Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy s antikoncepcí si špatně vybírají muže, říká Honzák. Může stát i za rozvody

Psychiatr Radkin Honzák
Psychiatr Radkin Honzák  (Autor: Foto Profimedia.cz, ČTK)
Autor: info.cz - 
5. srpna 2017
18:07

Psychopati nám vládli vždycky, ale ti dnešní, na rozdíl od Karla IV., nepostaví univerzitu ani město, které vydrží 700 let, říká psychiatr Radkin Honzák. V rozhovoru pro INFO.CZ upozorňuje na to, že antibiotika jsou větší hrozba, než si většina lidí umí představit a že za nárůstem rozvodů může být i antikoncepce.

Jsme stejní jako, řekněme, před padesáti tisíci lety?

Jsme stejní, ale spousta věcí kolem se změnila. Předně se svět neuvěřitelně zmedicinalizoval. Medicína dnes nařizuje víc věcí než církev ve středověku. Nadělala lidem nemoci, vzala jim samostatné řešení. Nenarodí se dítě bez medicíny, neumře člověk bez medicíny. Kdybychom zastavili podepisování úmrtních listů, bude to horší, než když ve středověku vyhlásili zákaz pohřbívání. Kromě toho jsme za posledních padesát let tak změnili prostředí a životní styl, že o tom nemáme ani tušení. Tohle všechno je prolezlé antibiotiky (ukazuje na nápoje a zákusky na stole). A to jen proto, že Fleming měl v laboratoři binec, a tím pádem mu padala ze stropu plíseň na plotnu.

Před zneužíváním antibiotik ale varoval už sám Fleming v 50. letech minulého století. Podle WHO jde o druhý nejzávažnější globální problém současnosti, čili se o tomhle problému mluví.

Mluví, ale málo. A medicína s ním zatím neumí pracovat. Je to především chyba doktorů. Vynikající British Medical Journal nedávno popsal, že polovina britských doktorů předepisuje antibiotika dětem jen proto, aby jim daly pokoj matky těchto dětí. Čili zcela neindikovaně. Vloni v červenci vyšel v New England Journal of Medicine článek o tom, jak léčit rýmu a sinusitidu neboli nachlazení. Aspirin, horký čaj, vypotit pod peřinou, případně zábaly do prostěradla na sražení horečky. Přesně tak, jak se to dělalo dřív. Teprve když to po týdnu nepřejde, udělat stěry a zjistit, jestli tam nejsou nějaké ošklivé bakterie. A teprve pak uvažovat o antibiotikách. Kdežto vy vejdete do ordinace a ještě ve dveřích vyfasujete Klacid. Když truchlíte déle než dva týdny, že vám někdo umřel, dostanete antidepresiva. A samostatnou kapitolou je antikoncepce, díky níž si ženská vybere třeba úplně nevhodného partnera.

To zní docela divoce, skoro jako by antikoncepce mohla za dnešní vysokou rozvodost...

V roce 1995 udělal zoolog Claus Wedekind zajímavý pokus. Vybral čtyři desítky mladých mužů a daroval jim trička, která museli dva dny a dvě noci bez přestání nosit. Žádné deodoranty, parfémy, nic takového. Pak jim trička sebral, strčil do identických krabic a pozval dívky, aby si vybraly, které tričko jim nejlíp voní. A ony si bezpečně vybraly tričko jim imunitně nejvzdálenějšího partnera, což je z hlediska evoluce nejlepší možná varianta. Dítě takových dvou lidí dostane dvě imunity. Pokud ovšem braly antikoncepci, vybraly si úplně špatně. A já se ptám, nakolik tenhle antikoncepční zásah, který trvá 40 let, vede k tomu, že kavkazská populace, abychom nebyli za rasisty, začíná vymírat nejen v Evropě, ale i v 16 státech USA. Už i tam se rodí méně lidí, než umírá.

 

Co si myslíte o nevěře? Doporučil byste ji třeba místo antidepresiv?

Já si myslím, že je to jednak potěšení, a jednak, jak říkal jeden můj kamarád, vytvoříte si další dominantu průseru. A tím se vám ty ostatní průsery rozptýlí.

Podle průzkumů jsou Češi dost nevěrní a taky zdatně zatloukají.

Záleží na tom, čím se nadělá menší malér. Já mám rád výrok jedné nevěrné ženy, která ukončila svůj milenecký vztah slovy: Už se ke mně chováš jako manžel. Nebo si vezměte paviány, naše blízké příbuzné. Ti jsou dost monogamní. Když páchají sex regelrecht, čili se svým partnerem, tak u toho řvou, no jako paviáni. Ale když to není s tímhle partnerem, jsou zatraceně potichu.

Čili konají tak trochu v duchu doktora Plzáka, tedy onoho rčení, které je mu připisováno. A co ti, kteří přiznají svou nevěru, aniž by museli? Jsou to zbabělci, kteří na nevěru nemají?

Kdepak. Když budete chvíli pracovat v protimanželské poradně jako já, tak zjistíte, že hlavně u chlapů je to docela často motivováno takovým tím „Holky, poperte se o mě." Nevěrník, který nechce mít konflikt, tak to uhraje a praskne to na něj až po smrti.

Celý rozhovor čtěte na Info.cz

defakto ( 5. srpna 2017 21:13 )

... tu antikoncepci předepisujou ženám už celé léta hlavně muži - lékaři a velice jí doporučují . ... většina žen si špatně vybírá muže nehledíc na to , jestli bere nebo nebere antikoncepci , ono taky není moc z čeho vybírat ! ... zdá se že Ratkin je už starý starý blázen !

eliska963852 ( 5. srpna 2017 20:14 )

Ále, vždyŤ má pravdu.

Zobrazit celou diskusi