Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci stahují z trhu miliony jedovatých vajec. Mohou být i v Česku

Vejce (ilustrační foto)
Vejce (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
3. srpna 2017
22:10

Německo, Belgie a Nizozemsko stahují z trhu miliony nizozemských vajec kontaminovaných toxickým insekticidem Fipronil, který může poškodit játra nebo ledviny. Podle německých úřadů je množství této látky ve vejcích slabé a pro dospělé nebezpečí nepředstavuje, potenciální hrozbou je však pro děti. Informoval o tom německý web The Local. Vejce i kuřecí maso z šesti evropských zemí bude namátkově kontrolovat také   česká Státní veterinární správa.

Nizozemsko už kvůli incidentu dočasně uzavřelo 180 drůbežáren. Úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA podle agentury Reuters oznámil, že vyšetřuje 20 procent všech nizozemských drůbežáren, což podle něj znamená, že 80 procent vajec na trhu je nezávadných. Úřad zdůraznil, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel.

V Belgii a Nizozemsku začaly obchody vejce stahovat z trhu už v pondělí, dnes oznámilo podobný krok Německo. Některé řetězce jako REWE a jeho diskontní prodejny Penny stahují z pultů všechna vejce, jiné jen ta ze seznamu NVWA.

Fipronil se používá především v boji proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) ho považuje za mírně toxický, vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Velké množství může poškodit ledviny, játra a lymfatické uzliny.

Veterináři po závadných vejcích pátrají i v Česku

Česká Státní veterinární správa odebere namátkové vzorky vajec a kuřecího masa původem z Belgie, Nizozemska, Francie, Itálie, Německa a Polska, na jejichž trzích se objevily problémové značky insekticidu.

Vejce z Belgie byla podle veterinární správy na českém trhu naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska naposledy v květnu. Kuřecí maso z Belgie se v Česku naposledy objevilo v červnu. V Česku ale je určité množství kuřecího masa z Nizozemska.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.


Lena2006 ( 3. srpna 2017 22:35 )

Pokud mám vejce z Penny, jak poznám, že to nejsou ta špatná

esmeralda-zelena ( 3. srpna 2017 21:17 )

 30 vajec za stovku? dost předražený,nikdy nekupuju 30 vajec za víc jak 70 kč

Zobrazit celou diskusi