Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Andulce (5) při léčbě angíny našli nádor. Má metastázy i v kostech

Autor: ula - 
8. srpna 2017
05:13

1. 1. 2016 většina lidí slavila příchod nového roku, ale rodině malé Andulky se zhroutil svět. Z běžné angíny se u holčičky vyklubal zhoubný nádor. I když před rokem dívenka absolvovala transplantaci kmenových buněk, poslední vyšetření ukázalo, že má metastázy v kostech.

„Važte si každé chvilky se svými dětmi,“ vzkazuje Andulčina maminka Ivana (40). I ona se snaží užívat si se svou dcerou každý den i chvilku, protože netuší, co bude.

Andulka byla do svých necelých čtyř let zdravé dítě. „V prosinci 2015 prodělala angínu, ale po dobrání antibiotik měla stále špatné výsledky. Stěžovala si na bolest nožiček, přestávala chodit,“ řekla Blesk.cz Ivana.

1. ledna 2016 se rodina dozvěděla diagnózu a jak řekla Andulčina maminka: „Zhroutil se nám celý svět.“

Dětský zhoubný nádor

Andulčina diagnóza zní: Neuroblastom retroperitonea. „Je to dětský zhoubný nádor. Postiženy jsou periferní nervy břicha, primární tumor je na levé nadledvině,“ popisuje její matka a dodává: „Andulka má metastáze v kostech. Poslední vyšetření ukázalo nový rozsev metastáz.“

„Neuroblastom je opravdu nádorem hlavně dětského věku, průměrný věk, kdy se poprvé objeví, je kolem 17. měsíce věku, více jak 40 % se diagnostikuje u opravdu malých miminek do jednoho roku věku. Je to třetí nejčastější nádor u malých dětí po leukemiích a nádorech mozku,“ uvádí pediatr Michal Malina z Nemocnice Hořovice a pokračuje: „Nádor vzniká z primitivních nervových buněk, které prenatálně migrují po těle do místa svého definitivního fungování. Z tohoto důvodu se jedná o nádor velmi variabilní, co se týká umístění a i dalšího průběhu. Formy mohou být od mírných až po velmi agresivní s metastázami.“

Malá Leuška po vyšetření upadla do kómatu. Podívejte se na video:


Léky na prodloužení života

Léčba závisí na typu, umístění, pokročilosti a také na genetických změnách v nádoru. Kombinuje se většinou přístup chirurgický s chemoterapií.  „I některé velmi pokročilé formy u nejmenších dětí dobře reagují na léčbu. I přes značná zlepšení v přežití je u tohoto typu nádoru stále nízké celkové přežití, které se udává kolem 40 %,“ řekl pediatr.

Maminka přiznává, že další prognózy Andulky jsou nejisté. Léčba byla a je velmi náročná, kvůli ní potřebuje Andulka např. stále plínky. „V nemocnici už nám další cílenou léčbu nedají, Andulka by ji nezvládla. Nyní bere léky, které jí prodlužují život,“ říká Ivana.

10 léků denně a náročná strava

Rodina dojíždí do nemocnice v Praze jednou za 14 dní, jednou týdně chodí holčička na odběr krve. Léků bere asi deset denně.

Andulka navíc nesmí na slunce, takže většinu dne si musí hrát doma. Největší výdaj je pro rodinu jídlo, holčička musí mít nízkobakteriální stravu.

„Nesmí nic, co je otevřeno/uvařeno déle jak 24 hodin. Ovoce a zeleninu jen co jde loupat. Ořechy a sušené plody vůbec nesmí. Sýry jen tavené, nebo nezrající. Jogurty jen termizované,“ vyjmenovává Ivana. Další peníze pak putují na plínky a jednorázové přebalovací podložky, které Andulce dává maminka pod prostěradlo, jako ochranu matrace.

Ivana říká, že největší oporou je její rodina a přátelé, Nadační fond šance onkoláčkům, Andělé bez křídel, Dobrý anděl a BK Děčín.

„Nyní je Andulce dobře. Co má před sebou, to vůbec netuším. Užíváme si každý den, každou chvilku,“ uzavírá Ivana.

Pokud chcete Andulce pomoci, např. vlídným slovem, můžete napsat na tento e-mail.