Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sucho trápí i vodáky, toky pomalu vysychají. Kam ještě můžete vyrazit na vodu?

Autor: ula - 
11. srpna 2017
06:20

Vodácká sezóna je už v polovině, vodáci si jí ale zatím příliš neužili. Podle odborníka se sjízdnost řek nadále zhoršuje, průtoky byly lepší minulý rok a nepomáhá tomu ani letošní suchý srpen. Silné deště a bouřky obvykle zvýší průtok jen na chvíli. Kam ještě můžete vyrazit na vodu?

Češi jsou podle Petra Ptáčka z portálu raft.cz národem vodáků. „Jen nám chybí divoké řeky. Na naše řeky se spíše vyráží za pohodou a s partou na vícedenní putování,“ míní Ptáček.

U nás bohužel obtížnostně zajímavé úseky chybí, a tak Češi cestují do zahraničí.  „Jsou to ale obvykle ti zkušenější, protože v alpské oblasti jsou řeky vodnaté a mnohem více náročnější. Tam se nejezdí na prázdninové putování, ale na divoké řeky, právě které u nás tak chybí,“ doplňuje Ptáček.

Kde jsou řeky sjízdné?

„S postupujícím létem nám vodní stavy na řekách začínají výrazně klesat. Letos je asi nejhorší situace na Lužnici, kde je sjízdnost omezena jen na některé úseky. Také nesjízdná je dolní Sázava a s komplikacemi se musí počítat i na dolní Berounce. Dostatek vody je tradičně na Vltavě pod Vyšším Brodem, vodu má Ohře i střední Sázava nebo Orlice,“ radí Ptáček.

Podívejte se na aktuální sjízdnost toků:

Aktuální sjízdnost řek v Česku Aktuální sjízdnost řek v Česku | www.raft.cz

 

Zdroj: www.raft.cz.

 

Horší sezona než vloni?

Zatím je předčasné soudit, zda bude tato vodácká sezona horší nebo lepší než vloni, ale hlavní fáze již pominula. „Z hlediska průtoků na tom bude asi lépe ten minulý rok. Letošní srpen bude pravděpodobně velmi suchý a sjízdnost řek se bude nadále zhoršovat. To vloni nebylo,“ domnívá se Ptáček.

Vodácká sezóna plyne klidně

Právě díky tomu, že nejsou výrazné změny v průtocích a řeky mají nižší stavy, nejsou některé problémové jezy nebezpečné a nehrozí na nich komplikace.

Letos tedy nebylo zatím zaznamenáno žádné utonutí. Odborník to přisuzuje větší osvětě a také probíhajícímu zabezpečování jezů a tomu, že vodáci jsou opatrnější a přestávají riskovat.

Policie bude kontrolovat opilé vodáky na Vltavě:

Na co si dát pozor?

Pokud vyrážíte na vodu, měli byste sledovat vodní stavy, abyste nejeli na suchou řeku, nebo naopak na skokové změny vlivem prudkých dešťů.

„Nárůst průtoku v řece obvykle znamená i vyšší obtížnost, hůře se začátečníkům může zastavovat nad nebezpečnými místy v rychlém proudu a také některé jezy se stávají smrtelnými zabijáky,“ varuje Petr Ptáček.

vaber ( 11. srpna 2017 09:32 )

přemnožený člověk nadělal a dělá obrovské škody na přírodě , ale hlavní příčina je,že nejsou deště ,které by přinesly vodu do přírody. Dle meteorologů sice stále prší ,ale milimetrové strážky se hned vypaří a kyž se vsáknou tak jen do hloubky centimetrů , to je dobré tak pro trávu. Stromy a řeky potřebují vodu v hloubce . Kdysi dávno prý bylo obrovské množství sladké vody na kontinentech, ale ta odtekla do oceánů a nevrací se zpět proto hladina oceánů stoupla o desítky metrů , celá pevnina vysychá.

Zobrazit celou diskusi