Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Neviditelný zabiják otrávil babičku a děti. Kominík radí, jak se zachránit

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. srpna 2017
06:18

Plíživého zabijáka může mít doma velká spousta lidí. Teď před ním varují kominíci i záchranáři. Je to oxid uhelnatý (CO), není cítit, není vidět, ale otravy mohou být fatální. Způsoby, jak se ochránit, jsou přitom snadné. Spotřebič a komín musí být pravidelně kontrolován, místnost je zapotřebí větrat a pomůže i indikátor přítomnosti CO. 

„V pondělí a úterý jsme transportovali deset otrávených lidí oxidem uhelnatým. To má souvislost s velkými horky.  Naštěstí ty otravy nebyly tak závažné, šlo o lehčí až střední stupně otrav. Nicméně pacienti potřebovali hospitalizaci. Kdyby ty lidi včas nezavolali a nedostalo se jim pomoci, tak by to byla smrtelná záležitost,“ uvedl mluvčí pražské záchranky Ondřej Franěk. Letos záchranáři před nebezpečím varovali už v květnu.

A problémy nejsou jen v Praze. V plzeňské fakultní nemocnici v úterý večer skončila žena (55) se dvěma dětmi (8 a 6). Po večeři se jim udělalo zle, a proto žena zavolala sanitku. Záchranářům ale v bytě začal detektor CO signalizovat, že je prostor zamořený jedovatým oxidem uhelnatým. Jen o pár hodin později se udál obdobný případ v Chebu. Dvě děti našly v koupelně v bezvědomí ležet oba své rodiče. Naštěstí si dokázaly zavolat pomoc a rodičům zachránily život. Více čtěte zde >>

Neviditelný zabiják bez zápachu

Pokud člověk vejde do místnosti, kde je zvýšená koncentrace oxidu uhelnatého, tak to nepozná. Plyn je průzračný a nemá žádnou vůni. „Prvotní příznaky jsou bolesti hlavy, motání hlavy, ospalost, únava. Jenže když někdo přijde unavený domů, speciálně večer po práci, což je obvyklá situace, tak těžko po nich chtít, aby byli nervózní, že mají doma kysličník uhelnatý,“ popsal příznaky Franěk.

Video  Kominík: Lidé chtějí, abychom se na střeše zouvali!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle Fraňka jde o místnosti, ve kterých lidé mají lokální topeniště, týká se to spotřebičů jako průtokové ohřívače, plynové ohřívače, etážová topení a podobně. Pokud člověk má takový spotřebič a chce mít jistotu, tak by v místnosti měl být detektor oxidu uhelnatého. Ten se dneska dá zakoupit za přibližně tři sta korun. Podle Fraňka může být dlouhý kontakt s nebezpečnou látkou smrtelný. Jde o případy, kdy například člověk přijde unavený, má CO v bytě a usne. Ročně jsou to potom podle záchranářů desítky otrávených lidí po celé republice.

Kominík radí

Podle kominíka Radka Zimy je potřeba jednou ročně kontrolovat spotřebič a spalinovou cestu – komín. Samotná kontrola zabere v průměru třicet minut, jak probíhá? „Kominík se musí dostat ke spotřebiči, tedy ke kotli nebo k ohřívači, a roury, které od toho vedou a kterými jdou spaliny, takzvaný kouřovod, prohlédne. Zjišťuje se, jestli to není poškozené, ucpané nebo zanesené prachem, potom se prohlédne dno komínu,“ uvedl Zima. Dále kominík změří tah, koncentraci oxidu uhelnatého a podívá se na střechu. Pokud je to znečištěné i tam, tak komín vyčistí a dole následně vybere.

Podle Zimy je celkem jedno, kdy lidé nechají komín zkontrolovat, ale je důležité udržet periodu. „Nejvíc zákazníků se ozývá na podzim, když začíná topná sezona, takže potom vzniká tlak na kominíky a jsou delší objednací lhůty. Lepší je si to objednat po topné sezoně. Je potřeba, aby se to kontrolovalo jednou za rok. V naprosté většině jsou ty otravy spojené s tím, že lidé nepozvou kominíka na kontrolu,“ popsal Zima.

Naváže se na hemoglobin a není pomoci

Letní otravy jsou podle kominíka spojené s tím, že je v bytech chladněji než venku, a dochází tak k opačnému tahu komínů, novější spotřebiče jsou prý sice vybaveny spalinovou pojistkou, ale nelze se na ni úplně spolehnout. I Zima doporučuje pořídit si alarm na oxid uhelnatý. „CO není vidět ani cítit a na hemoglobin v krvi se váže dvoutisíckrát ochotněji než kyslík, takže to zalepí krev a potom už víte, že je průšvih, ale nedokážete se hýbat,“ dodal kominík.

Podle tiskového mluvčího Společenstva kominíků Petra Duška bylo zaznamenáno nejvíc otrav v Praze. Ale třeba i na Plzeňsku nebo Karlovarsku. I podle něj ale k otravě vůbec nemusí dojít.

 „Pokud lidé volají každý rok kominíka na pravidelnou kontrolu a čištění spalinové cesty, riziko otravy minimalizujete. Náležitou péči by samozřejmě měl mít i samotný spotřebič – ohřívač či kotel. Funkční spalinová cesta je však základním předpokladem pro bezpečný provoz. Dalším důležitým faktorem je dostatek čerstvého vzduchu v místnosti se spotřebičem,“ popsal Dušek.

Podle Duška přichází riziko s teplotami – čím vyšší teploty, tím vyšší riziko. Tento vztah vyplývá z fyzikálních zákonů. „Komínový tah se totiž snižuje s tím, jak se vyrovnává teplotní rozdíl mezi střechou a spalinami,“ potvrdil slova Zimy Dušek.

Výstraha platí především pro lidi, kteří mají plynový ohřívač v malé koupelně, ale pochopitelně i pro domácnosti s plynovým kotlem v malé technické místnosti. Klíčové jsou tři věci: funkční spalinová cesta, funkční spotřebič a dostatek čerstvého vzduchu pro spalování. V horkých dnech, které teď panují, je mimořádně důležité v místnostech se spotřebičem důkladně a pravidelně větrat. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi