Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hygienici: Obliba melounů u Čechů roste. Mohou však obsahovat bakterie

Autor: ČTK, Mii - 
3. srpna 2017
14:17

Meloun je pro aktuální vlnu veder ideální potravinou. Zároveň ale může být i živnou půdou pro šíření bakterií, hlavně když je skladován v teple. Hrozí z něj infekce včetně salmonely nebo nakažení bakteriemi Listerie a Escherichia coli. Na webu před tím varují pražští hygienici. Žádné případy zdravotních komplikací v souvislosti s melouny ale v Praze toto léto nezaznamenali. Češi ročně sní v průměru asi osm kilo melounů.

„Melouny jsou stejně jako každé ovoce s dužinou, po mechanické úpravě, jako je nakrájení či oloupání, velmi dobrou půdou pro množení mikroorganismů včetně patogenních,“ uvedla mluvčí pražských hygieniků Dana Mertová.

Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nakažení bakterií E.coli se projeví střevními průjmy, listerióza může mít příznaky podobné jako chřipka.

Melouny jsou pro jejich množení vhodné, protože mají vysoký obsah vody, cukru a nedostatečně nízké pH. Pokud jsou navíc skladované ve vyšších teplotách, mikroogranismy se rychle množí.

Odborníci proto doporučují při přípravě především zabránit kontaminaci dužiny mikrorganismy z povrchu plodu, který bývá znečištěný zbytky zeminy nebo závlahové vody.

Přenést se mohou nožem i neumytýma rukama. „Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením. Klidně je vydrhnout kartáčkem," uvedla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví pražské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

VIDEO: Melounová rada č. 1: Jak „vykostit“ meloun?

Video  Jak »vykostit« meloun? Tenhle trik z vás na party udělá hvězdu  - YouTube
Video se připravuje ...

Obliba melounů v Česku roste

Vyskytl se i přenos úplavice přes melouny. „Ty byly hnojeny přímo fekáliemi a po nakrojení se bakterie pomnožily na dřeni melounu a vyvolaly onemocnění,“ upozornila Svrčinová. Podobně se podle ní může šířit i žloutenka typu A.

Spotřeba melounů v Česku v posledních letech roste. Zatímco v roce 1992 jich podle statistiků Češi snědli v průměru necelý kilogram, v roce 2000 už to bylo téměř pět kilogramů, v roce 2007 už 6,8 kilogramu, v roce 2015, z nějž pocházejí poslední publikovaná data, to bylo osm kilogramů. Naprostá většina se jich spotřebuje v teplých letních měsících.

VIDEO: Melounová rada č. 2: Podívejte se, jak se má meloun správně krájet

Video  Jak snadno nakrájet vodní meloun  - Maminka.cz, Supermamy.cz/Youtube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi