Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČNB zvýšila úrokové sazby. Hypotéky zdraží, špatná zpráva pro zadlužené, říká ekonom

Autor: ČTK, simao, mim - 
3. srpna 2017
13:30

Bankovní rada České národní banky dnes poprvé od února 2008 zvýšila úrokové sazby – na 0,25 procenta. Jaké to bude mít dopady? Ekonom Štěpán Křeček z VŠE upozorňuje, že vyšší úrokové sazby nejvíce dopadnou na zadlužené lidi s malými příjmy. Mírně by měly podražit i hypotéky, doplňuje další odborník.

„Vyšší úrokové sazby nejvíce dopadnou na zadlužené lidi s malými příjmy. Rostoucí úroky jim prodraží úvěry, což v některých případech může vyvolat problémy se splácením úvěrů. V krajním případě se může zvýšit počet exekucí,“ řekl Blesku ekonom Štěpán Křeček. 

Bohatší si naopak přilepší

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

„Lidé, kteří jsou při penězích, si naopak polepší. Rostoucí úrokové sazby jim začnou zhodnocovat peníze,“ dodal Křeček.

Hypotéky „na krev“ a špatná zpráva pro zadlužené

„Pro zadluženého člověka je zvýšení sazeb špatnou zprávou. Jedna vlaštovka jaro nedělá a ani jedno zvýšení jej ještě nezruinuje. Zvýšení je ale signálem, že přijdou další – že tu zanedlouho může být celé hejno vlaštovek,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. 

I on se pozastavuje nad tím, že podražit by nyní měly hypotéky. „Realitní makléři přitom varují, že spousta Čechů si bere hypotéku ‚na krev‘. V rodinném rozpočtu jim zkrátka příliš velká rezerva už nezbývá. Stačí jen několik málo zvýšení sazeb, několik málo „vlaštovek“, a ti lidé zjistí, že vlastnictví domu nebo bytu je nad jejich finanční možnosti. Zabaví jim jej banka,“ řekl Blesku.

„Na druhou stranu vyšší sazby značí silnější korunu. V zahraničí už si Češi nebudou muset připadat jako ‚chudí příbuzní‘,“ dodal Kovanda.

Naposledy zvyšovali v roce 2008

Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, banka zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta, uvedl mluvčí centrální banky Marek Zeman. ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na současnou minimální úroveň. Základní úroková sazba tak od té doby činila 0,05 procenta.

Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.

„Postupný růst sazeb je v současné situaci již žádoucí. Ekonomický růst je příznivý a v některých ohledech lze v ekonomice již pozorovat známky přehřívání. Řada ekonomických ukazatelů se pohybuje na svých nejpříznivějších historických hodnotách, nulové sazby tak již nejsou konzistentní se současným stavem ekonomiky a vedou ke vzniku nerovnováh,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Koruna v reakci posílila

Také ekonom Seidler upozorňuje, že zvýšení sazeb patrně povede k mírnému zdražení hypotečních úvěrů. „U spotřebitelských úvěrů bude dopad mírnější, jelikož u těchto úvěrů bude růst tržních sazeb kompenzovat další pravděpodobný pokles marží bank z titulu vysoké konkurence na bankovním trhu,“ uvedl.

Koruna v reakci na rozhodnutí ČNB prolomila hranici 26 korun za euro a po 13:00 se obchodovala za 25,95 Kč/EUR. Zasedání bankovní rady se zúčastnilo dnes šest ze sedmi členů, nebyl přítomen viceguvernér Mojmír Hampl.

ČNB sáhla letos na jaře – konkrétně 6. dubna – k ukončení režimu intervencí, který uměle oslaboval kurzu koruny a držel jej na 27 korun za euro. Nyní je ČNB první centrální bankou v EU, která se během současného hospodářského cyklu rozhodla zvýšit úrokové sazby, upozornili analytici.

Vše o kurzu koruny a intervencích ČNB čtěte ZDE

ivoadler ( 3. srpna 2017 13:39 )

Zvýšení úroků u vkladů už bylo nutné. Jinak by banky byly bez peněz. Nikdo nebude dávat do bank peníze jen proto, aby na účtě jen platil poplatky. To je vlastně mínusový úrok. To už je lepší štrozok. Se zvyšováním úroků z vkladů už banky začaly - rajfka, Airbank a asi i jiné. Minusový úrok, co je to za kravinu?

Zobrazit celou diskusi