Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový zákon zlikviduje malé agentury práce, tvrdí kritik. Má nahrát šedé zóně

Autor: zzu - 
9. října 2017
05:25

Nastane konec menších pracovních agentur? I to by mohla přinést novela zákona o zaměstnanosti. Novým i stávajícím agenturám totiž ukládá, aby složily půl milionu korun. Čas mají do října, už teď je jasné, že pro ty menší to bude minimálně pořádná zátěž. Zákon navíc nahrává firmám, které lidi zaměstnávají, aniž by jim platily odvody. Často s nimi třeba ani nepodepíšou smlouvu.

„Kauce pro velké nadnárodní nebo středně velké agentury komplikací nebude. Půl milionu korun složených někam na státní účet je ale jinak poměrně velká částka,“ řekl pro Blesk.cz provozní ředitel agentury Student Jan Zábranský.

„Když si spočítáme, že v České republice máme kolem dvou tisíc pracovních agentur, tak si stát přilepší o miliardu korun. To jsou peníze, které tam zůstanou víceméně po celou dobu platnosti nebo fungování těch firem,“ zmínil Zábranský. 

Kominík: Lidé chtějí, abychom se na střeše zouvali

Video  Kominík: Lidé chtějí, abychom se na střeše zouvali!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

I ve středně velkých městech fungují agentury práce, které zaměstnávají 30 až 40 lidí, připomněl Zábranský. Jsou tam třeba malé strojní závody, které občas potřebují výpomoc. Můžou mít roční zisk třeba 200 až 300 tisíc, odhaduje. Podle něj si půlmilionovou kauci nebudou moci dovolit.

Zmizí z trhu rodinné agentury?

To potvrzuje i viceprezident Asociace pracovních agentur Roman Kubričan. Malé rodinné agentury prý buď skončí, nebo si na kauci budou brát půjčky. „Kauce je jen další z řady regulačních opatření. Oproti běžným zaměstnavatelům už řadu let musíme platit pojištění proti úpadku. Je to vypočítané podle toho, kolik vyplácíme mezd,“ uvedl pro Blesk.cz.

„Společnosti, které na kauci nebudou mít, vyklidí trh do nějakého 14. října, kdy je potřeba mít zaplaceno, díru po nich vyplní pseudoagentury. Situaci to ztíží pro malé agentury, které to dělají legálně. Tohle znamená likvidaci a místo nich nastoupí šedá zóna,“ popsal situaci na trhu Zábranský.

Podle odborníků by bylo účinnější, kdyby se kauce vypočítávala podle ročního obratu firem, aby se malí podnikatelé nedostali do problémů. Agenturní zaměstnávání přitom není mrtvé, v České republice takto pracuje 0,9 procenta lidí, v Německu je to 3,5 procenta a ve Velké Británii dokonce až 8,5 procenta zaměstnanců. V Česku agentury pomáhají shánět zaměstnance především supermarketům, ve kterých chce být zaměstnáno čím dál méně lidí.

Zákon také obsahuje paragraf, podle kterého jeden člověk nesmí v jednom měsíci pracovat přes více agentur u jednoho zaměstnavatele. Není však zřejmé, kdo za sporný bod bude ručit.

Ministerstvo: Kauce je proti neseriózním agenturám

Podle ministerstva práce a sociálních věcí jde v novele o to, aby zůstávaly seriozní agentury a aby se zlepšily podmínky agenturních zaměstnanců. Kauce by tak měla zamezit zakládání neseriózních agentur.

„Jde nám zejména o to, aby zprostředkování zaměstnání prováděly seriózní agentury práce, které mají potřebné zázemí a splňují určité standardy. Proto budou muset agentury, a to i ty, které už povolení k agenturnímu zaměstnávání mají, složit kauci ve výši 500 tisíc korun. Agenturní zaměstnanci také už nesmí mít nižší platy a horší pracovní podmínky v porovnání s běžnými zaměstnanci,“ uvedl náměstek ministryně pro řízení sekce zaměstnanosti Jiří Vaňásek. 

teodor800 ( 10. října 2017 13:28 )

Naviac žijú z nešťastia iných. Sedia na ritiach a posúvajú tých chudákov aj každý deň inde pričom si z ich úbohej mzdy sťahujú. Paraziti. Ja by som to zrušil. Nech aj oni idú pekne za pás.

Zobrazit celou diskusi