jedinečnou možnost shrnout a patřičným způsobem rozšířit existující znalosti o světě hub v regionu celé Šumavy, který je v této oblasti tradičně velmi bohatý. Region „Šumavy“ přitom zahrnuje Bavorský les a Horní Falc na bavorské straně a na české straně široký pás od Českého lesa po Novohradské hory. Celý projekt a jeho spádové území je doplněno o přiléhající části území Mühlviertel a Waldviertel, které leží mimo dotační území a budou zpracovány rakouským strategickým partnerem projektu,“ zmiňuje dokumentace projektu.

Celkový rozpočet je v přepočtu 18,9 milionu korun, Evropská unie zaplatí 85 %, tedy 16 milionů. Většinu rozpočtu (16,5 milionu korun) spolkne Německo, které si bude muset doplatit zhruba 2,5 milionu korun. Rakušané nedostanou od EU nic.

gabreta ( 14. srpna 2017 11:07 )

Úplně vidím, jak nějaký houbař prozradí svoje místa, kam chodí!! Ať si ekologové kupujou žampiony a neotravujou slušný lidí. Hlavně by mne zajímalo, kolik zmetků ten grant vytuneluje!!

kukuku ( 14. srpna 2017 09:15 )

Z článku vůbec není jasné, o co vlastně jde. Mě také napadlo, že hlavním výstupem budou sušené houby na export. To ale vůbec ne. Podle silně zmateného článku jde o sepisování nesmyslných studií o vlivu oteplování, statistiky lokálních koncentrací výskytu hub dle čeledí apod., takže peníze EU se rozplynou do blíže neidentifikovatelných kapes a prakticky použitelné výstupy budou nulové.

deratizater ( 14. srpna 2017 08:08 )

Je to jen další ekologická prasárna.Profesionální sběrači hub lační po výdělku Šumavu tak zdevastují že z ní brzy vymizí houby úplně.Který úřednický pitomec toto svinstvo vymyslel a povolil.

kukuku ( 14. srpna 2017 07:00 )

Aha, rozpočet 19 milionů a vznikne internetový atlas hub.

Zobrazit celou diskusi